Διατροφή

ΔΕΠΥ καφεΐνη: Θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των γνωστικών συμπτωμάτων

ΔΕΠΥ καφεΐνη: Θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των γνωστικών συμπτωμάτων

ΔΕΠΥ καφεΐνη: Η καφεΐνη που βρίσκεται στον καφέ θα μπορούσε να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για ορισμένα συμπτώματα της ΔΕΠΥ.

Μια πρόσφατη ανασκόπηση που συνοψίζει μελέτες σε ζωικά μοντέλα ΔΕΠΥ προτείνει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των γνωστικών συμπτωμάτων, όπως ελλείμματα στην προσοχή, τη μάθηση και τη μνήμη, σε άτομα με ΔΕΠΥ. Τα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της καφεΐνης στην υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα ήταν μικτά, υποδηλώνοντας ότι η καφεΐνη μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με ΔΕΠΥ με αυτά τα συγκεκριμένα συμπτώματα. Ο συγγραφέας της μελέτης Javier Vázquez, ερευνητής στο Universitat Oberta de Catalunya, στην Ισπανία, εξηγεί γιατί επέλεξαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης: «Το θεραπευτικό οπλοστάσιο για την ανακούφιση της ΔΕΠΥ είναι περιορισμένο και υπάρχει ένας ορισμένος βαθμός διαμάχης σχετικά με τη χρήση ορισμένων τύπων φαρμάκων και διεγερτικών, ειδικά κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να μελετήσουμε την αποτελεσματικότητα άλλων ουσιών, όπως η καφεΐνη».

Η έρευνά τους είχε ως στόχο να συνοψίσει πρόσφατες μελέτες που εξέταζαν τα θεραπευτικά αποτελέσματα της καφεΐνης σε ζωικά μοντέλα με ΔΕΠΥ. Η ανασκόπηση εμφανίζεται στο περιοδικό Nutrients.

ΔΕΠΥ και διεγερτικά

Η ΔΕΠΥ είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει παιδιά και ενήλικες. Xαρακτηρίζεται από δυσκολία διατήρησης της προσοχής, υπερκινητικότητα ή ανησυχία και παρορμητική συμπεριφορά. Υπάρχουν τρεις κύριοι υποτύποι της ΔΕΠΥ, με τον πιο κοινό υπότυπο να χαρακτηρίζεται από άτομα που παρουσιάζουν και τα τρία συμπτώματα. Οι άλλοι δύο υποτύποι περιλαμβάνουν συμπτώματα απροσεξίας χωρίς υπερκινητικότητα ή υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα χωρίς απροσεξία. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη ΔΕΠΥ περιλαμβάνουν διεγερτικά.

Μια διαταραχή στα επίπεδα των χημικών ουσιών του εγκεφάλου ή των νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της ντοπαμίνης, της σεροτονίνης και της νορεπινεφρίνης, σχετίζεται με συμπτώματα ΔΕΠΥ. Κάποια διεγερτικά τείνουν να επανακανονικοποιούν τα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών, ιδίως αυξάνοντας τα επίπεδα της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ελέγχει την ικανότητα εστίασης.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η μακροπρόθεσμη χρήση διεγερτικών είναι ασφαλής και ωφέλιμη για τη διαχείριση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ, αυτά τα φάρμακα μπορεί να είναι λιγότερο καλά ανεκτά από ορισμένα άτομα με ΔΕΠΥ. Η καφεΐνη διαφέρει από τα άλλα διεγερτικά ως προς τον μηχανισμό δράσης της και θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στα διεγερτικά ΔΕΠΥ που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Οι επιδράσεις της καφεΐνης στη γνωστική λειτουργία

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συνόψισαν 13 μελέτες σε ζώα που πραγματοποιήθηκαν από το 2005 και αξιολόγησαν την επίδραση της καφεΐνης στα συμπτώματα ΔΕΠΥ. Η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η θεραπεία με καφεΐνη μείωσε τα ελλείμματα στην προσοχή και άλλες γνωστικές λειτουργίες που παρατηρήθηκαν στη ΔΕΠΥ. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με καφεΐνη βελτίωσε την οσφρητική διάκριση, την προσοχή, τη μάθηση, τη διατήρηση της μνήμης, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη μνήμη εργασίας σε εφήβους και ενήλικα ζώα με συμπτώματα που μοιάζουν με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, η θεραπεία με καφεΐνη δεν οδήγησε σε αλλαγές στο σωματικό βάρος ή την αρτηριακή πίεση, που είναι μερικές από τις ανησυχίες που σχετίζονται με τα διεγερτικά φάρμακα.

Σε αντίθεση με τις επιδράσεις της καφεΐνης στη γνωστική λειτουργία, τα δεδομένα για την επίδραση της καφεΐνης στην υπερκινητικότητα ήταν μικτά. Επιπλέον, η ηλικία και το φύλο επηρέασαν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στην υπερκινητικότητα. Μόνο μία από τις αναθεωρημένες μελέτες αξιολόγησε την επίδραση της καφεΐνης στην παρορμητικότητα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καφεΐνη μείωσε την παρορμητικότητα βραχυπρόθεσμα αλλά αύξησε τη συμπεριφορά μετά από χρόνια θεραπεία.

Η έλλειψη ξεκάθαρης επίδρασης της καφεΐνης στην υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα στη ΔΕΠΥ υποδηλώνει ότι η καφεΐνη θα μπορούσε να είναι κατάλληλη μόνο για τη θεραπεία ατόμων των οποίων τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κυρίως ελλείμματα προσοχής.

Οι μελέτες που συνοψίστηκαν στην ανασκόπηση διαπίστωσαν επίσης ότι η θεραπεία με καφεΐνη επανομαλοποίησε τους εγκεφαλικούς δείκτες της ΔΕΠΥ. Για παράδειγμα, η καφεΐνη αύξησε τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, τα οποία είναι χαμηλότερα σε άτομα με ΔΕΠΥ.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Στρατηγικές βελτίωσης της επικοινωνίας ανάμεσα σε παιδιά με ΔΕΠΥ και τους γονείς τους

Πώς συνδέονται αποθησαυρισμός και ΔΕΠΥ;

Υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου για νέους με ΔΕΠΥ & αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το χαμομήλι θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα;

Χαμομήλι: Το χαμομήλι είναι ένα ευέλικτο βότανο με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία, από την προώθηση της χαλάρωσης και του καλύτερου ύπνου έως την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, τη φροντίδα του δέρματος και πολλά άλλα.

Πόσο σημαντικά είναι τα μούρα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου;

Μούρα: Η ενσωμάτωση μιας ποικιλίας μούρων στη διατροφή σας, είτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή ως μέρος smoothies, σαλάτας ή επιδόρπιων, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αποκομίσετε αυτά τα οφέλη για την υγεία.

Μια υπέροχη vegan συνταγή με κουνουπίδι

Κουνουπίδι σουσάμι: Δεν χρειάζεστε πολλά και πολύπλοκα συστατικά για μπουκιές από κουνουπίδι με σουσάμι. Πρόκειται για μια Vegan συνταγή, που μπορούν να απολαύσουν όλοι.