Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας ψωμί;

Ψωμί: Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο.


Το ψήσιμο του δικού σας ψωμιού είναι μια συναρπαστική και παρηγορητική εμπειρία που γεμίζει το σπίτι σας με το ακαταμάχητο άρωμα της φρεσκοψημένης καλοσύνης. Αυτή η χειροποίητη συνταγή για ψωμί ολικής αλέσεως συνδυάζει την υγιεινή καλοσύνη του αλευριού ολικής αλέσεως με τη γλυκύτητα του μελιού και το τσούξιμο ανάμεικτων σπόρων, με αποτέλεσμα ένα φραντζολάκι που είναι και θρεπτικό και νόστιμο.

Ψωμί

Συστατικά:

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1/3 φλιτζάνι ανάμεικτοι σπόροι (όπως ηλιόσποροι, λιναρόσποροι και σουσάμι)

Οδηγίες παρασκευής:

  • Ενεργοποιήστε τη μαγιά:
    Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό και το μέλι. Ρίξτε τη μαγιά πάνω από το νερό και αφήστε τη να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  • Συνδυάστε τα ξηρά συστατικά:
    Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής αλέσεως, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι. Δημιουργήστε ένα πηγάδι στο κέντρο.
  • Ανακατεύουμε τα υγρά συστατικά:
    Ρίξτε το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς στο πηγάδι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη.
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη:
    Γυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέστε περισσότερο αλεύρι αν χρειάζεται για να μην κολλήσει.
  • Πρώτη άνοδος:
    Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Δώστε σχήμα στο καρβέλι:
    Χτυπάμε την φουσκωμένη ζύμη και την γυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ισιώνουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο και τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Τοποθετούμε τη ζύμη με τη ραφή προς τα κάτω σε μια λαδόκολλα.
  • Δεύτερη άνοδος:
    Σκεπάζουμε το καρβέλι με ένα υγρό πανί και το αφήνουμε να φουσκώσει για άλλα 30-45 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Επικάλυψη σπόρων:
    Αλείψτε την κορυφή του φουσκωμένου ψωμιού με νερό και πασπαλίστε με τους ανάμεικτους σπόρους, πιέζοντάς τους απαλά στη ζύμη.
  • Ψήνω:
    Ψήνετε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και το καρβέλι να ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάτε.
  • Ψύξη:
    Αφήστε το ψωμί να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.

Απολαύστε το υπέροχο άρωμα και τη γεύση του σπιτικού σας χειροποίητου ψωμιού ολικής αλέσεως με μέλι και σπόρους. Αυτό το καρβέλι ψωμί είναι τέλειο για σάντουιτς, φρυγανιές ή απλά για να το απολαύσετε με λίγο βούτυρο. Μοιραστείτε τη χαρά του ψησίματος με την οικογένεια και τους φίλους σας και απολαύστε την ικανοποίηση να δημιουργήσετε ένα υγιεινό και νόστιμο βασικό προϊόν από την αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε και πώς να καταναλώνεις το ψωμί;

Ποια φαγητά είναι η καλύτερη επιλογή για δείπνο;

Φιλέτο Κοτόπουλου με Σάλτσα Λιαστής & Φρέσκιας Τομάτας

Ψωμί με σόδα - 6 υλικά, πανεύκολη εκτέλεση και υπέροχη γεύση [vid]

Γιατί το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της διατροφής μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon