Διατροφή

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

Το άμυλο είναι ο πιο άφθονος υδατάνθρακας στην ανθρώπινη διατροφή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50 τοις εκατό της κατανάλωσης υδατανθράκων. Το άμυλο αντιπροσωπεύει επίσης το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος παγκοσμίως. Βρίσκεται στα τοιχώματα των φυτών και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε ρίζες οι πατάτες και σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

Κάθε πυρήνας καλαμποκιού έχει τρία κύρια μέρη: το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το πίτουρο είναι το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το φύτρο είναι το κάτω μέρος του πυρήνα, που μπορεί να φυτρώσει σε νέο φυτό και είναι πλούσιο σε λίπη. Το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στο καλαμπόκι βρίσκεται μέσα στο ενδοσπέρμιο, το οποίο αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του πυρήνα.

Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

Οφέλη του αμύλου καλαμποκιού για την υγεία

Ένα φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού έχει 488 θερμίδες, με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λίπη ή βιταμίνες. Λόγω αυτής της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, τα οφέλη του για την υγεία είναι περιορισμένα. Εάν ωστόσο είστε λιποβαρές άτομο ή σηκώνετε βάρους και θέλετε να κερδίσετε γρήγορα βάρος, το άμυλο καλαμποκιού μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Το πεπτικό σας σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Χωρίς τις φυτικές ίνες, το λίπος ή την πρωτεΐνη που επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, το άμυλο καλαμποκιού παρέχει στο σώμα σας ενέργεια πιο γρήγορα από τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του αμύλου καλαμποκιού είναι ότι είναι χωρίς γλουτένη. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο αλευριού σίτου για άτομα με κοιλιοκάκη ή άλλη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Τούτου λεχθέντος, το αλεύρι βρώμης είναι επίσης χωρίς γλουτένη, αλλά είναι μια πιο θρεπτική επιλογή. Ένα φλιτζάνι αλεύρι βρώμης έχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο από το άμυλο καλαμποκιού.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σήμερα η Google τιμά με Doodle την πίτσα!

Google Doodle πίτσα: Την ημέρα αυτή το 2007, η μαγειρική τέχνη του Ναπολιτάνου «Pizzaiuolo» εγγράφηκε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Δοκιμάστε μπιφτέκια σολομού με βρώμη

Μπιφτέκια σολομού: Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι, το οποίο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αποτελεί πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, πρωτεϊνών, βιταμίνης Β12 κι άλλων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Ένα πιάτο σοφιστικέ και γκουρμέ, ιδανικό για ένα σπέσιαλ ελαφρύ δείπνο, τα φιλετα τσιπούρας με σπανάκι φλορεντίν σε σφολιατα

Μιλάμε για πολύ υψηλό εστιατορικό επίπεδο, μαζί με όλη τη κομψή θαλπωρή ενός σπιτικού, όπου ο οικοδεσπότης έμπρακτα αποδεικνύει ότι διαθέτει και λεπτό γούστο αλλά και μαγειρική ικανότητα.

Μπεκρή μεζέ: Μια λιχουδιά με μοσχάρι που θα λατρέψει όλη η παρέα

Μπεκρή μεζέ: Αν σκοπεύετε να καλέσετε την παρέα σας σύντομα στο σπίτι σας για φαγητό, ίσως θα μπορούσατε να ετοιμάσετε κάτι που οι περισσότεροι το έχουν φάει μόνο βγαίνοντας έξω σε κάποια ταβέρνα.

Ζουμερό σουφλέ ζυμαρικών με φρέσκο σολομό

Σολομός συνταγή: Ο σολομός αποτελεί τροφή με πλούσια διατροφική αξία. Είναι πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών. Είναι πλούσιος σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επίσης είναι γνωστός και για τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχει.

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση αμύλου και φυτικών ινών στη διατροφή

Άμυλο Υδατάνθρακες: Μια διατροφή που δίνει έμφαση στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα είναι σχεδόν πάντα χαμηλή σε λιπαρά που μπορούν να βλάψουν την υγεία και υψηλή σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνεργάζονται και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των κινδύνων παχυσαρκίας, καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, οδοντικής τερηδόνας, γαστρεντερικών διαταραχών και υποσιτισμού.