Διατροφή

Πως η διατροφή ενισχύει τον καρκίνου μαστού;

Πως η διατροφή ενισχύει τον καρκίνου μαστού;
Η κακή διατροφή στις εφήβους κρίνεται ένοχη για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού. Η υψηλή πυκνότητα του μαστού είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στήθους. Νέα έρευνα καταδεικνύει πως οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, καθώς και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε στήθη υψηλότερης πυκνότητας κατά την ενηλικίωση. Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, […]

Η κακή διατροφή στις εφήβους κρίνεται ένοχη για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού. Η υψηλή πυκνότητα του μαστού είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του στήθους. Νέα έρευνα καταδεικνύει πως οι κακές διατροφικές συνήθειες των εφήβων, καθώς και το αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε στήθη υψηλότερης πυκνότητας κατά την ενηλικίωση.

Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων θα μπορούσαν δυνητικά να αυξήσουν την πιθανότητα καρκίνου του μαστού κάποιες δεκαετίες αργότερα.

Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους πλέον κοινούς καρκίνους στις γυναίκες. Μάλιστα, 224.147 αμερικανίδες γυναίκες διαγνώστηκαν το 2012 να πάσχουν από τον εν λόγω καρκίνο.

Υπάρχουν ενοχοποιητικοί παράγοντες/παράμετροι που συμβάλουν στον κίνδυνο του καρκίνου του στήθους: Η πρώιμη έναρξη της περιόδου, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, και η τεκνοποίηση μετά τα 30 έτη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι πυκνοί μαστοί, ( δηλ. στήθη που έχουν ένα σχετικά υψηλό όγκο ινώδους ή αδενικού ιστού σε σύγκριση με το λίπος), αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους. Οι λόγοι για αυτήν την σύνδεση δεν είναι ακόμη γνωστές.

Σε αντίθεση με την άποψη των περισσοτέρων, η πυκνότητα του μαστού δεν μπορεί να κριθεί κατά την αφή παρά μόνο με τη μαστογραφία ή τη μαγνητική τομογραφία.

Γιατί τα στήθη γίνονται πυκνά;

Οι ερευνητές Seungyoun Jung και ο καθηγητής Joanne Dorgan, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine, έθεσαν ως όρο να διερευνηθούν οι διατροφικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πυκνότητα των ιστών του μαστού.

Ανακάλυψαν, λοιπόν,πως το στήθος είναι πιο ευαίσθητο σε εξωτερικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από πορίσματα διαιτολόγων σε παιδιά (DISC). Ήταν μια κλινική μελέτη που ξεκίνησε το 1988 και αφορούσε 301 κορίτσια ηλικίας 8-10 ετών. Η έρευνα αξιολόγησε τις δίαιτες αυτών των ατόμων σε όλα τα επόμενα χρόνια της ζωής τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρακολούθησης DISC, οι συμμετέχουσες ήταν ηλικίας 25-29 η δε πυκνότητα του μαστού των 177 γυναικών μετρήθηκε με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Η εν λόγω έρευνα συμπεριέλαβε τις εξής παραμέτρους: Τον αριθμό των γεννήσεων, το βάρος, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τη συνολική προσλαμβάνουσα πρωτεΐνη και την ενεργειακή πρόσληψη των θερμίδων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες έφηβες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και χαμηλότερη πρόσληψη μονό- και πολυακόρεστου λίπους είχαν αυξημένο ποσοστό πυκνών όγκου του μαστού (DBV).

Οι γυναίκες των οποίων η πρόσληψη λίπους έπεσε στην υψηλότερη κατηγορία είχαν μέση DBV του 21,5 τοις εκατό, ενώ εκείνες στη χαμηλότερη κατηγορία είχαν μέση DBV του 16,4 τοις εκατό.

Το είδος της διατροφής των εφήβων θα αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού 15 χρόνια αργότερα.
Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά επιφέρει παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Αν προστεθεί και ο καρκίνος του μαστού αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα.

Ωστόσο ο καθ. Dorgan επισημαίνει: «Τα πορίσματά μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή η διατροφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι τροποποιήσιμη, ενώ οι περισσότεροι από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου ενοχοποιούμενοι για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ηλικία της πρώτης περιόδου και ο αριθμός των κυήσεων, δεν είναι».