ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διάσειση: Οι ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στην ανάρρωση μετά από διάσειση

Διάσειση: Οι ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στην ανάρρωση μετά από διάσειση

Διάσειση: Η ανάρρωση από διάσειση θεωρείται αργή όταν χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για να επιλυθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, κατάθλιψη, προβλήματα διάθεσης, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Ο συνδυασμός ασκήσεων αναπνοής με σταδιακή αερόβια δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει τους εφήβους που αναρρώνουν αργά από μια διάσειση. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ οι δύο θεραπείες προσφέρουν οφέλη η καθεμία, μαζί οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στις δεξιότητες σκέψης και μνήμης, κατάθλιψης και διάθεσης. Τα ευρήματα έχουν προγραμματιστεί για παρουσίαση στη Βοστώνη και διαδικτυακά στη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, 22 έως 27 Απριλίου.

Ασκήσεις αναπνοής μετά από διάσειση

«Όταν κάποιος έχει διάσειση, μπορεί να επηρεάσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος και είναι ολοένα και πιο σαφές ότι αυτό αποτελεί τη βάση της αδυναμίας ανοχής της άσκησης, των προβλημάτων με τις δεξιότητες σκέψης και των προβλημάτων διάθεσης σε άτομα με επίμονα συμπτώματα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης R. Davis. Moore, επίκουρος καθηγητής της επιστήμης της άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Η μελέτη μας χρησιμοποίησε μια φορητή συσκευή βιοανάδρασης για να βοηθήσει τους ανθρώπους να εκπαιδεύσουν την αναπνοή τους ώστε να ταιριάζει με τα μοτίβα του καρδιακού τους ρυθμού», είπε ο Μουρ σε δελτίο τύπου της συνάντησης. «Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του αυτόνομου νευρικού συστήματος και στη διαχείριση των συμπτωμάτων».

Η ανάρρωση από διάσειση θεωρείται αργή όταν χρειάζεται περισσότερο από ένα μήνα για να επιλυθούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, ζάλη, κατάθλιψη, προβλήματα διάθεσης, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης. Η μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ των καρδιακών παλμών. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να έχει εύρος από 60 έως 100 παλμούς ανά λεπτό. Μετά από μια διάσειση, όλοι οι ασθενείς έχουν αλλαγές σε αυτό το ποσοστό, και στη συνέχεια συνήθως επιστρέφουν στο φυσιολογικό σε μερικές εβδομάδες. Για κάποιους, αυτές οι αλλαγές συνεχίζονται σαν να έχουν κολλήσει στη χρονική περίοδο γύρω από τον τραυματισμό.

Αυτή η μελέτη συμπεριέλαβε 30 έφηβους που είχαν συμπτώματα για περισσότερο από ένα μήνα αφού τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή αναψυχής. Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, ταιριάζοντάς τις ανά ηλικία, φύλο, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και δείκτη μάζας σώματος, μια εκτίμηση του λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.

Μια ομάδα έκανε βιοανάδραση, ασκώντας την αναπνοή με αργό ρυθμό με ένα πρόγραμμα υπολογιστή για 20 λεπτά τη νύχτα, τέσσερις νύχτες την εβδομάδα. Μια άλλη ομάδα έκανε άσκηση, ολοκληρώνοντας τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, ξεκινώντας με 20 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας χαμηλής έντασης. Αυτό σταδιακά αυξήθηκε σε ένταση και διάρκεια. Η τρίτη ομάδα έκανε τόσο βιοανάδραση όσο και άσκηση.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα συμπτώματα διάσεισης, τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, τον ύπνο, τη διάθεση και τη σκέψη και τις δεξιότητες μνήμης στην αρχή της μελέτης και ξανά μετά από έξι εβδομάδες. Όλες οι ομάδες παρουσίασαν βελτιωμένο ύπνο, διάθεση, σκέψη και αυτόνομη λειτουργία — διαδικασίες όπως ο καρδιακός παλμός, η αρτηριακή πίεση και η πέψη. Οι συμμετέχοντες που ήταν στη συνδυασμένη ομάδα βιοανάδρασης και άσκησης ανέφεραν μεγαλύτερες βελτιώσεις από εκείνους που έκαναν άσκηση ή βιοανάδραση μόνοι τους.

Η μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της συνδυασμένης ομάδας ήταν δύο φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ομάδας άσκησης και 1,3 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της ομάδας βιοανάδρασης. Η συνδυασμένη ομάδα είχε επίσης 1,2 φορές μεγαλύτερη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε σύγκριση με την άσκηση μόνο και 1,3 φορές μεγαλύτερη από τη βιοανάδραση μόνο.

Όσοι συμμετείχαν στη συνδυασμένη θεραπεία είχαν επίσης περισσότερες από 1,4 φορές μεγαλύτερη μείωση στη συνολική διαταραχή της διάθεσης από οποιαδήποτε από τις άλλες δύο ομάδες, καθώς και σημαντικά μεγαλύτερες βελτιώσεις στην προσοχή και στη μνήμη εργασίας. Είχαν μεγαλύτερες αλλαγές στις μετρήσεις της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού από τις άλλες δύο ομάδες, επίσης.

«Η διαχείριση των επίμονων συμπτωμάτων διάσεισης είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς δεν υπάρχουν τυπικές θεραπείες», είπε ο Μουρ. «Αυτές οι θεραπείες είναι φθηνές, εύκολες στην εφαρμογή τους και μπορούν να χορηγηθούν μόνοι τους, καθιστώντας τις εφικτές και προσβάσιμες σε όλους με επίμονα συμπτώματα».

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου ατόμων που δεν έλαβαν παρέμβαση για σύγκριση. Τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και θα πρέπει να επαναληφθούν σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων, είπαν οι ερευνητές. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε περιοδικό με κριτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ταχύτερη ανάρρωση για παιδιά με διάσειση που επιστρέφουν άμεσα στο σχολείο

Θα είναι το smartphone σας το επόμενο ιατρείο;

Τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν χιλιάδες τραυματισμούς ποδηλάτων που σχετίζονται με φάρμακα κάθε χρόνο

Η άνοια συνδέεται με σοβαρό εγκεφαλικό τραυματισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.