Διατροφή

Ρεβύθια φασόλια: Γιατί αυτά τα δύο είδη οσπρίων προκαλούν αέρια;

Ρεβύθια φασόλια: Γιατί αυτά τα δύο είδη οσπρίων προκαλούν αέρια;

Ρεβύθια φασόλια: Τα ρεβύθια και τα φασόλια είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Β 9, φολικού οξέος και ασβεστίου. 

Τα φασόλια και τα ρεβίθια είναι δύο από τις βασικές τροφές που λατρεύουν να τρώνε οι άνθρωποι ακόμα και εδώ στην Ελλάδα. Όταν τελειώνει το Σαββατοκύριακο, στην χώρα μας, συνηθίζουμε την πρώτη μέρα της εμδομάδας να τρώμε όσπρια. Το πρώτο λοιπόν πράγμα που κάνει μια νοικοκυρά, είναι να βράσει ένα από τα δύο για να το απολαύσουν όλοι. Αν και μας αρέσει να τα τρώμε, δεν ταιριάζουν πάντα καλά με το πεπτικό μας σύστημα. Πολλές φορές μπορεί τρώγοντάς τα να είχατε άσχημο πόνο στο στομάχι ή να νιώθατε ναυτία, αλλά σκεφτήκατε ποτέ γιατί όταν τα τρώτε έχετε αέρια; Εάν είστε χορτοφάγος, θα ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως τα ρεβύθια και τα φασόλια. Όχι μόνο αυτό, είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Β 9, φολικού οξέος και ασβεστίου. Ενώ η κύρια πηγή ενέργειας στα ρεβίθια και τα φασόλια είναι οι σύνθετοι υδατάνθρακες και ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μόλις 29, η επεξεργασία, η συνταγή και το μέγεθος της μερίδας συμβάλλουν στο γλυκαιμικό φορτίο, λένε οι ειδικοί. 

Και τα δύο είναι φορτωμένα με θρεπτικά οφέλη, αλλά περιέχουν επίσης ουσίες που δεν είναι καλές για εσάς. Περιέχουν επίσης αντιθρεπτικούς παράγοντες όπως σαπωνίνες, αιμοσυγκολλητίνη, λεκτίνες, φυτικά, οξαλικά, πρωτεάση και αναστολείς αμυλάσης ώστε να προστατεύουν το φυτό από την προσβολή από έντομα. Η μικρή επεξεργασία μπορεί να τα φροντίσει και να διευκολύνει την πέψη. Τα ρεβύθια και τα φασόλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν επίσης λόγω ορισμένων θρεπτικών συστατικών όπως οι φυτικές ίνες, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, το ανθεκτικό άμυλο και οι πρωτεΐνες, τα οποία χρειάζονται σχετικά περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει εύκολα. Ενώ οι περισσότεροι υδατάνθρακες μπορούν να μετατραπούν στα μόρια σακχάρου που είναι γνωστά ως γλυκόζη, οι φυτικές ίνες δεν μπορούν και αντ’ αυτού ταξιδεύουν στο σώμα άπεπτες. Οι φυτικές ίνες απορροφούν περισσότερη ποσότητα νερού, επομένως πρέπει να συμπληρωθούν με υψηλή ποσότητα νερού για να αποφευχθεί το φούσκωμα.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αέρια είναι η παρουσία δύο αμύλων σταχυόζης και ραφινόζης σε αυτό. Αυτά τα ασυνήθιστα άμυλα στα έντερα προκαλούν αέρια καθώς τα βακτήρια στην επένδυση του στομάχου μας διασπούν αυτό το άμυλο σε υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Πώς μπορείτε να το αποφύγετε;

Ενώ μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε αέρια, πρέπει να το αποφύγετε εντελώς; Ο ειδικός λέει ότι δεν χρειάζεται να σταματήσετε να απολαμβάνετε αυτές τις νόστιμες συνταγές μόνο και μόνο επειδή μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε πρησμένοι. Αντίθετα, μπορείτε να δοκιμάσετε τρόπους για να σας διευκολύνουν στην πέψη. Προτείνεται να μουλιάσουν τα φασόλια για 4-6 ώρες και να πετάξουμε το αφρισμένο νερό. Έπειτα πρέπει να αλλάξετε το νερό εάν ο αφρός επιμένει. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μαραθόσπορο όταν ετοιμάζετε συνταγές που περιέχουν φασόλια ή ρεβύθια. Προσθέστε τα σε μικρές ποσότητες γιατί θα βοηθήσουν στην πέψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσπρια πλούσια σε φυτικές ίνες

Υπέροχος συνδυασμός γεύσεων με ρεβίθια, σπαγγετίνη και τόνο

Μια ελαφρύτερη εκδοχή από τα κλασσικά σουτζουκάκια για το καλοκαίρι

Τροφές με σύνθετους υδατάνθρακες και οφέλη

Ο επιστημονικός λόγος που τα φασόλια σε κονσέρβα αφρίζουν όταν πλένονται

Προσθέστε τα μαυρομάτικα φασόλια στην διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Λάδια: Ποιο είναι το χειρότερο λάδι για μαγείρεμα;

Μαγειρικό λάδι: Όταν επιλέγετε ένα μαγειρικό λάδι, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη το σημείο καπνού του. Για υψηλότερο μαγείρεμα, επιλέξτε λάδια με υψηλό σημείο καπνίσματος. Αποφύγετε τα έλαια χαμηλού σημείου καπνού και τα υδρογονωμένα φυτικά έλαια για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.

Κοτόπουλο με baby πατάτες και ψητές ντομάτες

Συνταγή κοτόπουλο: Για κλασικούς τύπους που δεν πειραματίζονται πολύ με τη μαγειρική, μέχρι πιο έθνικ συνταγές για κοτόπουλο ταζίν ή με κάρι,  οι συνταγές  με κοτόπουλο είναι εύκολες και γευστικές.  Είτε προτιμάτε μπούτι, είτε στήθος, ακόμα κι αν θέλετε το κοτόπουλο ολόκληρο στο ταψί υπάρχουν αρκετές επιλογές. 

Πώς να φτιάξετε την τέλεια μαγιονέζα;

Παρασκευή μαγιονέζας: Η παρασκευή της τέλειας μαγιονέζας στο σπίτι είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε και σας επιτρέπει να προσαρμόσετε τη γεύση ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.

Ακτινίδιο: Πολύπλευρα οφέλη για την υγεία

Ακτινίδιο: Η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να εμπλουτίσετε τη διατροφική σας πρόσληψη και να ενισχύσετε την υγεία σας σε πολλά μέτωπα.

Λαζάνια μπολονέζ: Μια υπέροχη συνταγή με πλούσια μπεσαμέλ

Λαζάνια μπολονέζ: Η σάλτσα προσθέτει ένα μεταξένιο, κρεμώδες στρώμα που έρχεται σε όμορφη αντίθεση με την μπολονέζ και τη σάλτσα ντομάτας, δημιουργώντας έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσεων και υφών που είναι δύσκολο να αντισταθείς.