Διατροφή

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Συγκεκριμένες τροφές οδηγούν σε έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες απώλειας μνήμης

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Συγκεκριμένες τροφές οδηγούν σε έως 3 φορές περισσότερες πιθανότητες απώλειας μνήμης

Άνοια προφλεγμονώδης διατροφή: Σύμφωνα με νέα μελέτη, κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονωδών ουσιών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. 

Η κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, φασολιών και άλλων τροφών με ιδιότητες ψύξης της φλεγμονής μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας καθώς μεγαλώνετε. Ωστόσο, εάν η διατροφή σας είναι γεμάτη με προφλεγμονώδεις τροφές, μπορεί να έχετε έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσετε απώλεια μνήμης και προβλήματα με τη γλώσσα, την επίλυση προβλημάτων και άλλες δεξιότητες σκέψης καθώς μεγαλώνετε, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Μια λιγότερο φλεγμονώδης δίαιτα σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νικόλαος Σκαρμέας, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα. Το πώς ακριβώς, ή ακόμα και αν, η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή της άνοιας και στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό. «Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου μέσω πολλών μηχανισμών και σύμφωνα με τα ευρήματά μας, η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας από αυτούς».

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Για τη μελέτη, περισσότερα από 1.000 άτομα στην Ελλάδα (μέση ηλικία: 73) συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο για τον προσδιορισμό του φλεγμονώδους δυναμικού ή της βαθμολογίας της διατροφής τους. Κανείς δεν είχε άνοια όταν ξεκίνησε η μελέτη. Το 6% ανέπτυξε άνοια κατά τη διάρκεια μιας παρακολούθησης μόλις τριών ετών. Οι βαθμολογίες διατροφικής φλεγμονής κυμαίνονται από -8,87 έως 7,98, με υψηλότερες βαθμολογίες να δείχνουν μια πιο φλεγμονώδη δίαιτα. Οι άνθρωποι με τις χαμηλότερες βαθμολογίες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από τους ανθρώπους με υψηλότερες, έδειξε η μελέτη.

Κάθε αύξηση κατά 1 βαθμό στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονωδών ουσιών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. Όσοι είχαν τις χαμηλότερες βαθμολογίες κατανάλωναν περίπου 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, 4 φασόλια ή άλλα όσπρια και 11 καφέ ή τσάι κάθε εβδομάδα. Αντίθετα, τα άτομα με τις υψηλότερες βαθμολογίες έτρωγαν περίπου 9 μερίδες φρούτα, 10 λαχανικά, 2 όσπρια και 9 καφέ ή τσάι την εβδομάδα. Δεν είναι ολόκληρη η τροφή αυτή καθαυτή, αλλά όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει που συμβάλλουν στο φλεγμονώδες δυναμικό της, εξήγησε ο κ. Σκαρμέας. Κάθε τρόφιμο έχει τόσο προ- και αντιφλεγμονώδη συστατικά.

«Γενικά, μια δίαιτα με περισσότερα φρούτα, λαχανικά, φασόλια, τσάι ή καφέ είναι πιο αντιφλεγμονώδης», είπε. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια, μόνο ότι υπάρχει μια σχέση μεταξύ τους. Απαιτείται μεγαλύτερη παρακολούθηση για να εξαχθούν σταθερά συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η βαθμολογία της φλεγμονώδους διατροφής επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου, προειδοποίησε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 10 Νοεμβρίου στο περιοδικό Neurology.

Εξέταση των ευρημάτων

Ο Δρ Thomas Holland, γιατρός-επιστήμονας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, εξέτασε τα ευρήματα. «Αυτή η μελέτη δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στον μηχανισμό της φλεγμονής — συγκεκριμένα της νευρο-φλεγμονής — που πολλοί από εμάς αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες στην πρόκληση γνωστικής έκπτωσης και άνοιας Αλτσχάιμερ», είπε. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.

Για την υγεία του εγκεφάλου, ο Holland συνιστά τη δίαιτα MIND, τη μεσογειακή διατροφή ή τη δίαιτα DASH. Και τα τρία επικεντρώνονται στα άπαχα κρέατα, τα ψάρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα προϊόντα και το ελαιόλαδο. Η δίαιτα MIND (ή Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) συνδυάζει στοιχεία από τη μεσογειακή και τη δίαιτα DASH και σχεδιάστηκε ειδικά για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της άνοιας.

Τι πρέπει λοιπόν να τρώτε για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου;

  • μούρα
  • σκούρα φυλλώδη πράσινα
  • ξηροί καρποί
  • σιτάρι ολικής αλέσεως
  • σκόρδο
  • κρεμμύδια
  • πιπεριές
  • ντομάτες
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ψάρια
  • πουλερικά

Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τη δύναμη και/ή τη διάρκεια της φλεγμονώδους διαδικασίας στο σώμα και τον εγκέφαλό σας, είπε ο Holland. Μερικά δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία απορροφούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και μειώνουν τη φλεγμονή. «Η αποφυγή ενός μοτίβου διατροφής δυτικού τύπου είναι επίσης σημαντική, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσληψης γαλακτοκομικών ολικής αλέσεως, τηγανητού ή γρήγορου φαγητού, αρτοσκευασμάτων και κόκκινου κρέατος», είπε. Ο Holland σημείωσε ότι τα προφλεγμονώδη τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη φλεγμονή και βλάβη. «Εάν αυτή η βλάβη συμβεί στον εγκέφαλο, υπάρχει η πιθανότητα ανάπτυξης άνοιας», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να ανιχνευθούν πριν τα συμπτώματα

Όταν η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Το Ίδρυμα Αρθρίτιδας συνιστά να επιδιώκετε να καταναλώνετε δύο φλιτζάνια φρούτα και δύο έως τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Καλές πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι) και τις πιπεριές.

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.