Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Τι είναι & γιατί είναι απαραίτητο για την υγεία

Ανθεκτικό άμυλο: Επειδή το ανθεκτικό άμυλο βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει τη συνολική υγεία του σώματος. 

Το άμυλο είναι ένα άλλο όνομα για τους σύνθετους υδατάνθρακες που χρησιμοποιούνται από το σώμα ως καύσιμο. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά του – σύνθετοι υδατάνθρακες που «αντέχουν» στην πέψη. Αυτός ο τύπος αμύλου ταξιδεύει από το λεπτό έντερο άπεπτος στο παχύ, όπου παρέχει καύσιμο για τα καλά βακτήρια που ζουν εκεί. Όταν το ανθεκτικό άμυλο διασπάται από το εντερικό βακτήριο, η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, αυξάνεται, κάτι που σύμφωνα με έρευνα μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία.

Το ανθεκτικό άμυλο διαφέρει από το κανονικό άμυλο, το οποίο παρέχει στον οργανισμό ζάχαρη κατά την πέψη. Επειδή το ανθεκτικό άμυλο δεν παράγει ζάχαρη, μπορεί να ωφελήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Παρέχει επίσης λιγότερες θερμίδες από τους κανονικούς υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να είναι ευεργετικό για τον έλεγχο του βάρους.

Επιπλέον, καθώς βοηθά στη διατήρηση της υγείας του μικροβιώματος, μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου, η οποία επηρεάζει κάθε μέρος του σώματος. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο παχύ έντερο παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν να έχουν θετική επίδραση στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 2, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και διαφόρων μορφών καρκίνου, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν αυτά τα οφέλη.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει πέντε τύπους ανθεκτικού αμύλου. Τρεις απαντώνται φυσικά σε τρόφιμα, όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά ή οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και κρυώσει, η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το καλαμπόκι, οι σπόροι, οι πράσινες μπανάνες, οι φακές και τα αλεύρια όπως το αλεύρι μανιόκας και το άμυλο πατάτας. Ένας άλλος τύπος μπορεί να εμφανιστεί φυσικά ή να κατασκευαστεί. Και τέλος, ένας είναι πλήρως κατασκευασμένος — άμυλο που έχει αλλοιωθεί φυσικά, ενζυμικά ή χημικά για να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία τροφίμων όπως κέικ και μπισκότα. Συχνά αναφέρεται ως τροποποιημένο άμυλο τροφίμων στις ετικέτες των συστατικών.

Τα τροποποιημένα άμυλα χρησιμοποιούνται για τους ίδιους λόγους με το κανονικό άμυλο — για να πήξουν, να σταθεροποιήσουν προϊόντα διατροφής. Αν και τροποποιημένο δεν σημαίνει απαραίτητα γενετικά τροποποιημένο, ορισμένα τροποποιημένα άμυλα παρασκευάζονται από γενετικά τροποποιημένα συστατικά.

Να θυμάστε ότι οτιδήποτε έχει θετική επίδραση στον εντερικό σας σωλήνα μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία. Γι’ αυτό προσπαθήστε να συμπεριλάβετε πηγές φυσικού ανθεκτικού αμύλου όσο πιο συχνά μπορείτε στη διατροφή σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που βοηθούν στην πέψη

Η διατροφή που θωρακίζει την υγεία του εντέρου

Είναι οι μπανάνες ωφέλιμες για άτομα που ζουν με διαβήτη;

Το ανθεκτικό άμυλο βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Οι ξαναζεσταμένοι υδατάνθρακες βοηθούν στην απώλεια βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.