Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο.

Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή φρέσκου τυριού μοτσαρέλα από την αρχή.

Συστατικά

  • 4,5 λίτρα πλήρες γάλα (όχι υπερπαστεριωμένο)
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μη χλωριωμένο νερό

Εξοπλισμός

  • Κατσαρόλα
  • Θερμόμετρο
  • Μακρύ μαχαίρι
  • Τρυπητή κουτάλα
  • Μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
  • Τυρόπανο

Οδηγίες

1. Ετοιμάστε τα υλικά

Διαλύστε το κιτρικό οξύ σε 1 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.
Διαλύουμε την πυτιά σε 1/4 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε το γάλα

Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε αργά στους 13°C ενώ ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέστε το διαλυμένο διάλυμα κιτρικού οξέος στο γάλα και ανακατέψτε καλά.

3. Προσθέστε την Πυτιά

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 32°C και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατέψτε απαλά το διάλυμα πυτιάς με κίνηση πάνω-κάτω για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να καθίσει ανενόχλητη για 5-10 λεπτά.

4. Κόβουμε τα τυρόπηγμα

Αφού δέσει το γάλα και σχηματίσει τυρόπηγμα, κόψτε τα σε κύβους 1/2 ίντσας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ μαχαίρι. Αφήστε το τυρόπηγμα να καθίσει για 5 λεπτά.

5. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε

Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα στη σόμπα και θερμαίνετε το τυρόπηγμα στους 40°C ενώ ανακατεύετε αργά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

6. Στραγγίζουμε τα τυρόπηγμα

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, στραγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ορό γάλακτος. Κρατήστε τον ορό γάλακτος για μελλοντική χρήση.

7. Φούρνο μικροκυμάτων το τυρόπηγμα

Ψήνουμε στο μικροκύματα τα τυρόπηγμα για 1 λεπτό. Στραγγίστε την περίσσεια ορού γάλακτος. Ζυμώνουμε το τυρόπηγμα με τα χέρια ή με ένα κουτάλι. Ξαναψήνουμε στο μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα, στραγγίζουμε και ζυμώνουμε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τυρόπηγμα να φτάσει στους 57°C και να γίνει ελαστικό.

8. Τέντωμα και σχήμα

Προσθέστε αλάτι στο τυρόπηγμα και ζυμώστε μέχρι να γίνουν λεία και ελαστικά. Τεντώνετε το τυρί τραβώντας το σαν τάφι, μετά διπλώνετε προς τα πίσω και τεντώνετε ξανά.
Πλάθουμε τη μοτσαρέλα σε μπαλάκια ή κορμούς.

9. Δροσίστε το τυρί

Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη μοτσαρέλα σε ένα μπολ με δροσερό νερό για λίγα λεπτά να σφίξει. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βυθίστε το σε διάλυμα άλμης (νερό και αλάτι) και βάλτε το στο ψυγείο.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, μη υπερπαστεριωμένο γάλα για καλύτερα αποτελέσματα. Χειριστείτε το τυρόπηγμα απαλά για να διατηρήσετε την υγρασία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη για να βρείτε την προτίμησή σας. Η παρασκευή μοτσαρέλας στο σπίτι θέλει υπομονή και εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι φρέσκο, νόστιμο τυρί που μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορα πιάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα;

Η συνταγή για να φτιάξετε μοτσαρέλα στικς για φίλους

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Ποια τα οφέλη και οι παρενέργειες από την κατανάλωση κατσικίσιου τυριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Χοιρινό στο τηγάνι με πιπεριές και φέτα

Χοιρινό τηγανητό με πιπεριές και φέτα είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει τις αλμυρές γεύσεις του χοιρινού με τη γλύκα της πιπεριάς και τη νοστιμιά της φέτας.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Έλαιο Canola vs φυτικού ελαίου: Ποιο είναι πιο υγιεινό; 

Εάν επικεντρώνεστε στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, το λάδι canola μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε ωμέγα-3 και των χαμηλότερων επιπέδων κορεσμένων λιπαρών.

Πώς το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσεις στο Σύνδρομο Ευερεθίστου Έντερου

Γιαούρτι IBS: Γιαούρτι και Σύνδρομο Ευερεθίστου Έντερου (IBS):Τα προβιοτικά που περιέχει βοηθούν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των συμπτωμάτων του IBS.

Close Icon