Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Δημιουργήστε το δικό σας αφράτο ψωμί

Ψωμί: Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό εσωτερικό.


Το να φτιάχνετε το δικό σας ψωμί στο σπίτι είναι μια ανταποδοτική και ικανοποιητική εμπειρία, που προσφέρει το απολαυστικό άρωμα του φρεσκοψημένου ψωμιού και τη χαρά να δημιουργείτε κάτι από την αρχή. Αυτή η απλή συνταγή για χειροποίητο ψωμί απαιτεί ελάχιστα υλικά και προσπάθεια, με αποτέλεσμα ένα κρούστα, χρυσαφί καρβέλι με απαλό, λαστιχωτό εσωτερικό.

Ψωμί

Συστατικά:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 ½ φλιτζάνι ζεστό νερό (περίπου 110°F ή 43°C)
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ενεργή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (προαιρετικά, για να βοηθήσει την ενεργοποίηση της μαγιάς)

Οδηγίες:

1. Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το ζεστό νερό και τη ζάχαρη. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει. Αυτό δείχνει ότι η μαγιά είναι ενεργή.

2. Ανακατεύουμε τα υλικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα ή με τα χέρια σας, ανακατέψτε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.

3. Ζυμώνουμε τη ζύμη:
Γυρίστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Εάν η ζύμη είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι όσο χρειάζεται.

4. Πρώτη άνοδος:
Τοποθετούμε τη ζύμη που έχουμε ζυμώσει σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Δώστε σχήμα στη ζύμη:
Χτυπάμε απαλά την φουσκωμένη ζύμη και την απλώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Το πλάθετε σε στρογγυλό ή οβάλ καρβέλι.

6. Δεύτερη άνοδος:
Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη ζύμη σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Το σκεπάζουμε με την πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.

7. Προθερμάνετε το φούρνο:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 450°F (230°C). Εάν έχετε ολλανδικό φούρνο, τοποθετήστε τον στο φούρνο να ζεσταθεί επίσης.

8. Βαθμολογήστε τη ζύμη:
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, κάντε μερικές ρηχές πλάκες στην επιφάνεια της ζύμης. Αυτό βοηθά το ψωμί να διογκωθεί κατά το ψήσιμο.

9. Ψήστε:
Εάν χρησιμοποιείτε ολλανδικό φούρνο, μεταφέρετε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τη ζύμη στην προθερμασμένη κατσαρόλα. Διαφορετικά, τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο. Ψήστε για 25-30 λεπτά ή μέχρι το ψωμί να ροδίσει και να ακούγεται κούφιο όταν χτυπάτε.

10. Δροσίστε και απολαύστε:
Αφήστε το ψωμί να κρυώσει σε μια σχάρα για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Απολαύστε το σπιτικό χειροποίητο ψωμί σας με βούτυρο, ελαιόλαδο ή τις αγαπημένες σας επικαλύψεις.

Αυτή η απλή συνταγή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα νόστιμο καρβέλι σε στυλ χειροτεχνίας με ελάχιστη φασαρία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά αλεύρια ή προσθέστε βότανα για παραλλαγές και σύντομα θα απολαύσετε τη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού απευθείας από τη δική σας κουζίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθε να εντοπίζεις την επεξεργασία στα τρόφιμα

Υπολογίζουμε τις πατάτες σαν λαχανικό;

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

Αντικαταστήστε το λευκό ψωμί με ψωμί ολικής αλέσεως

Τρόφιμα που ενισχύουν το άγχος - Προσοχή στη διατροφή σας

Λιναρόσπορος: Μια φυσική ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon