Διατροφή

Διατροφή Φυτοφάρμακα: Λίστα με φρούτα και λαχανικά επιβαρυμένα περισσότερο ή λιγότερο

Διατροφή Φυτοφάρμακα: Λίστα με φρούτα και λαχανικά επιβαρυμένα περισσότερο ή λιγότερο
Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Διατροφή Φυτοφάρμακα: Τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται βασικά συστατικά μιας ισορροπημένης διατροφής και θωρακίζουν τον οργανισμό μας με πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, που μας εξασφαλίζουν ευεξία και υγεία. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε με σωστά κριτήρια τα φρούτα και τα λαχανικά που θα καταναλώσουμε, καθώς η μόλυνσή τους με τα φυτοφάρμακα είναι ένας παράγοντας κινδύνου που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Για τον σκοπό της προστασίας του καταναλωτή, η λίστα Dirty Dozen καταρτίζεται κάθε χρόνο από την οργάνωση Environmental Working Group και περιλαμβάνει τα λαχανικά και τα φρούτα που είναι περισσότερο επιβαρυμένα από τοξικές ουσίες, καθώς κι εκείνα που παρουσιάζουν τη μικρότερη μόλυνση από τα φυτοφάρμακα.

Η συγκεκριμένη λίστα, που η κατάρτισή της αποτελεί αποτέλεσμα της εργασίας του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, δεν στοχεύει στην αποθάρρυνση των καταναλωτών από την αγορά των τόσο ωφέλιμων για την υγεία μας φρούτων και λαχανικών. Αντίθετα, γίνεται προσπάθεια να αντιληφθούν οι καταναλωτές τον κίνδυνο για τον οργανισμό που εγκυμονεί η επιβάρυνση των τροφών με φυτοφάρμακα και να στραφούν, έτσι, σε βιολογικά προϊόντα, που ενδεχομένως να κοστίζουν περισσότερο, ωστόσο είναι ασφαλέστερα για την υγεία.

Η λίστα Dirty Dozen

Τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Νεκταρίνια

Μήλα

Κεράσια

Αχλάδια

Σέλερι

Σπανάκι

Πατάτες

Αχλάδια

Σταφύλια

Ντομάτες

Kale

Τα λιγότερο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά

Καλαμπόκι

Μανιτάρια

Αρακάς

Παπάγια

Κρεμμύδια

Λάχανο

Κουνουπίδι

Ακτινίδια

Μελιτζάνες

Πεπόνι

Αβοκάντο

Μπρόκολο

Σπαράγγια

Είναι σημαντικό, συνεπώς, να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές για τη διατροφή μας. Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας, καθώς όχι μόνον είναι γευστικά και έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμηλή θερμιδική αξία, αλλά συγχρόνως αποτελούν πλούσια δεξαμενή πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ωστόσο, η μόλυνσή τους από τα φυτοφάρμακα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα. Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.