Διατροφή

Μαγείρεμα : σε οδηγεί στην υγιεινή διατροφή

Μαγείρεμα : σε οδηγεί στην υγιεινή διατροφή
Οι άνθρωποι που επιλέγουν να μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι μπορεί να διατηρήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με όσους μαγειρεύουν λιγότερο συχνά. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην 142η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας . Αναλυτικότερα, αποτελέσματα από τη μελέτη που καθοδηγήθηκε από ερευνητές στο κέντρο για ένα βιώσιμο […]

Οι άνθρωποι που επιλέγουν να μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι μπορεί να διατηρήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή σε σύγκριση με όσους μαγειρεύουν λιγότερο συχνά.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην 142η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας .

Αναλυτικότερα, αποτελέσματα από τη μελέτη που καθοδηγήθηκε από ερευνητές στο κέντρο για ένα βιώσιμο μέλλον (CLF) Johns Hopkins και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg, δείχνουν ότι τα άτομα που μαγειρεύουν συχνά στο σπίτι καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στο σπίτι αλλά και μακριά από αυτό από ότι εκείνοι που μαγειρεύουν στο σπίτι λιγότερο συχνά. Επίσης το μαγείρεμα στο σπίτι συχνά σχετίζεται με την κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων, λιγότερης ζάχαρης και λιγότερων γρήγορων γεύματων, κατεψυγμένων γευμάτων και τροφίμων έτοιμων προς κατανάλωση.
Στην ανάλυση της μελέτης, οι Αφροαμερικανοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζουν σε νοικοκυριά όπου το μαγείρεμα του δείπνου στο σπίτι πραγματοποιούταν σε χαμηλή ή μέση συχνότητα, σε σύγκριση με τους Καυκάσιους. Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι εκείνοι που εργάζονταν περισσότερο από 35 ώρες την εβδομάδα είχαν περισσότερες πιθανότητες να μαγειρεύουν στο σπίτι λιγότερο συχνά. Διαπιστώθηκε επίσης ότι σε όλες τις κατηγορίες συχνότητας μαγείρεματος, τα άτομα που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος είχαν ακόμα καλύτερη ποιότητα διατροφής σύγκριση σε εκείνους που δεν προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.

«Οι προσπάθειες για την ενθάρρυνση μαγειρέματος στο σπίτι θα πρέπει να εξετάσουν τους χρονικούς περιορισμούς, την έλλειψη πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά και υψηλής ποιότητας φρέσκα υλικά, καθώς και την έλλειψη εξοπλισμού για μαγείρεμα, η οποία περιορίζει την ποσότητα της τροφής που οι Αμερικανοί είναι σε θέση να προετοιμάσουν στο σπίτι,» είπε η Τζούλια Wolfson της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Με την συνεργασία της Σοφία Λάκκα -Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr