Διατροφή

Μανιτάρια υπέρταση: Πώς τα μανιτάρια μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης;

Μανιτάρια υπέρταση: Πώς τα μανιτάρια μειώνουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης;

Μανιτάρια υπέρταση: Eίναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό δράσης των βιοδραστικών συστατικών των μανιταριών στην καρδιά και στην αλλεργιογόνο δράση.

Τα βρώσιμα μανιτάρια είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικές βιοδραστικές ενώσεις, διαιτητικές ίνες, αμινοξέα, στερόλες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να επηρεάσουν τις καρδιαγγειακές λειτουργίες. Αυτοί οι τύποι μανιταριών θεωρούνται μια κοινή λειτουργική τροφή που υπάρχει σε διαφορετικούς τύπους δίαιτας, όπως η μεσογειακή διατροφή και οι διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης (DASH).

Ο ρόλος των μανιταριών ως διατροφικής παρέμβασης για την ανακούφιση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της υπέρτασης δεν είναι ξεκάθαρος. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε τον υποκείμενο μηχανισμό δράσης των βιοδραστικών συστατικών των μανιταριών στην καρδιά και στην αλλεργιογόνο δράση.

Τι είναι η υπέρταση;

Η υπέρταση είναι μια χρόνια, τροποποιήσιμη, μη μεταδοτική και πολυπαραγοντική πάθηση που οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ως αποτέλεσμα, η υπέρταση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το 2015, περίπου 4,5 εκατομμύρια και 4,0 εκατομμύρια θάνατοι σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα, αποδόθηκαν σε υψηλότερη συστολική πίεση. Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση αποδίδεται σε μέση διαστολική αρτηριακή πίεση 80 mmHg και μέση συστολική αρτηριακή πίεση 120 mmHg.

Ένα άτομο θεωρείται ότι έχει υπέρταση όταν η συστολική του πίεση είναι πάνω ή ίση με 140 mmHg και η διαστολική πίεση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 90 mmHg. Εάν η υπέρταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, το άτομο διατρέχει υψηλό κίνδυνο να εμφανίσει καρδιαγγειακά συμβάντα, εγκεφαλικό επεισόδιο, αορτικά σύνδρομα, καρδιακές ανεπάρκειες, κολπική μαρμαρυγή, στένωση αορτικής βαλβίδας και υπερτασική μυοκαρδιοπάθεια.

Ο ρόλος των μανιταριών στη βελτίωση της υπέρτασης

Οι διατροφικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συμπερίληψη λειτουργικών τροφών (FF) έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλείς στη διαχείριση πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης. Τα μανιτάρια είναι μακρομύκητες άφθονα φορτωμένοι με βασικές βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων πολυφαινολών, τερπενίων, εργοστερολών και τερπενοειδών, καθώς και πρωτεϊνών και πολυσακχαριτών.

Οι βιοδραστικές ενώσεις των μανιταριών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την υπέρταση. Επιπλέον, τα μανιτάρια περιέχουν επίσης πολλές βιταμίνες όπως κοβαλαμίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, βιταμίνη D και ασκορβικό οξύ και μέταλλα, όπως μαγνήσιο, νάτριο, σίδηρο ασβέστιο, μαγγάνιο, κάλιο, φώσφορο και χαλκό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια που υπάρχουν στη διατροφή DASH και στη μεσογειακή δίαιτα ωφελούν σημαντικά τους ασθενείς με υπέρταση. Μερικοί από τους διαφορετικούς τύπους μανιταριών που μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτές τις δίαιτες περιλαμβάνουν:

  • μανιτάρια portobello,
  • maitake,
  • shiitake,
  • reishi,
  • shimeji,
  • enoki,
  • και πολλά ακόμη.

Πώς τα μανιτάρια βελτιώνουν την υπέρταση;

Η χοληστερόλη, η ομοκυστεΐνη, η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), η ομοιόσταση, η τριακυλογλυκερόλη νηστείας, η αντιαιμοπεταλιακή συσσώρευση και οι βιοδείκτες φλεγμονής χρησιμοποιούνται συχνά για τον προσδιορισμό της επίδρασης της τροφής στην υπέρταση. Η βιοσύνθεση της χοληστερόλης συνδέεται με τη μεβαλονική οδό που εμφανίζεται στο ηπατικό σύστημα, η οποία περιλαμβάνει διάφορες ενζυμικές αντιδράσεις.

Οι αλλαγές στο ένζυμο 3-υδροξυ-3-μεθυλγλουταρυλικό συνένζυμο Α (HMG-CoA) φαίνεται να επηρεάζουν τη βιοσύνθεση της χοληστερόλης. Ο μετασχηματισμός του HMG-CoA σε μεβαλονικό οξύ στοχεύει θεραπευτικά στην ανακούφιση της υπέρτασης. Συγκεκριμένα, τα βιοενεργά συστατικά στα μανιτάρια αναστέλλουν τη δραστηριότητα της αναγωγάσης HMG-CoA, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση χοληστερόλης.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα φλαβανολών, ιδιαίτερα κερκετίνης, και ινωδολυτικά ένζυμα που ασκούν χαλάρωση των αγγείων και αναστέλλουν την αγγειακή πλάκα μέσα στις αρτηρίες. Τα συνεργιστικά αποτελέσματα που συνδέονται με τη χαλάρωση των αγγείων, τη βιοσύνθεση χοληστερόλης και τα ινωδολυτικά συστήματα αποτρέπουν την υπέρταση.

Αρκετά συστατικά των μανιταριών, όπως η κορντισεπίνη, η εργοστερόλη, η χιτοζάνη, οι μαννιτόλες, οι β-γλυκάνες, οι τοκοφερόλες, οι ινδόλες και η εργοθειονεΐνη, σχετίζονται με θετικές επιδράσεις στην καρδιακή λειτουργία. Η εργοστερόλη υφίσταται φωτόλυση και παράγει διάφορους μεταβολίτες της βιταμίνης D, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Η λοβαστατίνη έχει εξαχθεί από την καρποφορία των Agaricus bisporus, Lentinula edodes και Chanterelle cibarius. Αυτή η βιοδραστική ένωση μετασχηματίζεται ενζυματικά σε υδροξυ οξύ, το οποίο αναστέλλει τη μετατροπή του HMG-CoA σε μεβαλονικό οξύ, οδηγώντας έτσι στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Οι τοκοφερόλες εξάγονται από το Craterellus cornucopioiides, οι οποίες φαίνεται να ασκούν θετικά αποτελέσματα στην καρδιακή λειτουργία.

Η χιτοζάνη, η οποία υπάρχει στο Imerlia badia, μπορεί να ανακουφίσει τα επίπεδα LDL και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Πολλές μελέτες in vivo και in vitro έχουν αποκαλύψει ότι η συστηματική εισαγωγή ανταγωνιστή γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τη βραδυκαρδία μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων GABA στους καρδιαγγειακούς ιστούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να ανανεώσετε τη διατροφή σας αυτή την άνοιξη

Ελέγξτε το σωστό μέγεθος μερίδας των γευμάτων σας

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β;

Η ιαπωνική διατροφή μειώνει την εξέλιξη της ηπατικής ίνωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε την τσουκνίδα στη διατροφή σας και ζήστε περισσότερο

Τσουκνίδα: Το τσάι από φύλλα τσουκνίδας ή τα εκχυλίσματα χρησιμοποιούνται συχνά για την υποστήριξη της υγιούς λειτουργίας των νεφρών και την προώθηση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος.

Γιατί το φαγητό από το σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή;

Μαγειρική: Το μαγείρεμα από το σπίτι προωθεί πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, επιτρέπει την προσαρμογή, εξοικονομεί χρήματα, προάγει τον οικογενειακό δεσμό και μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Tips για να μη μυρίζει το ψυγείο σας άσχημα

Ψυγείο: Ακολουθώντας αυτά τα βήματα, μπορείτε να διατηρήσετε ένα καθαρό και οργανωμένο ψυγείο, εξασφαλίζοντας τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των αποθηκευμένων τροφίμων σας.