Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Φαγητό σίδηρος: Ποια φαγητά πρέπει να τρώμε αν έχουμε χαμηλό σίδηρο;

Φαγητό σίδηρος: Ποια φαγητά πρέπει να τρώμε αν έχουμε χαμηλό σίδηρο;

Φαγητό σίδηρος: Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των αποθεμάτων σιδήρου σας και τη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.

Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα σιδήρου, η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των αποθεμάτων σιδήρου σας και τη βελτίωση της συνολικής υγείας σας. Υπάρχουν δύο τύποι διατροφικού σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος, ο οποίος βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα και ο μη αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο. Ακολουθούν ορισμένες βασικές τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου.

Πηγές σιδήρου

  • Κόκκινο κρέας: Το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό κρέας είναι εξαιρετικές πηγές σιδήρου αίμης. Επιλέξτε άπαχα κοψίματα για να διατηρήσετε μια υγιεινή διατροφή.
  • Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα, ειδικά το σκούρο κρέας, παρέχουν καλή ποσότητα σιδήρου αίμης.
  • Θαλασσινά: Τα οστρακοειδή όπως τα μύδια, τα στρείδια και οι γαρίδες, καθώς και τα ψάρια όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, είναι πλούσια σε σίδηρο αίμης.

Μη αιμικές πηγές σιδήρου

  • Φυλλώδη πράσινα: Το σπανάκι, το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μη αιμικό σίδηρο. Ο συνδυασμός αυτών με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Όσπρια: Οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια και η σόγια είναι εξαιρετικές φυτικές πηγές σιδήρου.
  • Ξηροί καρποί και σπόροι: Οι σπόροι κολοκύθας, το σουσάμι και τα κάσιους μπορούν να ενισχύσουν την πρόσληψη σιδήρου.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Η κινόα, το καστανό ρύζι και τα εμπλουτισμένα δημητριακά παρέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Τα βερίκοκα, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα δεν είναι μόνο πλούσια σε σίδηρο αλλά και σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Ενίσχυση της απορρόφησης σιδήρου

Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση σιδήρου, είναι ωφέλιμο να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Μερικές εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C περιλαμβάνουν τα εσπεριδοειδή, τις φράουλες, τις πιπεριές και το μπρόκολο.

Τροφές προς Αποφυγή

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση σιδήρου και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο εάν προσπαθείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Τσάι και καφές: Οι τανίνες σε αυτά τα ροφήματα μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σιδήρου.
  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο: Αν και το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Εξισορροπήστε την πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
  • Φυτικά: Βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα όσπρια, τα φυτικά μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Το μούσκεμα ή η ζύμωση αυτών των τροφίμων μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητά τους σε φυτικά άλατα.

Η ενσωμάτωση αυτών των τροφών πλούσιων σε σίδηρο στη διατροφή σας και η προσοχή των παραγόντων που επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να βελτιώσετε αποτελεσματικά τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς βοηθούν τα σταφύλια κατά της αναιμίας;

Πώς τα πορτοκάλια μειώνουν τον κίνδυνο αναιμίας;

Μπορεί το τσάι να επηρεάσει την απορρόφηση του σιδήρου;

Χασμουρητό: Πότε μπορεί να δείχνει έλλειψη σιδήρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να φτιάξετε πεντανόστιμη σκορδαλιά;

Σκορδαλιά συνταγή: Η κρέμα σκόρδου ή αλλιώς σκορδαλιά, ένα ευέλικτο και γευστικό καρύκευμα, λατρεύεται σε διάφορες μαγειρικές παραδόσεις για τις στιβαρές και αρωματικές της ιδιότητες.

Πρωτεϊνικές Δίαιτες μπορεί να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου και τη σύνθεση του σώματος

Η έρευνα διεξήχθη από τον Adejumo στο εργαστήριο Marcell, στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής  Εταιρεία Μικροβιολογίας ASM Microbe 2024 στην Ατλάντα της Τζόρτζια, στις 15 Ιουνίου 2024.

Χοιρινό στο τηγάνι με πιπεριές και φέτα

Χοιρινό τηγανητό με πιπεριές και φέτα είναι ένα νόστιμο και εύκολο στην παρασκευή πιάτο που συνδυάζει τις αλμυρές γεύσεις του χοιρινού με τη γλύκα της πιπεριάς και τη νοστιμιά της φέτας.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Quiche Lorraine με σπανάκι 

Κις λορέν: Αυτό το Quiche Lorraine με σπανάκι είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορείτε να το απολαύσετε για οποιοδήποτε γεύμα της ημέρας.

Close Icon