Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Πρέπει να πλύνω το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψω;

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

Για δεκαετίες, πολλοί συνήθιζαν να πλένουν το κοτόπουλο κάτω από τρεχούμενο νερό πριν το μαγειρέψουν. Ήταν μια διαδικασία που θεωρούνταν απαραίτητη για την απομάκρυνση των βακτηρίων και τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, νέες επιστημονικές μελέτες και συστάσεις αμφισβήτησαν αυτή την πρακτική, φέρνοντας στο προσκήνιο μια σειρά από ερωτημάτων και ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων. Ας δούμε, λοιπόν, τι πραγματικά ισχύει.

Ναι ή όχι; Η επιστήμη μιλάει

Ενώ το πλύσιμο του κοτόπουλου μπορεί να δίνει την αίσθηση ότι απομακρύνει βρωμιά και βακτήρια, στην πραγματικότητα ο ψεκασμός με νερό μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Όταν πλένουμε το κοτόπουλο, το νερό διασπείρεται γύρω στο νεροχύτη, στον πάγκο εργασίας και στα σκεύη μας, διασκορπίζοντας τα βακτήρια σε μεγαλύτερη επιφάνεια και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης άλλων τροφίμων. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι το μαγείρεμα του κοτόπουλου σε σωστή θερμοκρασία (τουλάχιστον 74°C στο εσωτερικό) είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για ασφαλές μαγείρεμα;

Αντί να πλένουμε το κοτόπουλο, υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι χειρισμού του προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά των βακτηρίων και να διασφαλίσουμε την υγιεινή των τροφίμων:

  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστό απολυμαντικό σπρέι ή μαντηλάκια για την απολύμανση επιφανειών και σκευών που ήρθαν σε επαφή με το ωμό κοτόπουλο.
  • Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας με ζεστό σαπούνι και νερό πριν και μετά το χειρισμό του ωμού κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιούμε ξεχωριστά μαχαίρια και σανίδες κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία και ελέγχουμε το εσωτερικό του με θερμόμετρο τροφίμων.

Το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν το μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Αντί για αυτή την πρακτική, ακολουθούμε τις παραπάνω οδηγίες υγιεινής και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο σε σωστή θερμοκρασία για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των τροφίμων και να απολαύσουμε τα πιάτα μας χωρίς ανησυχίες!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματά σας είναι ασφαλή για κατανάλωση

Πώς πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;

Μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε το τέλειο κοτόπουλο

Ποια είναι τα πιο ευκολοσυνδυάσιμα συνοδευτικά για κοτόπουλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φτιάχνοντας πεντανόστιμο ριζότο με αγκινάρα και μανιτάρια

Ριζότο συνταγή: Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε σαρδέλες;

Σαρδέλες μαγειρική: Το μαγείρεμα σαρδέλας είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ψάρι, γνωστό για τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη D και πρωτεΐνη.

Είναι καλό για την υγεία να καταναλώνουμε σπόρους από καρπούζι;

Σπόροι καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού είναι γεμάτοι οφέλη για την υγεία καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, μονοακόρεστων λιπαρών, μετάλλων, αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C.

Είναι πραγματικά υγιεινή η βίγκαν διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Vegan σκύλοι: Το πιο σημαντικό πράγμα για την υγεία του σκύλου είναι η δίαιτα να διαμορφώνεται σωστά, ώστε να καλύπτει όλες τις βασικές ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τεκμηριωμένες οδηγίες.

Γεμιστές μελιτζάνες: Μια γευστική μεσογειακή απόλαυση

Γεμιστές μελιτζάνες: Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός γεύσεων και υφών, προσφέροντας ένα υγιεινό και πλούσιο γεύμα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.

Αυγά: Σύμμαχος για την υγεία του θυρεοειδούς

Αυγά: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ιώδιο, σελήνιο, πρωτεΐνες και χολίνη, τα αυγά μπορούν να συμβάλουν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και στη γενική υγεία σας.

Close Icon