Διατροφή

Πως επιδρά το πράσινο τσάι σε καρδιά και διαβήτη

Πως επιδρά το πράσινο τσάι σε καρδιά και διαβήτη
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (ειδικά από καρδιαγγειακές […]

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (JAMA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέεται με μειωμένη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις) σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, οι οποίες είναι πολυφαινολικές ενώσεις που πιστεύεται ότι ασκούν πολυάριθμα προστατευτικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πράσινο τσάι και διαβήτης τύπου 2

Οι μελέτες για την σχέση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και του διαβήτη είναι ασυνεπείς. Κάποιες έχουν δείξει μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 για όσους πίνουν πράσινο τσάι σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου τσάι, ενώ άλλες μελέτες δεν βρήκαν καμία σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τσαγιού και την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη.

Πράσινο τσάι και απώλεια βάρους

Το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει μια μικρή, αλλά μη σημαντική απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες. Ωστόσο, καθώς η απώλεια βάρους στις μελέτες έχει καταγραφεί ως ελάχιστη, είναι απίθανο το συγκεκριμένο τσάι να είναι κλινικά σημαντικό για την απώλεια βάρους.

Πράσινο τσάι και χαμηλότερη χοληστερόλη

Μια ανάλυση δημοσιευμένων μελετών το 2011 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, είτε ως ρόφημα, είτε με μορφή κάψουλας, συνδέεται με σημαντικές -αλλά μέτριες- μειώσεις της ολικής LDL ή “κακής” χοληστερόλης.