Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ρύζι: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι για τη διατροφή μας;

Ρύζι: Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι για τη διατροφή μας;

Ρύζι: Το ρύζι είναι καλή πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, μαγγανίου, σεληνίου, σιδήρου, φολικού οξέος, θειαμίνης και νιασίνης.

Το ρύζι είναι η τρίτη πιο παραγόμενη γεωργική καλλιέργεια παγκοσμίως, ακριβώς πίσω από το ζαχαροκάλαμο και το καλαμπόκι. Οι εννέα κορυφαίοι παραγωγοί ρυζιού βρίσκονται στην Ασία, με την Κίνα να παράγει το 28% του παγκόσμιου ρυζιού το 2019. Αυτό είναι πάνω από 250.000 κιλά. Το ρύζι ήταν επίσης μια σημαντική βασική τροφή σε όλο τον κόσμο, με ρίζες που χρονολογούνται στο 8.000 π.Χ. Αποτελώντας τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινής διατροφής, το ρύζι έχει εισέλθει φυσικά στη συζήτηση για την υγιεινή διατροφή.


Ποιο είναι το πιο υγιεινό ρύζι;

Το ζήτημα του «πιο υγιεινού ρυζιού» συνήθως φέρνει δύο τύπους ρυζιού μεταξύ τους – το λευκό και το καστανό. Και ενώ το ένα υπερασπίζεται συχνά το άλλο, η απάντηση εξαρτάται πραγματικά από το τι ψάχνετε στη διατροφή σας. Είναι αλήθεια – το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες, λίπος και περισσότερη πρωτεΐνη από το λευκό ρύζι λόγω του τρόπου επεξεργασίας του. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούνται από τρία μέρη: το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το καστανό ρύζι περιέχει όλα αυτά τα μέρη, αλλά οι κατασκευαστές αφαιρούν το φύτρο και το πίτουρο για το λευκό ρύζι.

Αν θέλετε να προσθέσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας, το καστανό ρύζι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε. Αλλά στην πραγματικότητα, όλο οι τύποι ρυζιού είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή σας. Για τη διατροφολόγο Kera Nyemb-Diop, το ερώτημα του «πιο υγιεινού ρυζιού» έχει τις ρίζες του στον αποκλεισμό και την επιβλαβή διατροφική κουλτούρα.

“Αν το ρύζι ήταν το μόνο φαγητό που τρώγαμε, θα ήταν λογικό (να το ρωτήσουμε αυτό) επειδή μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών, οπότε φυσικά θα έλεγα ότι το καστανό ρύζι είναι πιο πλήρες”, λέει η Nyemb- Ντιόπ. «Αλλά όταν κοιτάς την πραγματικότητα, οι άνθρωποι τρώνε πολλά γεύματα». Το ρύζι συνδυάζεται συχνότερα με πρωτεΐνη και λαχανικό από ό,τι τρώγεται μόνο του, καθιστώντας το μόνο ένα συστατικό ενός υγιεινού, ισορροπημένου πιάτου.

Αν ψάχνετε για ένα γεύμα πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αλλά δεν σας αρέσει η γεύση του καστανού ρυζιού, υπάρχουν τόσα πολλά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες για να τα συνδυάσετε μαζί με το λευκό ρύζι. Στην ιδανική περίπτωση, ο Nyemb-Diop λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να απολαμβάνουν μια ποικιλία ρυζιού στη διατροφή τους, είτε είναι λευκό ρύζι, καστανό ρύζι, ρύζι μπασμάτι, ρύζι arborio ή άλλα είδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μόνο 8% της Gen Z δεν σκέφτεται να ακολουθήσει vegan διατροφή

Ποια φαγητά μειώνουν την αρτηριακή πίεση;

Η χορτοφαγική διατροφή αλλάζει το μεταβολισμό μας

Πώς να εφαρμόσετε το Φενγκ Σούι στη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon