Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Επειδή το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματος. 


Το άμυλο είναι ένα άλλο όνομα για τους σύνθετους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από το σώμα ως καύσιμο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του – σύνθετοι υδατάνθρακες που «αντέχουν» στην πέψη. Αυτός ο τύπος αμύλου ταξιδεύει από το λεπτό έντερο άπεπτος στο παχύ, όπου παρέχει καύσιμο για τα καλά βακτήρια που ζουν εκεί. Όταν το ανθεκτικό άμυλο διασπάται από το εντερικό βακτήριο, η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, αυξάνεται, κάτι που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία.

Το ανθεκτικό άμυλο διαφέρει από το κανονικό άμυλο, το οποίο παρέχει στον οργανισμό ζάχαρη κατά την πέψη. Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν παράγει ζάχαρη, μπορεί να ωφελήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρέχει επίσης λιγότερες θερμίδες από τους κανονικούς υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του βάρους.

Επιπλέον, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο παχύ έντερο παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και διαφόρων μορφών καρκίνου, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν αυτά τα οφέλη.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πέντε τύπους ανθεκτικού αμύλου. Τρεις απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και κρυώσει, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι, οι σπόροι, οι πράσινες μπανάνες, οι φακές και τα αλεύρια όπως το αλεύρι μανιόκας και το άμυλο πατάτας. Ένας άλλος τύπος μπορεί να εμφανιστεί φυσικά ή να κατασκευαστεί. Και τέλος, ένας είναι πλήρως κατασκευασμένος — άμυλο που έχει αλλοιωθεί φυσικά, ενζυμικά ή χημικά για να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία τροφίμων όπως κέικ και μπισκότα. Συχνά αναφέρεται ως τροποποιημένο άμυλο τροφίμων στις ετικέτες των συστατικών.

Τα τροποποιημένα άμυλα χρησιμοποιούνται για τους ίδιους λόγους με το κανονικό άμυλο — για να πήξουν, να σταθεροποιήσουν προϊόντα διατροφής. Αν και τροποποιημένο δεν σημαίνει απαραίτητα γενετικά τροποποιημένο, ορισμένα τροποποιημένα άμυλα παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Να θυμάστε ότι οτιδήποτε έχει θετική επίδραση στον εντερικό σας σωλήνα μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πηγές φυσικού ανθεκτικού αμύλου όσο πιο συχνά μπορείτε στη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Είναι οι μπανάνες ωφέλιμες για άτομα που ζουν με διαβήτη;

Το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon