Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

Ανθεκτικό άμυλο: Χάνουν οι μπανάνες τις φυτικές ίνες όταν ωριμάζουν;

Ανθεκτικό άμυλο: Οι μπανάνες αλλάζουν σε γεύση και εμφάνιση καθώς ωριμάζουν. Αλλάζουν όμως στη διατροφική τους σύσταση και χάνουν μέρος της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες;

Η Monica Auslander Moreno, M.S., RD, LDN, ιδρύτρια της Essence Nutrition στο Μαϊάμι, σημειώνει: “Η μπανάνα δεν χάνει φυτικές ίνες, αλλά οι φυτικές ίνες αλλάζουν καθώς η μπανάνα ωριμάζει. Αυτό σημαίνει ότι έχει λιγότερο ανθεκτικό άμυλο”. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος πρεβιοτικών ινών που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά, οι πατάτες, οι μπανάνες και τα φασόλια. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα άμυλα αντιστέκονται της διάσπασης στο πεπτικό σας σύστημα. Αυτό τους επιτρέπει να φτάσουν στο παχύ έντερο, όπου γίνονται τροφή για τα καλά βακτήρια.

Στην Encyclopaedia of Food Chemistry, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι “το ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει πέντε διαφορετικές υποομάδες, ενδιαφέρει τους ερευνητές επειδή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, καθώς και ο καρκίνος του παχέος εντέρου”. Επιπλέον, μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Journal δείχνει ότι η κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα γενικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για μια ποικιλία χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, του διαβήτη τύπου 2, της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, αν και οι συγγραφείς της μελέτης προειδοποιούν ότι απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση.


Καθώς μια μπανάνα ωριμάζει, η δομή των υδατανθράκων της διασπάται από πρεβιοτικές ίνες και πηκτίνη σε ζάχαρη. Για παράδειγμα, μια πλήρως πράσινη μπανάνα περιέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μια υπερώριμη μπανάνα περιέχει λιγότερα από 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα των συνολικών υδατανθράκων σε μια μπανάνα παραμένει σταθερή, ανεξάρτητα από το επίπεδο ωρίμανσης της. Αλλά η αλλαγή στην περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να αποδοθεί στον μετασχηματισμό των υδατανθράκων, καθώς ωριμάζει. Οι τιμές άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως το κάλιο, η βιταμίνη C, η πρωτεΐνη και το λίπος, παραμένουν σταθερές σε οποιοδήποτε στάδιο ωρίμανσης.

Ένα άλλο πράγμα που αλλάζει καθώς ωριμάζει μια μπανάνα: ο παράγοντας κορεσμού της. Η Moreno λέει, “Μια πολύ ώριμη μπανάνα είναι τέλεια για ψήσιμο. Αλλά συνιστώ τις πιο πράσινες μπανάνες για να αξιοποιήσετε περισσότερες από τις πρεβιοτικές ίνες.” Οι πρεβιοτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, κάνοντας σας να νιώθετε πιο χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αφράτα muffins μήλου με λίγα υλικά

Muffins μήλου: Εάν ψάχνετε για μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για κεκάκια, τα μήλα είναι η τέλεια επιλογή για να προσφέρετε γλυκιά και υγιεινή απόλαυση.

Είναι πραγματικά επιβλαβές το πλήρες γάλα;

Πλήρες γάλα: Το πλήρες γάλα δεν φαίνεται να είναι τόσο επιβλαβές όσο παλαιότερα πιστευόταν. Αντίθετα, μπορεί να προσφέρει σημαντικά θρεπτικά οφέλη και να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ποια θρεπτικά συστατικά έχει η σοκολάτα εκτός από μαγνήσιο;

Σοκολάτα: Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη σοκολάτα, είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Εκτός από το μαγνήσιο, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και την υποστήριξη του νευρικού συστήματος, η σοκολάτα περιέχει

Νόστιμα και θρεπτικά ρεβίθια με μπακαλιάρο 

Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όλες  τις ημέρες  και προσφέρει μια υγιεινή και χορταστική επιλογή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ετοιμάσετε αυτό το νόστιμο πιάτο.

Είναι επικίνδυνο για την υγεία μας να καταψύχουμε ψωμί;

Ψωμί: Οι ισχυρισμοί που συνδέουν την ψύξη του με τον καρκίνο δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία. Αντιθέτως, η σωστή αποθήκευση και θέρμανση του ψωμιού διασφαλίζει τη φρεσκάδα και την ασφάλεια των τροφίμων.

Νόστιμες συνταγές με Cottage Cheese

Cottage Cheese: Από σαλάτες και πίτες μέχρι επιδόρπια, η ευελιξία τους τα κάνει ιδανικά για να εντυπωσιάσετε την οικογένεια και τους φίλους σας με υγιεινές και νόστιμες δημιουργίες.

Η απόλυτη συνταγή για τους λάτρες της σοκολάτας

Κέικ Πραλίνα: Το κέικ πραλίνα είναι ένα λαχταριστό γλυκό που συνδυάζει τη γεύση της σοκολάτας με την κρεμώδη υφή της πραλίνας. Ιδανικό για κάθε περίσταση, είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει

Close Icon