Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Πώς να φτιάξετε την δική σας μοτσαρέλα;

Παρασκευή μοτσαρέλας: Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο.


Το να φτιάξετε τη δική σας μοτσαρέλα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό και ικανοποιητικό γαστρονομικό έργο. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την παρασκευή φρέσκου τυριού μοτσαρέλα από την αρχή.

Συστατικά

  • 4,5 λίτρα πλήρες γάλα (όχι υπερπαστεριωμένο)
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού κιτρικό οξύ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού υγρή πυτιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μη χλωριωμένο νερό

Εξοπλισμός

  • Κατσαρόλα
  • Θερμόμετρο
  • Μακρύ μαχαίρι
  • Τρυπητή κουτάλα
  • Μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων
  • Τυρόπανο

Οδηγίες

1. Ετοιμάστε τα υλικά

Διαλύστε το κιτρικό οξύ σε 1 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.
Διαλύουμε την πυτιά σε 1/4 φλιτζάνι δροσερό, μη χλωριωμένο νερό. Αφήνω στην άκρη.

2. Ζεσταίνουμε το γάλα

Ρίχνουμε το γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε αργά στους 13°C ενώ ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέστε το διαλυμένο διάλυμα κιτρικού οξέος στο γάλα και ανακατέψτε καλά.

3. Προσθέστε την Πυτιά

Ζεσταίνουμε το γάλα στους 32°C και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακατέψτε απαλά το διάλυμα πυτιάς με κίνηση πάνω-κάτω για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να καθίσει ανενόχλητη για 5-10 λεπτά.

4. Κόβουμε τα τυρόπηγμα

Αφού δέσει το γάλα και σχηματίσει τυρόπηγμα, κόψτε τα σε κύβους 1/2 ίντσας χρησιμοποιώντας ένα μακρύ μαχαίρι. Αφήστε το τυρόπηγμα να καθίσει για 5 λεπτά.

5. Ζεσταίνουμε και ανακατεύουμε

Τοποθετήστε ξανά την κατσαρόλα στη σόμπα και θερμαίνετε το τυρόπηγμα στους 40°C ενώ ανακατεύετε αργά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά.

6. Στραγγίζουμε τα τυρόπηγμα

Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το τυρόπηγμα σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, στραγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ορό γάλακτος. Κρατήστε τον ορό γάλακτος για μελλοντική χρήση.

7. Φούρνο μικροκυμάτων το τυρόπηγμα

Ψήνουμε στο μικροκύματα τα τυρόπηγμα για 1 λεπτό. Στραγγίστε την περίσσεια ορού γάλακτος. Ζυμώνουμε το τυρόπηγμα με τα χέρια ή με ένα κουτάλι. Ξαναψήνουμε στο μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα, στραγγίζουμε και ζυμώνουμε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το τυρόπηγμα να φτάσει στους 57°C και να γίνει ελαστικό.

8. Τέντωμα και σχήμα

Προσθέστε αλάτι στο τυρόπηγμα και ζυμώστε μέχρι να γίνουν λεία και ελαστικά. Τεντώνετε το τυρί τραβώντας το σαν τάφι, μετά διπλώνετε προς τα πίσω και τεντώνετε ξανά.
Πλάθουμε τη μοτσαρέλα σε μπαλάκια ή κορμούς.

9. Δροσίστε το τυρί

Τοποθετήστε τη διαμορφωμένη μοτσαρέλα σε ένα μπολ με δροσερό νερό για λίγα λεπτά να σφίξει. Για μεγαλύτερη αποθήκευση, βυθίστε το σε διάλυμα άλμης (νερό και αλάτι) και βάλτε το στο ψυγείο.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε υψηλής ποιότητας, μη υπερπαστεριωμένο γάλα για καλύτερα αποτελέσματα. Χειριστείτε το τυρόπηγμα απαλά για να διατηρήσετε την υγρασία. Πειραματιστείτε με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη για να βρείτε την προτίμησή σας. Η παρασκευή μοτσαρέλας στο σπίτι θέλει υπομονή και εξάσκηση, αλλά το αποτέλεσμα είναι φρέσκο, νόστιμο τυρί που μπορείτε να απολαύσετε σε διάφορα πιάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε μια εύκολη και νόστιμη τυρόπιτα;

Η συνταγή για να φτιάξετε μοτσαρέλα στικς για φίλους

Mελιτζάνες με παρμεζάνα και σπιτική αγάπη

Ποια τα οφέλη και οι παρενέργειες από την κατανάλωση κατσικίσιου τυριού;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon