Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Ποια είναι η θρεπτική του αξία και τα οφέλη στην υγεία [vid]

Άμυλο καλαμποκιού: Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.


Το άμυλο είναι ο πιο άφθονος υδατάνθρακας στην ανθρώπινη διατροφή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50 τοις εκατό της κατανάλωσης υδατανθράκων. Το άμυλο αντιπροσωπεύει επίσης το 70 έως 80 τοις εκατό όλων των θερμίδων που καταναλώνει ο άνθρωπος παγκοσμίως. Βρίσκεται στα τοιχώματα των φυτών και είναι ιδιαίτερα άφθονο σε ρίζες οι πατάτες και σε δημητριακά όπως το σιτάρι, η βρώμη, το κριθάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.

Κάθε πυρήνας καλαμποκιού έχει τρία κύρια μέρη: το φύτρο, το πίτουρο και το ενδοσπέρμιο. Το πίτουρο είναι το σκληρό εξωτερικό κέλυφος, το οποίο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το φύτρο είναι το κάτω μέρος του πυρήνα, που μπορεί να φυτρώσει σε νέο φυτό και είναι πλούσιο σε λίπη. Το μεγαλύτερο μέρος του αμύλου στο καλαμπόκι βρίσκεται μέσα στο ενδοσπέρμιο, το οποίο αποτελεί το εσωτερικό στρώμα του πυρήνα.

Για να φτιάξουν άμυλο καλαμποκιού, που μερικές φορές αποκαλείται άμυλο αραβοσίτου, οι αγρότες διαχωρίζουν πρώτα το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο των κόκκων του καλαμποκιού. Στη συνέχεια, το άμυλο από το ενδοσπέρμιο των πυρήνων εξάγεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υγρή άλεση. Τέλος, το καλαμποκάλευρο αποξηραίνεται και συσκευάζεται. Το άμυλο καλαμποκιού θεωρείται τρόφιμο υψηλής επεξεργασίας. Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται ως κοινό πρόσθετο τροφίμων, το καλαμποκάλευρο έχει πολλές εμπορικές χρήσεις. Μπορεί να βρεθεί σε μπαταρίες, βρεφική πούδρα, βιοπλαστικά, σπίρτα και καλλυντικά.

Οφέλη του αμύλου καλαμποκιού για την υγεία

Ένα φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού έχει 488 θερμίδες, με λίγες ή καθόλου φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, λίπη ή βιταμίνες. Λόγω αυτής της έλλειψης θρεπτικών συστατικών, τα οφέλη του για την υγεία είναι περιορισμένα. Εάν ωστόσο είστε λιποβαρές άτομο ή σηκώνετε βάρους και θέλετε να κερδίσετε γρήγορα βάρος, το άμυλο καλαμποκιού μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων σας.

Το πεπτικό σας σύστημα διασπά τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί ως καύσιμο. Χωρίς τις φυτικές ίνες, το λίπος ή την πρωτεΐνη που επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, το άμυλο καλαμποκιού παρέχει στο σώμα σας ενέργεια πιο γρήγορα από τους υδατάνθρακες ολικής αλέσεως.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του αμύλου καλαμποκιού είναι ότι είναι χωρίς γλουτένη. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο αλευριού σίτου για άτομα με κοιλιοκάκη ή άλλη μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη. Τούτου λεχθέντος, το αλεύρι βρώμης είναι επίσης χωρίς γλουτένη, αλλά είναι μια πιο θρεπτική επιλογή. Ένα φλιτζάνι αλεύρι βρώμης έχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο από το άμυλο καλαμποκιού.

Ακολουθεί σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα οφέλη της διατροφής χωρίς άμυλο

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Τι είναι η Atlantic Road Diet;

Atlantic Road Diet: Η δίαιτα Atlantic Road δεν αποτελεί γρήγορη λύση για την απώλεια βάρους, αλλά μάλλον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που προάγει τη συνολική υγεία.

Close Icon