Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Ένα την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 16%

Αβοκάντο: Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα μπορεί να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Πρόσφατα οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2 ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συνδέεται με 16% λιγότερα καρδιαγγειακά επεισόδια σε μια περίοδο 30 ετών. Μία μερίδα είναι μισό αβοκάντο, ή 80 γραμμάρια (g). Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση ορισμένων τροφών που περιέχουν λίπος με αβοκάντο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας την ημέρα μαγιονέζας, μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού ή επεξεργασμένων κρεάτων με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 19-31% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Δεν ανέφεραν ωστόσο καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εγκεφαλικού και της κατανάλωσης αβοκάντο. Αλλά, σημείωσαν ότι η αντικατάσταση μισής μερίδας φυτικών ελαίων την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα αβοκάντο συνδέθηκε με 45% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί μέσω αλλαγών του τρόπου ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Η American Heart Association (AHA) συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων κατά 5-6% από κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA) και την αντικατάσταση των SFA και trans-λιπαρών με μονοακόρεστα (MUFA) και πολυακόρεστα λίπη για καλύτερη υγεία της καρδιάς. Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε MUFA και πολυακόρεστα λίπη.

Μελέτες έχουν βρει ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη χοληστερόλη λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης. Στην πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν ειδικά τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου (CHD). «Τα […] αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα για τη συσχέτιση του αβοκάντο με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Bhanu Gupta, MD, καρδιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Αλμυρά muffins με αβοκάντο, γλυκοπατάτα και φέτα

Περουβιανό κοτόπουλο με αβοκάντο και σαλάτα κινόα

Αλμυρά μάφιν με γλυκοπατάτα και αβοκάντο

Κρέπες με αμύγδαλα, αβοκάντο και φρούτα!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άνοιξη Σαλάτες: 3 Ιδέες για δροσερές σαλάτες τους ανοιξιάτικους μήνες

Άνοιξη Σαλάτες: Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι ιδανικές εποχές για ελαφριά, θρεπτικά και δροσερά γεύματα. Οι σαλάτες δεν είναι απλώς συνοδευτικά – μπορούν να αποτελέσουν πλήρη γεύματα, γεμάτα βιταμίνες, γεύση και φρεσκάδα.

Άνοιξη Σνακ: 7 Ιδέες για σνακ ιδανικά για την δουλειά

Άνοιξη Σνακ: Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν εργάζεσαι πολλές ώρες ή βρίσκεσαι συχνά εκτός σπιτιού, τα σωστά σνακ μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτο/η,

Διατροφή Εξετάσεις: Συμβουλές διατροφής για την εξεταστική περίοδο

Διατροφή Εξετάσεις: Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση μας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση, την ενέργεια και τη μνήμη, ενώ η κακή διατροφή

Το ιδανικό δυναμωτικό σνακ

Μπάρες με κινόα: Αυτές οι μπάρες με κινόα είναι γεμάτες ενέργεια, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, καθιστώντας τις την τέλεια επιλογή για ένα υγιεινό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Close Icon