Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οργανισμός αντιοξειδωτικά: Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών για την υγεία μας

Οργανισμός αντιοξειδωτικά: Ο ρόλος των αντιοξειδωτικών για την υγεία μας

Οργανισμός αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να είναι μια από τις πιο επιβλαβείς βλάβες λόγω της εξάντλησης του νερού, επομένως η ανυδροβίωση χρειάζεται επίσης αυστηρό έλεγχο της παραγωγής ROS.


Αν και η εξέλιξη της ζωής έχει μετατρέψει το οξυγόνο σε μια ζωτική χημική ουσία για τους αερόβιους οργανισμούς, αυτό το στοιχείο μπορεί επίσης να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στα ζωντανά συστήματα μέσω της παραγωγής οξειδωτικού στρες. Αυτή είναι μια διαδικασία που προκύπτει από μια ανισορροπία μεταξύ της υπερβολικής παραγωγής ειδών αντιδραστικού οξυγόνου και της περιορισμένης δράσης των αντιοξειδωτικών άμυνας. Είναι ένας ιδιαίτερα επιβλαβής παράγοντας κινδύνου για την υγεία, που εμπλέκεται στην ανάπτυξη πολλών χρόνιων ανθρώπινων παθολογιών και πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης. Κατά συνέπεια, ο αερόβιος μεταβολισμός χρειάζεται αυστηρό έλεγχο των επιπέδων οξυγόνου.

Το νερό είναι επίσης απαραίτητο για τη ζωή, αλλά ορισμένοι οργανισμοί ευρέως διαδεδομένοι σε όλη τη φύση έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν από την πλήρη αποξήρανση μπαίνοντας σε μια ανυδροβιοτική κατάσταση. Η απώλεια νερού προκαλεί αλλαγές στο μεταβολισμό, την οργάνωση της κυτταρικής μεμβράνης, και μοριακή σύνθεση. Στην ανυδροβιοτική κατάσταση, οι υψηλές θερμοκρασίες, η υψηλή υγρασία, η έκθεση στο φως και η υψηλή μερική πίεση οξυγόνου επηρεάζουν αρνητικά την επιβίωση του οργανισμού και επηρεάζουν άμεσα τον χρόνο που απαιτείται για την επανενεργοποίηση του μεταβολισμού μετά από μια περίοδο αποξήρανσης. Αυτοί οι αβιοτικοί παράγοντες προκαλούν βλάβες που συσσωρεύονται σε αναλογία με τον χρόνο που δαπανάται στην αποξηραμένη κατάσταση, οδηγώντας δυνητικά στο τέλος του οργανισμού.

Το οξειδωτικό στρες φαίνεται να είναι μια από τις πιο επιβλαβείς βλάβες λόγω της εξάντλησης του νερού, επομένως η ανυδροβίωση χρειάζεται επίσης αυστηρό έλεγχο της παραγωγής ROS. Οι ανυδροβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να εφαρμόζουν δύο κύριες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της τοξικότητας του οξυγόνου, δηλαδή την αυξημένη αποτελεσματικότητα της αντιοξειδωτικής άμυνας και τον μεταβολικό έλεγχο των διαδικασιών παραγωγής ενέργειας και κατανάλωσης ενέργειας. Από όλα τα παραπάνω εύλογα καταλαβαίνουμε το πόσο σημαντικό είναι όλα τα επίπεδα που αφορούν το οξυγόνο, τις βιταμίνες και την εφίδρωση να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Διατηρώντας όλα αυτά

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Κάντε το μυαλό σας να λειτουργεί καλύτερα

Φτιάξτε το πιο αποτοξινωτικό smoothie που έχετε πιει!

Εντάξτε το τζίντζερ στη διατροφή σας και η ζωή σας θα αλλάξει

Η αντιοξειδωτική διατροφή προστατεύει από νευροεκφυλισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon