Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πολλαπλή σκλήρυνση διατροφή: Διατροφικές προτάσεις για ασθενείς με σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση διατροφή: Διατροφικές προτάσεις για ασθενείς με σκλήρυνση

Η σωστή διατροφή συμβάλλει αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πάσχοντος από πολλαπλή σκλήρυνση και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ίδιο όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του


Πολλαπλή σκλήρυνση διατροφή: Η σημασία της διατροφής για τον πάσχοντα από Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολυδιάστατη και στοχεύει στην αντιμετώπιση της νόσου και στην καθυστέρηση της εξέλιξής της.

Αύξηση της θρεπτικής πυκνότητας των τροφίμων

Για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται τα κατάλληλα τρόφιμα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πάσχοντες θα πρέπει να αναγνωρίζουν τη σύσταση των προϊόντων, ώστε να μπορούν να επιλέγουν τα πιο περιεκτικά σε θρεπτικές ουσίες. Τα ακατέργαστα τρόφιμα είναι πάντα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Η ζάχαρη και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς αποτελούν τροφές με μηδαμινή θρεπτική αξία και ταυτόχρονα η ενεργειακή τους απόδοση είναι ιδιαίτερα υψηλή. Είναι προτιμότερο το ψωμί και τα δημητριακά να είναι ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά σκούρα και το ρύζι αναποφλοίωτο. Φρέσκα φρούτα, χυμοί και λαχανικά θα πρέπει να καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες καθημερινά, καθώς αποτελούν τροφές με εξαιρετική θρεπτική σημασία και είναι πολύ πλούσιες σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως είναι το β-καροτένιο και η βιταμίνη C, σε φυλλικό οξύ και σε φυτικές ίνες.

Διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με Πολλαπλή Σκλήρυνση

α. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών, ζωικού λίπους, γάλακτος, βουτύρου, αλλαντικών, κλπ.

β. Κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα

γ. Αποφυγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδιαίτερα αυτών που δεν έχουν υποστεί μέθοδο κατεργασίας UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία)

δ. Εξατομικευμένη καταγραφή τροφών που είναι υποψήφιες για την εμφάνιση τροφικής υπερευαισθησίας ή αλλεργιών

ε. Κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας

στ. Διακοπή junk foods, γρήγορου φαγητού, τροφών πλούσιων σε «κενές» θερμίδες

ζ. Χρήση κατά βάση ελαιολάδου για την κάλυψη των αναγκών σε λίπος

η. Συμπληρωματική λήψη σκευασμάτων ιχθυελαίου (π.χ. μουρουνέλαιο), το οποίο παρέχει ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Προσδόκιμο ζωής και πρόγνωση

Σκλήρυνση κατά πλάκας : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής στους ασθενείς

Βιταμίνη B12 : Η έλλειψή της σχετίζεται με την κατάθλιψη

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon