Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Δημιουργήστε ένα εύκολο και υγιεινό γεύμα κάνοντας το μπρόκολο ογκρατέν

Μπρόκολο ογκρατέν: Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή.

Το μπρόκολο ογκρατέν είναι ένα νόστιμο  πιάτο που συνδυάζει την καλοσύνη του μπρόκολου με μια κρεμώδη, τυρένια σάλτσα και μια χρυσαφένια επικάλυψη από φρυγανιά. Είναι ένα τέλειο συνοδευτικό πιάτο ή ακόμα και κύριο πιάτο για ένα χορτοφαγικό γεύμα. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν.


Συστατικά

  • 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
  • 1/4 φλιτζανιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά
  • Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμάνετε το φούρνο: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C . Βουτυρώστε ένα ταψί με βούτυρο ή σπρέι μαγειρικής και αφήστε το στην άκρη.
  • Αχνίστε το μπρόκολο: Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με περίπου μια ίντσα νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Τοποθετήστε ένα καλάθι ατμού ή ένα σουρωτήρι πάνω από το νερό που βράζει και προσθέστε τα μπουκετάκια μπρόκολου. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αχνίστε το μπρόκολο για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αλλά να παραμείνει ελαφρώς τραγανό. Στραγγίξτε το μπρόκολο και αφήστε το στην άκρη.
  • Ετοιμάστε τη σάλτσα τυριού: Σε μια μεσαία κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το αλεύρι και χτυπήστε συνεχώς για περίπου 1 λεπτό για να δημιουργηθεί μια ροή. Ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα για να αποφύγετε σβώλους. Μαγειρέψτε τη σάλτσα για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει. Προσθέστε το τριμμένο τυρί τσένταρ, την παρμεζάνα, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσουν τα τυριά και η σάλτσα να γίνει λεία και κρεμώδης.
  • Συνδυάστε το μπρόκολο και τη σάλτσα τυριού: Προσθέστε το μπρόκολο στον ατμό στη σάλτσα τυριού και ανακατέψτε απαλά για να καλύψετε ομοιόμορφα τα μπουκετάκια.
  • Προετοιμάστε την επικάλυψη από φρυγανιά: Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε τη φρυγανιά με μια κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε μέχρι η φρυγανιά να καλυφθεί ομοιόμορφα.
  • Συναρμολογήστε και ψήστε: Μεταφέρετε το μείγμα μπρόκολου και τυριού στο λαδωμένο ταψί. Πασπαλίστε ομοιόμορφα το μείγμα φρυγανιάς από πάνω. Τοποθετήστε το σκεύος στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να φουσκώσει.
  • Σερβίρετε και γαρνίρετε: Βγάλτε το πιάτο από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει για λίγα λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό, αν θέλετε. Σερβίρετε το μπρόκολο ογκρατέν ζεστό ως νόστιμο συνοδευτικό ή ως κύριο πιάτο με τραγανό ψωμί ή ρύζι.

Η κρεμώδης και τυρένια σάλτσα σε συνδυασμό με το τρυφερό-θρυμματισμένο μπρόκολο και την τραγανή επικάλυψη από φρυγανιά κάνει το μπρόκολο ογκρατέν ένα ακαταμάχητο πιάτο. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να απολαύσετε τα θρεπτικά οφέλη του μπρόκολου και ταυτόχρονα να επιδοθείτε σε ένα ανακουφιστικό και γευστικό γεύμα. Ο συνδυασμός γεύσεων και υφών δημιουργεί μια τέλεια ισορροπία που θα ευχαριστήσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά.

Αυτή η συνταγή για μπρόκολο ογκρατέν μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μη διστάσετε να προσθέσετε άλλα συστατικά, όπως μαγειρεμένο ζαμπόν σε κύβους, σοταρισμένα κρεμμύδια ή μανιτάρια για επιπλέον γεύση και ποικιλία. Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους τυριών για να δημιουργήσετε τη δική σας μοναδική εκδοχή.

Είτε ψάχνετε για ένα συνοδευτικό πιάτο για ένα ιδιαίτερο δείπνο είτε για ένα ανακουφιστικό χορτοφαγικό κυρίως πιάτο, το μπρόκολο ογκρατέν είναι μια ικανοποιητική και νόστιμη επιλογή. Μαζέψτε λοιπόν τα υλικά, ακολουθήστε τα βήματα της συνταγής και απολαύστε την κρεμώδη, τυρένια νοστιμιά αυτού του απολαυστικού πιάτου!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορείτε να καταναλώνετε κουνουπίδι καθημερινά;

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος του κουνουπιδιού;

Πόσο σημαντικές είναι οι βιταμίνες για τον οργανισμό μας;

Η κατανάλωση μπρόκολου ή λάχανου μπορεί να περιορίσει τη σοβαρότητά των δερματικών αλλεργιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon