Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Μάθε πόσο καιρό μπορείς να το κρατήσεις

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά.


Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για την συντήρηση των χριστουγεννιάτικων πιάτων. Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή γεμάτη με ποιοτικό οικογενειακό χρόνο, ευχές και δώρα στους αγαπημένους μας. Είναι, επίσης, καιρός για λίγο παραπάνω φαγητό, αφού αυτή την περίοδο την έχουμε συνδυάσει με λαχταριστά πιάτα και γλυκά. Την ημέρα των Χριστουγέννων, τα οικογενειακά τραπέζια γεμίσουν με ποικιλία από χριστουγεννιάτικα κρέατα, θαλασσινά, σαλάτες και επιδόρπια για τα πεθερικά, τους καλεσμένους και τα μέλη της οικογένειάς.

 

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν πρόκειται για τη διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση ενός πιάτου μετά το πέρας της ημέρας των Χριστουγέννων, εάν:

  1. το προϊόν είναι ευπαθές ή όχι,
  2. οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού και
  3. ο τρόπος χειρισμού του φαγητού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μεταφοράς.

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε βακτήρια παθογόνα και ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε διασταυρούμενη μόλυνση. Με τη μεγάλη ποικιλία πιάτων που εμφανίζονται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων (όπως πουλερικά, σαλάτες, θαλασσινά και τυριά) λαμβάνοντας υπόψη πότε ετοιμάστηκε για πρώτη φορά κάθε πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην αποφυγή μιας δυσάρεστης μόλυνσης με παθογόνα.

  • Τα θαλασσινά  μπορεί να έχουν συνδυαστεί με τις καλοκαιρινές μας διακοπές, έχουν ωστόσο μία θέση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Οι γαρίδες, μάλιστα, καλό είναι να καλύπτονται με πλαστική μεμβράνη στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου πριν την κατανάλωση ενώ δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους μετά το πρώτο 24ωρο.
  • Μόλις ανοιχτεί, ένα σκληρό τυρί όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρ είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και έξι εβδομάδες. Ένα ημίσκληρο τυρί, όπως μια γραβιέρα ή γκούντα, είναι καλό για έως και τρεις εβδομάδες.
  • Εάν μια πιατέλα έχει μείνει στο τραπέζι για λιγότερο από δύο ώρες, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ή να καταψυχθεί ξανά για μελλοντική χρήση. Μετά το όριο των δύο ωρών, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα (ψάρια, μαγιονέζα) μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους, με τους ειδικούς να συνιστούν να απορρίπτονται μετά από τέσσερις ώρες.
  • Το ζαμπόν ή η γαλοπούλα συνιστάται να καλύπτονται στο πιάτο μόλις σταματήσουν να αχνίζουν και να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο, αποτρέποντας το σχηματισμό και την ανάπτυξη βακτηρίων. Η ψύξη των τροφίμων σε μικρότερες μερίδες θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ψύξης.
  • Tο μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και οι κιμάδες 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ετοιμάστε μια γευστική και πεντανόστιμη βασιλόπιτα

Ανοιχτή πίτα με γέμιση γαλοπούλας

Τρεις υπέροχες σούπες που μας ζεσταίνουν τον χειμώνα

Ταχίνι: Ένας θησαυρός γεύσεων και υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon