Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Άμυλο διαίτα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής χωρίς άμυλο [vid]

Άμυλο διαίτα: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη μιας διατροφής χωρίς άμυλο [vid]

Άμυλο διαίτα: Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι' αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. 

Σε μια δίαιτα χωρίς άμυλο ή με μειωμένο άμυλο, συνίσταται να αποφεύγετε τα δημητριακά, τα μπιζέλια, το καλαμπόκι, τις πατάτες, τα φασολάκια και όλα τα είδη οσπρίων, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων φασολιών και των φακών, καθώς όλα αυτά τα τρόφιμα είναι σημαντικές πηγές αμύλου. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγετε επίσης ζυμαρικά, ρύζι, πλιγούρι βρώμης, ψωμί, κέικ ή μπισκότα.


Τα αμυλούχα τρόφιμα διασπώνται σε σάκχαρα κατά τη διάρκεια της πέψης, γι’ αυτό ορισμένες δίαιτες συνιστούν τον περιορισμό ή την αποφυγή τους. Όταν πολύ ζάχαρη απελευθερώνεται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας να απελευθερώσει μεγάλη ποσότητα ινσουλίνης για να επαναφέρει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε ξανά πεινασμένοι και να δυσκολευτείτε να χάσετε βάρος. Όταν αποφεύγετε τα αμυλούχα τρόφιμα, η διατροφή σας θα αποτελείται κυρίως από μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεϊνούχες τροφές, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα φρούτα και τα λαχανικά που θα σας παρέχουν διαιτητικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, ώστε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πιθανά οφέλη μιας δίαιτας χωρίς άμυλο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ​Mayo Clinic Proceedings​ τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χωρίς άμυλο με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά για έξι εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης. Ορισμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες σε οποιαδήποτε μορφή και τα επεξεργασμένα δημητριακά, συσχετίστηκαν με αύξηση βάρους σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine το 2011, επομένως η κατανάλωση λιγότερων μερίδων από αυτά τα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine τον Νοέμβριο του 2010 διαπίστωσε ότι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να είναι χρήσιμη για την απώλεια βάρους. Ο γλυκαιμικός δείκτης υπολογίζει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αφού τα καταναλώσετε.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών

Πώς μπορεί η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης να οδηγήσει σε αύξηση βάρους;

Τροφές με ανθεκτικό άμυλο που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon