Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Τι τρώμε και πόσο υγιεινές είναι οι επιλογές μας;

Πάσχα διατροφή: Ποιες είναι οι καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε στο πασχαλινό τραπέζι;

Όλοι περιμένουμε με ανυπομονησία το γιορτινό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα, όταν ψμαζευόμαστε η οικογένεια και εκλεκτοί φίλοι μαζί και περνάμε όμορφα, γελώντας και τρώγοντας υπέροχα εδέσματα. Φυσικά, δεν είναι πολλοί εκείνοι που παραμένουν εγκρατείς μπροστά σε όλες αυτές τις λιχουδιές, αλμυρές και γλυκές, που έχει ετοιμάσει κάθε νοικοκυρά. Μετά από ώρες, όταν και τα τελευταία πιάτα έχουν αδειάσει, οι περισσότεροι προσπαθούν να συνέλθουν από την ποσότητα φαγητού που κατανάλωσαν χωρίς μέτρο. Όμως, μπορεί κάποιος να κάνει καλύτερες, πιο υγιεινές επιλογές το Πάσχα; Τι τρώμε και πόσο υγιεινό είναι τελικά;


Μαγειρίτσα

Έχοντας ξεκινήσει από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, πολλοί επιλέγουν μαγειρίτσα και την Κυριακή του Πάσχα – έστω ως ορεκτικό. Αυτή η σούπα στην αυθεντική της μορφή χρησιμοποιεί εντόσθια και όργανα του ζώου (πολύ συχνά αρνιού). Ένας κίνδυνος λοιπόν έγκειται στην καθαριότητα. Εάν δεν είμαστε υπερβολικά σχολαστικοί κατά το πλύσιμο, ενδέχεται να υπάρχουν υπολείμματα ακαθαρσιών. Δεν είναι και ιδιαίτερα ελκυστικό αυτό, σωστά; Έπειτα, το αυγολέμονο προσθέτει θερμίδες στην σούπα. Σαφώς πιο υγιεινές εναλλακτικές είναι η μαγειρίτσα με κοτόπουλο, αλλά και η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια.

Αρνί – Κατσίκι

Η μεγάλη πλειοψηφία στο γιορτινό πασχαλιάτικο τραπέζι επιλέγουν αρνί και κατσίκι. Αν και πρόκειται για κρέας με λίπος, η στρατηγική του ψησίματος στην σούβλα βοηθά να αποβληθεί μεγάλο μέρος αυτού του λίπους. Είναι αναπόφευκτο να πάρουμε επιπλέον λίπος εάν φάμε την πέτσα του ζώου, επομένως δεν συνίσταται κάτι τέτοιο. Περισσότερο όμως επικίνδυνη είναι η κατανάλωση του κρέατος με πολλά παχυντικά συνοδευτικά, όπως πατάτες, σαλάτες με μαγιονέζα και παχυντικά τυριά, και φυσικά ψωμί.

Κοκορέτσι

Και πάλι ο μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην σωστή απολύμανση των εντέρων και οργάνων του ζώου που χρησιμοποιούνται στο κοκορέτσι. Αν και πεντανόστιμο, πολλοί απωθούνται από την όψη του, αλλά κυρίως από την γνώση του τι περιέχεται μέσα. Το κοκορέτσι, ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή – με μέτρο και με το κατάλληλο πλύσιμο.

Τζατζίκι

Στραγγιστό γιαούρτι, δροσιστικό αγγούρι, θαυματουργό σκόρδο και ελαιόλαδο. Πώς είναι δυνατόν να μην είναι υγιεινό το τζατζίκι; Όμως, κάτι που θα πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα. Τρώγοντας πάρα πολύ τζατζίκι η αρτηριακή σας πίεση κινδυνεύει να πέσει επικίνδυνα. Γι’ αυτό και εδώ θα πρέπει να είστε εγκρατείς – και γιατί όχι, δοκιμάστε light γιαούρτι!

Αυγά βραστά

Πολύ θρεπτικά είναι τα βραστά αυγά σε καθημερινή βάση, όχι μόνο την Κυριακή του Πάσχα. Όμως, δύο πράγματα θα πρέπει να έχετε κατά νου. Πρώτον, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο και μην θεωρήσετε πως μπορούν να διατηρηθούν αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου. Και δεύτερον, η άκριτη κατανάλωσή τους αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης σας και κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα πρωτεϊνούχα φαγητά, πολλαπλασιάζουν το σύνολο που λαμβάνετε.

Τσουρέκι – Κουλουράκια

Όπως γνωρίζετε, όλα τα πασχαλινά τσουρέκια και κουλουράκια γίνονται με αγνά υλικά, θρεπτικά και φυσικά έχουν πολλές θερμίδες. Ως εκ τούτου, προτείνονται ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής (για παράδειγμα 1 φέτα τσουρέκι για πρωινό ή 2-3 κουλουράκια με το απογευματινό σας ρόφημα), αλλά και πάλι με εγκράτεια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τζατζίκι: Το κορυφαίο συνοδευτικό σε κάθε εορταστικό τραπέζι

Πασχαλινό τραπέζι: Τι βρίσκουμε στο εορταστικό μενού;

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά

Μια εναλλακτική συνταγή για τσουρέκια πασχαλινά vegan

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon