Διατροφή

Αλάτι: Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Αλάτι: Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Πληθώρα μελετών τα τελευταία χρόνια κατηγορεί το αλάτι για τα δεινά που προκαλεί στον οργανισμό με βασικότερο, εκείνο της υπέρτασης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Επιστήμονες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με […]

Πληθώρα μελετών τα τελευταία χρόνια κατηγορεί το αλάτι για τα δεινά που προκαλεί στον οργανισμό με βασικότερο, εκείνο της υπέρτασης. Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει καλύτερα τον οργανισμό από τις λοιμώξεις.

Επιστήμονες τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Γιόναθαν Γιαντς του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ, έκαναν πειράματα με δύο ομάδες ποντικιών που έφεραν λοιμώξεις του δέρματος, λόγω ενός παρασίτου.

Όσα πειραματόζωα ακολουθούσαν επί δύο εβδομάδες διατροφή πλούσια σε αλάτι, εμφάνισαν ισχυρότερη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους (κυρίως ενισχύοντας τη δράση των μακροφάγων κυττάρων) και έτσι κατάφεραν να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, σε σχέση με τα ποντίκια που έτρωγαν ελάχιστο αλάτι.

Η παρατήρηση αυτή σημαίνει ότι το αλάτι, πέρα από τα γνωστά μειονεκτήματά του, μπορεί να έχει και θεραπευτική δράση έναντι των λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι στους ανθρώπους υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός, που αυξάνει το επίπεδο του νατρίου τοπικά, στην περιοχή μιας λοίμωξης από παθογόνο μικροοργανισμό.

«Η ιδέα ότι η αποθήκευση νατρίου από τον οργανισμό έχει εξελιχτεί ως αμυντικό όπλο, είναι πολύ συναρπαστική. Είναι τόσο καινοφανής, που είναι δύσκολο να την καταπιεί κανείς. Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, έως ότου η κοινότητα των ανοσολόγων αποδεχτεί αυτή την ιδέα», σχολιάζει η Ανοσολόγος Γκουέν Ράντολφ του Πανεπιστημίου Σεν Λιούις της Ουάσιγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η έρευνά τους δεν πρέπει να ωθήσει τους ανθρώπους στην υπερκατανάλωση αλατιού, γιατί αυτό δεν θα κάνει καλό στην υγεία τους. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες πάνω στο ζήτημα, ενώ είναι ασφαλώς πρόωρο και υπερβολικό να συστήσει κανείς την αυξημένη κατανάλωση αλατιού από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τις έρευνες ελπίζοντας ότι αυτές θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα βοηθούν στη τοπική αύξηση του επιπέδου του νατρίου μετά από μια λοίμωξη, για παράδειγμα με αλοιφές ή ειδικά δερματικά επιθέματα.