Διατροφή

Πως να αντισταθώ στους «πειρασμούς» του Πάσχα;

Πως να αντισταθώ στους «πειρασμούς» του Πάσχα;
Οι «πειρασμοί» το Πάσχα είναι πολλοί. Λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της… σούβλας και λίγο η παρέα, μας βρίσκουν μονίμως γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι να αγνοούμε ότι μέχρι σήμερα… αποφεύγαμε δικαίως! Και μετά «κλαίμε» γιατί δεν μας μπαίνει το αγαπημένο μας τζιν. Εφέτος, ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο εγκρατείς. Για παράδειγμα, στο βραδινό […]

Οι «πειρασμοί» το Πάσχα είναι πολλοί. Λίγο τα τσουρέκια, λίγο τα τσιμπολογήματα της… σούβλας και λίγο η παρέα, μας βρίσκουν μονίμως γύρω από ένα στρωμένο τραπέζι να αγνοούμε ότι μέχρι σήμερα… αποφεύγαμε δικαίως!

Και μετά «κλαίμε» γιατί δεν μας μπαίνει το αγαπημένο μας τζιν. Εφέτος, ας προσπαθήσουμε να είμαστε πιο εγκρατείς. Για παράδειγμα, στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστούμε μόνο στην κατανάλωση της μαγειρίτσας και μιας σαλάτας. Η μαγειρίτσα είναι το ενδιάμεσο διατροφικό στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα φαγητά του Πάσχα. Όσο κι αν το επιβάλλει το έθιμο μην καταναλώσετε στο ίδιο γεύμα και το κόκκινο αυγό, για να μην κάνετε την πέψη σας ακόμα πιο δύσκολη.

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητριακά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλουράκια ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο μπορεί να μας χορτάσει μέχρι το μεσημέρι.


Στο γεύμα καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λογική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. Οι υδατάνθρακες με τη μορφή της πατάτας, του ρυζιού ή του ψωμιού πρέπει να κατέχουν σημαντική θέση στο πιάτο μας, αφού είναι πηγή ενέργειας αλλά δίνουν λιγότερη ενέργεια από τα λιπαρά κρέατα του Πάσχα, και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που τονώνουν τη λειτουργία του εντέρου.


Τέλος το βραδινό μας μπορεί να είναι είτε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, μία απαλή χορτόσουπα, είτε ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά, το οποίο λόγω της ειδικής του σύνθεσης θα διευκολύνει την διαδικασία της πέψης και θα ξεκουράσει το στομάχι μας.

  • Μέτρο κι εγκράτεια, όσον αφορά στην επανεισαγωγή κρέατος και των παραγώγων του στο διαιτολόγιό σας.
  • Η κατανάλωση σαλάτας όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, συμβάλλει στην αποφυγή της υπερκατανάλωσης λιπαρών και θερμιδογόνων τροφίμων.
  • Φροντίστε να έχετε, οργανωμένα και ξεκάθαρα γεύματα, ακόμη και αυτές τις μέρες.
  • Εκμεταλλευτείτε τον καιρό για βόλτες και περπάτημα ως αφορμή για να απομακρυνθείτε από το γιορτινό τραπέζι.
  • Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο.

Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα!