Διατροφή

Οι 4 επικίνδυνες τροφές που πρέπει να προσέχουμε

Οι 4 επικίνδυνες τροφές που πρέπει να προσέχουμε
Το καμπανάκι χτυπά τόσο συχνά που είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται και πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Εστιάζοντας, λοιπόν, στη διατροφή, ορίστε 4 πηγές κινδύνου που δεν λείπουν από κανένα σπίτι και οι επιστήμονες προειδοποιούν: 1. Αλλαντικά Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου […]

Το καμπανάκι χτυπά τόσο συχνά που είναι αδύνατο να ξεχωρίσουμε από πού προέρχεται και πώς να τον αντιμετωπίσουμε. Εστιάζοντας, λοιπόν, στη διατροφή, ορίστε 4 πηγές κινδύνου που δεν λείπουν από κανένα σπίτι και οι επιστήμονες προειδοποιούν:

1. Αλλαντικά

Σύμφωνα και με την επίσημη τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επεξεργασμένα κρέατα παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες καρκινογόνου δράσης, λόγω, κυρίως των συντηρητικών ουσιών που χρησιμοποιούνται προς ενίσχυση του χρόνου ζωής και της γεύσης τους (π.χ. νιτρώδη ή νιτρικά άλατα), ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται αναλόγως της ποσότητας που καταναλώνουμε, καλό είναι όμως να μην υπάρχουν στο σπίτι για να μην τα «σαβουρώνουμε».

2. Τηγανητές πατάτες

Οι προτηγανισμένες πατάτες μπορεί να βλάπτουν σοβαρά την υγεία, επειδή έχουν περισσότερες πιθανότητες να περιέχουν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων χημικών ουσιών, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Όπως έχουν εξηγήσει από την «Επιθεώρηση Γεωργικής & Διατροφικής Χημείας (JAFC), οι προτηγανισμένες πατάτες κόβονται σε μικρά κομμάτια, τηγανίζονται εν μέρει και καταψύχονται, με μία διαδικασία που τους επιτρέπει να είναι τραγανές στο εξωτερικό αλλά ωμές στο εσωτερικό τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται πολλή ώρα για να μαγειρευτούν πριν σερβιριστούν, είτε στο σπίτι είτε συνηθέστερα σε ταχυφαγεία και εστιατόρια. Όμως η εργοστασιακή επεξεργασία τους μπορεί να επηρεάσει τις ποσότητες του ακρυλαμιδίου που παράγεται κατά το τηγάνισμά τους, σημειώνουν οι ερευνητές. Το ακρυλαμίδιο είναι μία δυνητικά καρκινογόνος ουσία και η δημιουργία του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι ειδικοί συνιστούν σθεναρά να καταναλώνουμε με μέτρο και σε ειδικές περιστάσεις τηγανητά τρόφιμα.

3. Κονσέρβες

Οι συνθετικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στις συσκευασίες των τροφίμων είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία όσων τα καταναλώνουν. Οι κονσέρβες, για να μην έρχεται σε επαφή το περιεχόμενο με το μεταλλικό περίβλημα, διαθέτουν ένα εσωτερικό επίχρισμα από μία ουσία που ονομάζεται δισφαινόλη Α (BPA) που είναι πιθανό, σταδιακά, να απορροφηθεί απ’ το τρόφιμο. Η δισφαινόλη Α έχει χαρακτηριστεί ύποπτη για διάφορες καρκινογεννέσεις, ενώ σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και ΕΕ, έχουν αποσυρθεί τα μπιμπερό που φτιάχνονται από την πλαστική αυτή ουσία. Η αποφυγή κατανάλωσης πολλών συσκευασμένων τροφίμων μακράς διάρκειας είναι, ούτως ή άλλως, κάτι που ενδείκνυται για μια σωστή διατροφή.

4. Ζάχαρη επεξεργασμένη

Χωρίς αμφιβολία, η επεξεργασμένη ζάχαρη βρίσκεται παντού, σε ένα μεγάλο πλήθος τυποποιημένων τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, είτε απευθείας είτε μέσω των διάφορων τροφίμων που, κάποιες φορές, την περιέχουν χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, οδηγεί τον οργανισμό σε υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης η οποία ενισχύει την ανάπτυξη, όχι μόνο των υγιών, που είναι η «αποστολή» της, αλλά και των καρκινικών κυττάρων. Το καλύτερο, λοιπόν, που έχουμε να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε τις πολλές επεξεργασμένες τροφές και να λαμβάνουμε τους υδατάνθρακες που χρειαζόμαστε από λαχανικά, φρούτα, όσπρια και είδη ολικής άλεσης.