Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο

Νόσος Αλτσχάιμερ: Μια μελέτη δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα τριών αντιοξειδωτικών συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και νευροεκφυλισμού. .

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη γλώσσα και τη λήψη αποφάσεων. Οι δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο του Αλτσχάιμερ είχαν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας, ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την εύρεση μη φαρμακολογικών μέσων μείωσης του κινδύνου για τη νόσο και τις σχετικές άνοιες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στον τρόπο ζωής και της διατροφής. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη βλάβη στα κύτταρα που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές στο Εργαστήριο Επιδημιολογίας και Επιστημών Πληθυσμού στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, διερεύνησαν εάν τα αντιοξειδωτικά στο αίμα συσχετίζονται με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Neurology.

Συγκεκριμένα, η μελέτη χρησιμοποίησε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων που περιελάμβανε περισσότερα από 7.000 άτομα στις Η.Π.Α., ηλικίας 45-90 ετών και παρακολουθήθηκαν για κατά μέσο όρο 16-17 χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα αρκετών αντιοξειδωτικών στο αίμα των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και E, και αρκετών καροτενοειδών, τα οποία είναι χρωστικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και μετατρέπονται από το σώμα σε βιταμίνη Α. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ των επιπέδων αυτών των αντιοξειδωτικών και των ποσοστών της νόσου του Αλτσχάιμερ και άλλων άνοιών.

Σύμφωνα με την Δρ. May Beydoun, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, τα αντιοξειδωτικά μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τη βλάβη που σχετίζεται με την άνοια. «Το οξειδωτικό στρες μπορεί να εμφανιστεί σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου μας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων μας από βλάβες, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών μας κυττάρων», δήλωσε ο Δρ Beydoun.

Τα καροτενοειδή μπορεί να προστατεύουν από την άνοια

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα των καροτενοειδών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία βρίσκονται μαζί σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Τα υψηλότερα επίπεδα β-κρυπτοξανθίνης, ενός καροτενοειδούς που βρίσκεται στα μούρα, τα μήλα και την παπάγια, συσχετίστηκαν επίσης με μειωμένο κίνδυνο άνοιας από όλες τις αιτίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

3 κύριοι παράγοντες που αυξάνουν τoν κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Νόσος Alzheimer: Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου πίσω από την έλλειψη κινήτρων-Μελέτη

Αυξημένοι παράγοντες καρδιακού κινδύνου οδηγούν σε άνοια

Σύνδεση μεταξύ απώλειας κινήτρων και εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνει το πλούσιο πλούσιο πρωινό της Αυστραλίας;

Αυστραλιανό πρωινό: Ένα αυστραλιανό πρωινό είναι ποικίλο και αντανακλά τις πολυπολιτισμικές επιρροές της χώρας, συνδυάζοντας παραδοσιακά βρετανικά στοιχεία πρωινού με σύγχρονες ανατροπές και τοπικά υλικά

Κάσιους: Ένας γευστικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς σας

Κάσιους: Χάρη στα υγιή λίπη, το μαγνήσιο, τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους, τα κάσιους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία των κυττάρων.

Κροκέτες με γαρίδες και ρύζι 

Θαλασσινά συνταγή: Οι κροκέτες με γαρίδες και ρύζι είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που είναι τέλειο για μια ειδική περίσταση ή απλώς για ένα ζεστό δείπνο στο σπίτι.

Close Icon