Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η κατανάλωση της ζάχαρης πρέπει να είναι το 10% της καθημερινής μας διατροφής, κάτι που μεταφράζεται σε 50 γραμμάρια ή 12 κουταλιές τους γλυκού ζάχαρη για ενήλικες.
Μειώνοντας ή κόβοντας την ζάχαρη στον καφέ και αποφεύγοντας τα γλυκά, οι περισσότεροι νομίζουμε πως… ξεμπερδέψαμε. Όμως, το πρόβλημα είναι η ζάχαρη που βρίσκετε στα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά…
- Για παράδειγμα ένας παιδικός χυμός περιέχει 25 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή την μισή ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνουμε ημερησίως.
- Ένα αναψυκτικό 250 ml αντιστοιχεί σε 27 γραμμάρια ζάχαρη.
- Ένα σακουλάκι με κουφετάκια σοκολάτας και φιστίκι (100 γραμμάρια) αντιστοιχεί σε 51 γραμμάρια ζάχαρης (δηλαδή ξεπερνάμε το ημερήσιο όριο).
- Τα 100 γραμμάρια μπισκότα περιέχουν 24 γραμμάρια ζάχαρη.
- Τα 100 γραμμάρια χαλβά περιέχουν 32 γραμμάρια ζάχαρη.
- Ένα μπουκάλι παγωμένο τσάι (500 ml) περιέχει 22 γραμμάρια ζάχαρης.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την ζάχαρη είναι το γεγονός ότι λειτουργεί εθιστικά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ζάχαρη ενεργοποιεί το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο εγκέφαλος με τις ναρκωτικές ουσίες. Όσο περισσότερη ζάχαρη υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο, τόσο περισσότερο το αποζητούμε, ενώ επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η ζάχαρη είναι το ίδιο επικίνδυνη με το τσιγάρο και το αλκοόλ.