Διατροφή

Φρούτα, λαχανικά και… ποπ κόρν

Φρούτα, λαχανικά και… ποπ κόρν
  Ένα άκρως υγιεινό σνακ είναι το ψημένο ποπ κορν σε ζεστό αέρα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι περιέχει  μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών απ’ ότι τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά! Σημειώνεται ότι οι πολυφαινόλες προστατεύουν την καρδιά και έχουν αντικαρκινική δράση. Μία μερίδα λοιπόν ποπ κορν, σύμφωνα με την έρευνα, περιέχει […]

 

Ένα άκρως υγιεινό σνακ είναι το ψημένο ποπ κορν σε ζεστό αέρα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, η οποία αποκάλυψε ότι περιέχει  μεγαλύτερες ποσότητες πολυφαινολών απ’ ότι τα φρούτα και τα περισσότερα λαχανικά! Σημειώνεται ότι οι πολυφαινόλες προστατεύουν την καρδιά και έχουν αντικαρκινική δράση.

Μία μερίδα λοιπόν ποπ κορν, σύμφωνα με την έρευνα, περιέχει έως300 χιλιοστάτου γραμμαρίου (mg) πολυφαινόλες, ενώ το γλυκό καλαμπόκι περιέχει 114 mg και όλα τα φρούτα έως 160 mg ανά μερίδα. Η διαφορά αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σκράντον, οι οποίοι παρουσίασαν την έρευνά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, στο γεγονός ότι οι πολυφαινόλες των φρούτων και των λαχανικών αραιώνονται σε αυτά, επειδή περιέχουν σε ποσοστό έως 90% νερό.

Το ποπ κορν όμως έχει μέση περιεκτικότητα σε νερό μόλις 4%, οπότε οι πολυφαινόλες του είναι πολύ περισσότερες. Τα επίπεδα των πολυφαινολών που καταγράφηκαν στη νέα έρευνα είναι εφάμιλλα με αυτά των καρυδιών, ενώ είναι υψηλότερα στο κέλυφος του ποπ κορν, το οποίο έχει και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το ποπ κορν παύει να είναι υγιεινό, όπως μας προειδοποιεί ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζο Βίνσον, καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου, όταν του προσθέσει κανείς βούτυρο, αλάτι και οτιδήποτε άλλο πλούσιο σε θερμίδες και λίπη.

Επίσης, τονίζει ότι τα νέα αυτά ευρήματα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για να τρώει κανείς μόνο ποπ κορν, αποφεύγοντας τα φρούτα και τις σαλάτες. «Το ποπ κορν δεν διαθέτει τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Ωστόσο, είναι το μοναδικό σνακ που είναι κατά 100% μη επεξεργασμένο. Ακόμα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι εν μέρει επεξεργασμένα, με αποτέλεσμα να αποτελούνται από φυτικές ίνες σε ποσοστό περίπου 51%, ενώ στο ποπ κορν οι φυτικές ίνες είναι πολλαπλάσιες», δηλώνει χαρακτηριστικά.