Διατροφή

Αλκοόλ: Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Αλκοόλ: Η περίοδος για το Dry January έχει φτάσει!

Αλκοόλ: Καθώς οι διακοπές τελειώνουν, εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης νηφαλιότητας ενός μήνα που ονομάζεται «Ξηρός Ιανουάριος».

Καθώς οι διακοπές τελειώνουν, εκατομμύρια Αμερικανοί εγκαταλείπουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια μιας πρόκλησης νηφαλιότητας ενός μήνα που ονομάζεται «Ξηρός Ιανουάριος». Σε μια περίοδο πολλών εορτασμών, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί εύκολα να ξεφύγει. Ένα ποτήρι γίνεται δύο, δύο ποτήρια γίνονται τρία, και ξαφνικά, το μπουκάλι έφυγε. «Ο εθισμός σε κρύβει κρυφά», είπε ο πλοηγός ασθενών του UC Davis Health και σύμβουλος κατάχρησης ουσιών Tommie Trevino. “Όταν κάποιος αρχίζει να αναρωτιέται εάν έχει κάποιο πρόβλημα, προτείνω να απέχει για 30 ημέρες. Λέω, “Αν δεν μπορείς να σταματήσεις για 30 ημέρες, γιατί όχι;” Τότε ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε τη σχέση του ατόμου με το αλκοόλ».

Η πρόκληση του “Ξηρού Ιανουάριου”

Tι είναι ο “Ξηρός Ιανουάριος;” Είναι μια πρωτοβουλία δημόσιας υγείας που ξεκίνησε το 2013 από την Alcohol Change UK. Η πρόκληση; Αφαιρέστε το αλκοόλ από τη διατροφή σας για 31 ημέρες. Η ιδέα είναι για τους ανθρώπους που ανησυχούν ότι πίνουν πάρα πολύ ή πολύ συχνά για να επιβραδύνουν τα πράγματα. Είναι επίσης για όποιον θέλει να ξεκινήσει τη χρονιά με μια ανανεωμένη, πιο υγιεινή νότα.

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι ανθυγιεινή για όλους. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χρήση αλκοόλ εγκυμονεί άλλους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των γυναικών. Ακόμα κι αν πίνουν συγκρίσιμες ποσότητες, το σώμα των γυναικών γενικά απορροφά περισσότερο αλκοόλ και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να το διασπάσει.

Οι γυναίκες που πίνουν είναι πιο ευάλωτες σε εγκεφαλικές και καρδιακές βλάβες από τους άνδρες, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες. Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού στις γυναίκες. Ο κίνδυνος κίρρωσης και άλλων ηπατικών ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ είναι υψηλότερος από ό,τι στους άνδρες. Και οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εθισμό στο αλκοόλ από τους άνδρες.

Ιστορικά, περισσότεροι άνδρες ήταν πολύ πότες. Ωστόσο, παρά τους κινδύνους για την υγεία, το χάσμα μεταξύ των φύλων στην κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται: Περισσότερες γυναίκες πίνουν τώρα από ποτέ – ένας ακόμη λόγος για να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τον Ξηρό Ιανουάριο στη λίστα των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς.

Τα οφέλη της διακοπής του αλκοόλ για ένα μήνα

Ενώ ένας μήνας νηφαλιότητας μπορεί να φαίνεται συντριπτικός σε κάποιους, έρχεται με μερικά μεγάλα πλεονεκτήματα, είπε ο Trevino. Πρόσθεσε ότι είναι επίσης αρκετός χρόνος για τους ανθρώπους να αξιολογήσουν το ποτό τους. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα από το αλκοόλ για μέτρια έως πολύ αλκοόλ μπορεί να αποφέρει άμεσα οφέλη για την υγεία. Ανάμεσα τους:

  • Απώλεια βάρους
  • Καλύτερος ύπνος
  • Βελτιωμένα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας
  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα λόγω περισσότερης ενέργειας
  • Καλύτερη διατροφή λόγω καλύτερης διατροφικής συγκράτησης και πρόσληψης λιγότερων κενών θερμίδων
  • Μειωμένοι αυξητικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την αρτηριακή πίεση
  • Μείωση του ηπατικού λίπους και του σακχάρου στο αίμα

Δοκιμάζετε την πρόκληση του “Ξηρός Ιανουάριος”; Ένας μήνας αποχής, λένε οι ειδικοί, είναι μια εξαιρετική εισαγωγή στη νηφάλια περιέργεια.

Η αμφισβήτηση της σχέσης σας με το αλκοόλ μπορεί να είναι μια υγιής επιλογή ανεξάρτητα από το πόσο πίνετε. «Αυτό που κάνω είναι να εκπαιδεύσω τον ασθενή και να τον προετοιμάσω για το ταξίδι του», είπε ο Trevino. «Δεν μπορώ να πω σε κάποιον «Πρέπει να σταματήσεις σήμερα, πρέπει να σταματήσεις αμέσως». Όχι, βοηθάμε στον προγραμματισμό της ανάρρωσής τους και να συναντήσουμε τον ασθενή εκεί που βρίσκεται».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατάχρηση αλκοόλ από τους εφήβους οδηγεί σε χειρότερη υγεία και δυσαρέσκεια στη μέση ηλικία

Αλκοολισμός και συνέπειες

6 Tips για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες μετά τις διακοπές

Γωγώ Τσαμπά: Εντυπωσιακή μετά την απώλεια 22 κιλών στο Σπίτι με το Mega [vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα