ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Healthy eating: Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

Healthy eating: Είναι καλό το καστανό ρύζι για εσάς;

Healthy eating: Περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι και έχει συνδεθεί σε μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρκετών τύπων καρκίνου. Τι συμβαίνει με το αρσενικό όμως;

Το καστανό ρύζι είναι μια ποικιλία ρυζιού όπου αφαιρείται μόνο το εξωτερικό στρώμα. Είναι ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, που διατηρεί το πίτουρο και το φύτρο. Λόγω αυτού, περιέχει φυσικά περισσότερες φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι και έχει συνδεθεί σε μελέτες με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και αρκετών τύπων καρκίνου. Όμως, με όλα τα καλά του, το καστανό ρύζι περιέχει επίσης υψηλότερες ποσότητες αρσενικού, σε σύγκριση με το λευκό ρύζι.

Το καστανό ρύζι θεωρείται συχνά ότι είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική από το λευκό ρύζι, καθώς είναι ολικής αλέσεως. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο του πυρήνα του ρυζιού, ενώ το λευκό ρύζι έχει αφαιρέσει το πίτουρο και το φύτρο κατά την επεξεργασία, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο. Μιλώντας για την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα από το λευκό ρύζι, καθώς το πίτουρο και το φύτρο του πυρήνα του ρυζιού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία.

Το καστανό ρύζι είναι επίσης γνωστό ότι έχει σημαντική επίδραση σε άτομα με διαβήτη. Εάν έχετε διαβήτη, το καστανό ρύζι είναι ένα ευεργετικό συμπλήρωμα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τα μεγέθη των μερίδων και να γνωρίζετε πώς αυτό το τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες του καστανού ρυζιού έχει βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα σε υπέρβαρα άτομα και άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε σύγκριση με το λευκό ρύζι, έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι το σάκχαρο (ή η γλυκόζη) στο αίμα αυξάνεται πιο αργά, καθιστώντας το καλύτερη επιλογή για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, έχει υψηλότερα επίπεδα αρσενικού σε σύγκριση με το λευκό. Είναι εντάξει αν το καστανό ρύζι καταναλώνεται σε μικρότερες ποσότητες, αλλά μπορεί να είναι επιβλαβές εάν καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Τα επίπεδα αρσενικού στο καστανό ρύζι είναι μεγαλύτερα από ό,τι στο λευκό ρύζι. Η κατανάλωση καστανού ρυζιού σε μέτριες ποσότητες είναι απολύτως εντάξει! Η λευκή μορφή ρυζιού μπορεί να είναι προτιμότερη εάν τείνετε να καταναλώνετε πολύ. Τα επίπεδα αρσενικού μπορούν να μειωθούν με το πλύσιμο και το βράσιμο του ρυζιού με πολύ γλυκό νερό. Αυτή η τεχνική είναι αποτελεσματική τόσο για το λευκό όσο και για το καστανό ρύζι.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι περιέχουν επίσης μια ένωση, το φυτικό οξύ, που συνδέεται με μέταλλα και εμποδίζει την απορρόφησή τους από το σώμα. Μια βέλτιστη διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μας παρέχει τη σωστή ποσότητα και ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών, καθώς και ένα βέλτιστο επίπεδο μικροθρεπτικών συστατικών. Γεμίζοντας μια μεγάλη μερίδα των γευμάτων σας με καστανό ρύζι, αφήνετε λιγότερο χώρο για εναλλακτικές λύσεις με περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως τα λαχανικά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μαγειρίτσα: Μια εναλλακτική light συνταγή με κοτόπουλο

Ρύζι: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι για τη διατροφή μας;

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ζάχαρη και νάτριο, ενώ δεν έχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Τα οφέλη του τζίντζερ στη μείωση του κινδύνου καρκίνου των ωοθηκών

Η ανακάλυψη των οφελών του τζίντζερ στην πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών αναδεικνύει έναν ακόμα λόγο για να ενσωματώσουμε αυτό το θαυματουργό μυρωδικό στην καθημερινή μας διατροφή.

Το καλαμπόκι μας προστατεύει από την αναιμία;

Καλαμπόκι: Η περιεκτικότητά του σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φυλλικό οξύ το καθιστά μια καλή επιλογή για την υποστήριξη της υγιούς παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων και την πρόληψη της κόπωσης και άλλων συμπτωμάτων αναιμίας.