Διατροφή

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή.

Το μπρόκολο ογκρατέν είναι ένα νόστιμο  πιάτο που συνδυάζει την καλοσύνη του μπρόκολου με μια κρεμώδη, τυρένια σάλτσα και μια χρυσαφένια επικάλυψη από φρυγανιά. Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό πιάτο ή ακόμα και κύριο πιάτο για ένα χορτοφαγικό γεύμα. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν.

Συστατικά

  • 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
  • Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C . Βουτυρώστε ένα ταψί με βούτυρο ή σπρέι μαγειρικής και αφήστε το στην άκρη.
  • Αχνίστε το μπρόκολο: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με περίπου μια ίντσα νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Τοποθετήστε ένα καλάθι ατμού ή ένα σουρωτήρι πάνω από το νερό που βράζει και προσθέστε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αχνίστε το μπρόκολο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό. Στραγγίξτε το μπρόκολο και αφήστε το στην άκρη.
  • Ετοιμάστε τη σάλτσα τυριού: Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε συνεχώς για περίπου 1 λεπτό για να δημιουργηθεί μια ροή. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να αποφύγετε σβώλους. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέστε το τριμμένο τυρί τσένταρ, την παρμεζάνα, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και η σάλτσα να γίνει λεία και κρεμώδης.
  • Συνδυάστε το μπρόκολο και τη σάλτσα τυριού: Προσθέστε το μπρόκολο στον ατμό στη σάλτσα τυριού και ανακατέψτε απαλά για να καλύψετε ομοιόμορφα τα μπουκετάκια.
  • Προετοιμάστε την επικάλυψη από φρυγανιά: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη φρυγανιά με μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι η φρυγανιά να καλυφθεί ομοιόμορφα.
  • Συναρμολογήστε και ψήστε: Μεταφέρετε το μείγμα μπρόκολου και τυριού στο λαδωμένο ταψί. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα φρυγανιάς από πάνω. Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε: Βγάλτε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό, αν θέλετε. Σερβίρετε το μπρόκολο ογκρατέν ζεστό ως νόστιμο συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο με τραγανό ψωμί ή ρύζι.

Η κρεμώδης και τυρένια σάλτσα σε συνδυασμό με το τρυφερό-θρυμματισμένο μπρόκολο και την τραγανή επικάλυψη από φρυγανιά κάνει το μπρόκολο ογκρατέν ένα ακαταμάχητο πιάτο. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε τα θρεπτικά οφέλη του μπρόκολου και ταυτόχρονα να επιδοθείτε σε ένα ανακουφιστικό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία που θα ευχαριστήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Αυτή η συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε άλλα συστατικά, όπως μαγειρεμένο ζαμπόν σε κύβους, σοταρισμένα κρεμμύδια ή μανιτάρια για επιπλέον γεύση και ποικιλία. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους τυριών για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική εκδοχή.

Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή. Μαζέψτε λοιπόν τα υλικά, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και απολαύστε την κρεμώδη, τυρένια νοστιμιά αυτού του απολαυστικού πιάτου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να καταναλώνετε κουνουπίδι καθημερινά;

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος του κουνουπιδιού;

Πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες για τον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητά των δερματικών αλλεργιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μυς;

Μαζί με μια ισχυρή ρουτίνα προπόνησης, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άπαχες πρωτεΐνες, υγιείς υδατάνθρακες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μυών και τη βελτίωση της συνολικής σας φυσικής κατάστασης.

3 στους 5 γονείς παίζουν το μάγειρα για τα μικρά παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό

Ο Woolford ενθαρρύνει επίσης τη συμμετοχή των παιδιών σε εκδρομές με είδη παντοπωλείου, περνώντας χρόνο στο τμήμα προϊόντων και ρωτώντας τους τι μπορεί να τους αρέσει να δοκιμάσουν.

Πολυτελής πίτα Banoffee με καραμελωμένη μπανάνα 

Αυτή η συνταγή ανεβάζει την παραδοσιακή πίτα Banoffee σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με την προσθήκη καραμελωμένων μπανανών, καθιστώντας την μια πραγματικά πολυτελή απόλαυση που είναι ιδανική για κάθε ειδική περίσταση.

Θαλασσινά συνταγή - Σοταρισμένο καλαμάρι

Στα διατροφικά πλεονεκτήματα των καλαμαριών περιλαμβάνεται και το χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, το οποίο μπορεί ωστόσο να διαφοροποιηθεί σημαντικά, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.