Διατροφή

Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων

Προσοχή στην κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων
Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΦΕΤ ως προς την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, μετά από σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων πρέπει να αποφεύγεται, γι’ αυτό κι ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κάποιες συστάσεις προς τους καταναλωτές βάσει […]

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΦΕΤ ως προς την κατανάλωση πικρών πυρήνων βερίκοκου και πικραμύγδαλων, μετά από σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων με αφορμή περιστατικό δηλητηρίασης λόγω υπερβολικής κατανάλωσης πυρήνων πικραμύγδαλων. Η κατανάλωση των συγκεκριμένων σπόρων πρέπει να αποφεύγεται, γι’ αυτό κι ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε κάποιες συστάσεις προς τους καταναλωτές βάσει της εγκεκριμένης γνωμοδότησής του.

Οι ενήλικες καταναλωτές μπορούν να καταναλώσουν μέχρι 2 πυρήνες βερίκοκου ή πικραμύγδαλου την ημέρα ενώ τα παιδιά, οι έγκυες κι οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή τους. Οι πικροί πυρήνες βερίκοκου καθώς και τα πικραμύγδαλα ανήκουν σε μια κατηγορία τροφίμων που περιέχουν μια ουσία γνωστή ως αμυγδαλίνη.

Η αμυγδαλίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1830 από δύο γάλλους χημικούς και χρησιμοποιήθηκε το 1845 από Ρώσους γιατρούς για τη θεραπεία τους καρκίνου. Με βάση κάποια ευρεσιτεχνία κατοχυρώθηκε κατά τη δεκαετία του πενήντα ως μια μη τοξική ουσία που χρησιμοποιήθηκε ως συντηρητικό κρεάτων κι αργότερα με τροποποιημένη μορφή (λεατρίλη), ως αντικαρκινικό φάρμακο. Η αντικαρκινική της δράση αμφισβητήθηκε έντονα κι επικρίθηκε, παρόλο που πολλοί ομοιοπαθητικοί τη σύστηναν επί χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι η ουσία αυτή μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Συγκεκριμένα, μόλις διασπαστεί στον οργανισμό παράγει κυανιούχες ενώσεις (υδροκυάνιο), οι οποίες είναι βλαβερές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η εμφάνιση κάποιου προβλήματος υγείας εξαρτάται από την ποσότητα που θα καταναλωθεί, αλλά κι από την αμυγδαλίνη που περιείχαν οι πυρήνες. Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε συστάσεις και προς τις επιχειρήσεις που διακινούν καρπούς που περιέχουν αμυγδαλίνη, καθώς θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους υποτυπώδεις κανόνες και να επισημαίνουν τα προϊόντα που περιέχουν πικρούς καρπούς.

Ο μέγιστος αριθμός πυρήνων που μπορεί να καταναλωθούν με ασφάλεια ανέρχεται στους δύο πυρήνες ανά ημέρα. Η υπερβολική κατανάλωση πικρών πυρήνων μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και ειδικά οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες και θηλάζουσες συστήνεται να αποφεύγουν πλήρως τους εν λόγω καρπούς.
Τα συμπτώματα δηλητηριάσεως είναι: κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία, εμετοί, δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, αρρυθμίες και καταστολή. Η παραπάνω ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έγινε κατόπιν κάποιων περιστατικών δηλητηριάσεως από υπερβολική κατανάλωση πικρών κουκουτσιών.

Η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ για πιθανή δηλητηρίαση απ’ την κατανάλωση υπερβολικής αμυγδαλίνης έρχεται να καταρρίψει τους μύθους περί αντικαρκινικής δράσης της συγκεκριμένης ουσίας, η οποία μπορεί να γίνει τοξική.