Διατροφή

H χορτοφαγική συνταγή που θα σας συναρπάσει

H χορτοφαγική συνταγή που θα σας συναρπάσει
Τα ρεβίθια είναι όσπρια που καταναλώνουμε αρκετά στη χώρα μας και αποτελούν μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, υδατανθράκων, βασικών μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Εκτός από τις θρεπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στον έλεγχο της πείνας, διευκολύνοντάς μας να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος. Μάλιστα, αποτελούν την κατάλληλη επιλογή και για μια […]

Τα ρεβίθια είναι όσπρια που καταναλώνουμε αρκετά στη χώρα μας και αποτελούν μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, πρωτεΐνης, υδατανθράκων, βασικών μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών. Εκτός από τις θρεπτικές τους ιδιότητες βοηθούν στον έλεγχο της πείνας, διευκολύνοντάς μας να διαχειριστούμε το σωματικό μας βάρος.

Μάλιστα, αποτελούν την κατάλληλη επιλογή και για μια χορτοφαγική δίαιτα, αφού τα ρεβίθια μας προσφέρουν πρωτεΐνες για αντικατάσταση εκείνων του κρέατος. Εδώ να προσθέσουμε πως στην αγορά υπάρχει πλέον και το ρεβιθάλευρο. Πρόκειται για ένα σχετικά καινούριο προϊόν που εξυπηρετεί όσους θέλουν να αποφύγουν το αλεύρι από σιτάρι, αφού το ρεβιθάλευρο περιέχει ελάχιστη γλουτένη.

Στην παρακάτω συνταγή, είναι το βασικό συστατικό των γνωστών φαλάφελ, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν με σάλτσα, σε αραβική πίτα, με σαλάτα ή με καστανό ρύζι.

Λαχταριστά εύκολα φαλάφελ ρεβιθιών

Υλικά

– 1 κούπα ρεβίθια, μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ

– ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

– ¼ κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι

– 2 μεσαίες σκελίδες σκόρδου

– 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

– 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

– 1 κουταλιά κύμινο

– ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– ¼ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

– 1-3 κουταλιές νερό, αν χρειαστεί

Προετοιμασία

  1. Στραγγίστε τα ρεβίθια και μεταφέρετέ τα σε ένα μίξερ ή μπλέντερ. Προσθέστε μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, 1 κουταλιά λάδι, χυμό λεμονιού, κύμινο, αλάτι και τη μαγειρική σόδα.
  2. Χτυπήστε, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο κουτάλι για να φτιάξετε μπιφτέκια σε όποιο μέγεθος προτιμάτε εσείς.
  3. Ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι που θα έχετε βάλει σε μέτρια με υψηλή φωτιά.
  4. Προσθέστε τα φαλάφελ και μαγειρέψτε μέχρι να πάρουν μια σκούρα χρυσή απόχρωση στο κάτω μέρος τους, δηλαδή 3 με 5 λεπτά το μέγιστο.
  5. Γυρίστε, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρέψτε μέχρι να χρυσίσουν και από την άλλη πλευρά, δηλαδή 2 – 4 λεπτά ακόμα.

Διατροφική αξία

– 331 θερμίδες

– 17 γραμμάρια λιπαρά

– 7 γρ. φυτικές ίνες

– 34 γρ. Υδατάνθρακες

– 11 γρ. πρωτεΐνη

– 293 mcg φολικό οξύ

– 0 χοληστερόλη

– 15 mg βιταμίνη C

– 57 mg ασβέστιο

– 3 mg σίδηρο

– 389 mg νάτριο

– 425 mg κάλιο