Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.


Για δεκαετίες, πολλοί συνήθιζαν να πλένουν το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψουν. Ήταν μια διαδικασία που θεωρούνταν απαραίτητη για την απομάκρυνση των βακτηρίων και τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, νέες επιστημονικές μελέτες και συστάσεις αμφισβήτησαν αυτή την πρακτική, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτημάτων και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά ισχύει.

Ναι ή όχι; Η επιστήμη μιλάει

Ενώ το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνει βρωμιά και βακτήρια, στην πραγματικότητα ο ψεκασμός με νερό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο, το νερό διασπείρεται γύρω στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και στα σκεύη μας, διασκορπίζοντας τα βακτήρια σε μεγαλύτερη επιφάνεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης άλλων τροφίμων. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε σωστή θερμοκρασία (τουλάχιστον 74°C στο εσωτερικό) είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ασφαλές μαγείρεμα;

Αντί να πλένουμε το κοτόπουλο, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι χειρισμού του προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά των βακτηρίων και να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφίμων:

  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια για την απολύμανση επιφανειών και σκευών που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία και ελέγχουμε το εσωτερικό του με θερμόμετρο τροφίμων.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Αντί για αυτή την πρακτική, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες υγιεινής και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και να απολαύσουμε τα πιάτα μας χωρίς ανησυχίες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση

Πώς πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon