Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τι είναι η διαεπιδερμική απώλεια νερού και γιατί είναι επιβλαβής για το δέρμα μας; 

Τι είναι η διαεπιδερμική απώλεια νερού και γιατί είναι επιβλαβής για το δέρμα μας; 

Όταν το δέρμα χάνει πάρα πολύ νερό μέσω του TEWL, μπορεί να αφυδατωθεί, με αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και τραχιά υφή. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία, ερεθισμό και φλεγμονή, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο.

Η διαεπιδερμική απώλεια νερού (TEWL) είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το νερό χάνεται μέσω του εξωτερικού στρώματος του δέρματος, που είναι γνωστό ως κεράτινη στοιβάδα. Αυτό το φυσικό φαινόμενο επηρεάζεται από παράγοντες όπως η υγρασία, η θερμοκρασία και η λειτουργία του δερματικού φραγμού. Ενώ κάποιο επίπεδο TEWL είναι φυσιολογικό και απαραίτητο για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος, το υπερβολικό TEWL μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα.

Όταν το δέρμα χάνει πάρα πολύ νερό μέσω του TEWL, μπορεί να αφυδατωθεί, με αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και τραχιά υφή. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία, ερεθισμό και φλεγμονή, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το υπερβολικό TEWL μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καταστάσεις όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του TEWL, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών προϊόντων περιποίησης του δέρματος, των επιθετικών περιβαλλοντικών παραγόντων όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ρύπανση και ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως η ατοπική δερματίτιδα. Επιπλέον, καθώς γερνάμε, η φυσική ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία μειώνεται, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά TEWL.

Η κεράτινη στιβάδα, η οποία χρησιμεύει ως προστατευτικός φραγμός του δέρματος, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του υπερβολικού TEWL. Όταν αυτό το φράγμα παραβιάζεται, είτε λόγω βλάβης είτε λόγω διακοπής, η απώλεια νερού μπορεί να συμβεί με επιταχυνόμενο ρυθμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ένας υγιής δερματικός φραγμός μέσω κατάλληλων πρακτικών περιποίησης, όπως η τακτική ενυδάτωση, η χρήση ήπιων καθαριστικών και η αποφυγή σκληρών συστατικών.

Για να μειώσετε το TEWL και να προστατέψετε τη λειτουργία φραγμού του δέρματος, είναι σημαντικό να ενσωματώσετε ενυδατικά και μαλακτικά συστατικά στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Οι υγραντικές ουσίες όπως το υαλουρονικό οξύ και η γλυκερίνη προσελκύουν και συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα, ενώ αποφρακτικά όπως η βαζελίνη και το ορυκτέλαιο δημιουργούν ένα φράγμα για την πρόληψη της απώλειας νερού. Επιπλέον, η ενσωμάτωση κεραμιδίων, λιπαρών οξέων και χοληστερόλης μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση και ενίσχυση του δερματικού φραγμού.

Συμπερασματικά, η διαεπιδερμική απώλεια νερού, όταν είναι υπερβολική, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα, οδηγώντας σε αφυδάτωση, ευαισθησία και διάφορες δερματικές παθήσεις. Κατανοώντας τις αιτίες του TEWL και λαμβάνοντας μέτρα για τη διατήρηση ενός υγιούς δερματικού φραγμού, μπορείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας από την απώλεια υγρασίας και να διατηρήσετε μια λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη των χουρμάδων με καρύδια για υγιή μαλλιά και δέρμα

Υδρογυμναστική - Άκρως ωφέλιμο για την υγεία αερόβιο άθλημα

Πώς να εξασφαλίσετε καλύτερο ύπνο με μια απλή κίνηση;

Καταπολεμήστε την αφυδάτωση με πεπόνι τους ζεστούς μήνες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon