Αυτοφροντίδα

Άσκηση: Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για όσους φτάνουν τα 40;

Άσκηση: Πόσο σημαντική είναι η γυμναστική για όσους φτάνουν τα 40;

Άσκηση: Εάν είστε άνω των 40 ετών, η τακτική άσκηση μπορεί όχι μόνο να σας κρατά σε φόρμα - μπορεί επίσης να σας κρατήσει έξω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη.

Εάν είστε άνω των 40 ετών, η τακτική άσκηση μπορεί όχι μόνο να σας κρατά σε φόρμα – μπορεί επίσης να σας κρατήσει έξω από το νοσοκομείο, σύμφωνα με μια μεγάλη νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ σχεδόν 82.000 ενηλίκων Βρετανών, όσοι ασκούνταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για διάφορες παθήσεις τα επόμενα χρόνια. Ο κατάλογος περιελάμβανε κοινές ασθένειες όπως η πνευμονία, το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι επιπλοκές του διαβήτη και οι σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Άσκηση για άνω των 40

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι εάν οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι πρόσθεταν μόνο 20 λεπτά άσκησης στην καθημερινότητά τους, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο αυτών των νοσηλειών από 4% σε 23% σε διάστημα επτά ετών. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι η μελέτη επεκτείνεται σε αυτά που οι άνθρωποι βλέπουν συνήθως ως τα οφέλη της άσκησης — όπως ένα σώμα κοπής, βελτιωμένη φυσική κατάσταση και πιο υγιής καρδιά.

“Θα μπορούσε επίσης να σας βοηθήσει να κρατηθείτε έξω από το νοσοκομείο. Και αυτό έχει σημασία για τους ανθρώπους”, δήλωσε ο Peter Katzmarzyk, καθηγητής στο Pennington Biomedical Research Center στο Baton Rouge, La. Ο Katzmarzyk, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι ευθυγραμμίζεται με αυτό που γενικά συνιστάται στους Αμερικανούς για τη βελτίωση της υγείας τους: Κάντε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας «καρδιο» άσκησης ή 75 λεπτά σε έντονη ένταση, κάθε εβδομάδα. Αυτό σημαίνει άσκηση που ωθεί την καρδιά και ιδρώνει: Η μέτριας έντασης περιλαμβάνει πράγματα όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία σε επίπεδο έδαφος ή εργασία στην αυλή. Το τρέξιμο, η ποδηλασία σε λόφους ή οι γύροι κολύμβησης υπολογίζονται ως έντονη ένταση.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου στο JAMA Network Open, βασίζονται σε δεδομένα από ένα μεγάλο εν εξελίξει ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται UK Biobank. Οι ερευνητές εστίασαν σε σχεδόν 82.000 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 42 και 78 ετών που πέρασαν μια εβδομάδα φορώντας οθόνες καρπού που κατέγραφαν τη σωματική τους δραστηριότητα. Εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αυτών των επιπέδων δραστηριότητας και των πιθανοτήτων των συμμετεχόντων να νοσηλευτούν τα επόμενα χρόνια.

Μετά από περίπου επτά χρόνια, περισσότεροι από 48.000 συμμετέχοντες στη μελέτη κατέληξαν στο νοσοκομείο, για πολλούς λόγους. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για εννέα από αυτά τα ζητήματα υγείας, τα άτομα που ήταν πιο ενεργά σωματικά είχαν χαμηλότερους κινδύνους. Οι μεγάλες εννέα ήταν ασθένειες της χοληδόχου κύστης, ουρολοιμώξεις, θρόμβοι αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, επιπλοκές διαβήτη, πνευμονία, σιδηροπενική αναιμία, πολύποδες του παχέος εντέρου και εκκολπωματίτιδα (όπου σχηματίζονται μικρές «σακούλες» στο τοίχωμα του παχέος εντέρου).

Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα, αυτή καθεαυτή, ήταν υπεύθυνη, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Eleanor Watts του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ στο Rockville, Md. Για ένα, άτομα που είναι νεότερα ή με καλύτερη υγεία ή έχουν υψηλότερα εισοδήματα και περισσότερους πόρους μπορεί να είναι πιο πιθανό να ασκηθούν — και λιγότερο πιθανό να προσγειωθούν στο νοσοκομείο. Όμως, είπε η Watts, όταν η ομάδα της έλαβε υπόψη αυτές τις διαφορές, η σωματική δραστηριότητα εξακολουθούσε να συνδέεται με ένα προστατευτικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, σημείωσε, είναι γνωστό ότι η άσκηση έχει πολλά οφέλη που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτών των νοσηλειών. «Μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς, την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τη φλεγμονή», είπε ο Watts. «Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει το σωματικό λίπος, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι χρειάζονται μόνο 20 επιπλέον λεπτά άσκησης μέτριας έως έντονης καρδιαγγειακής άσκησης κάθε μέρα για να περιοριστούν οι πιθανότητες νοσηλείας για τις εννέα καταστάσεις που εντόπισε η μελέτη. Αυτό κυμάνθηκε από μια πτώση 4% στον κίνδυνο νοσηλείας για πολύποδες του παχέος εντέρου έως μια πτώση 23% στις πιθανότητες προσγείωσης στο νοσοκομείο λόγω διαβήτη. Ο Δρ Chip Lavie είναι ιατρικός διευθυντής καρδιακής αποκατάστασης και πρόληψης στο John Ochsner Heart and Vascular Institute στη Νέα Ορλεάνη.

Το “μέτριο έως έντονο” είναι ένα αρκετά ευρύ φάσμα και η Lavie είπε ότι ένα καθημερινό τζόκινγκ μπορεί να αποφέρει μεγαλύτερα οφέλη από το να περπατάτε τον σκύλο σας. Επιπλέον, η ποσότητα άσκησης που χρειάζεται ένα άτομο ποικίλλει ανάλογα με τον τελικό στόχο: Αν θέλετε να χάσετε βάρος, σημείωσε, όσες περισσότερες θερμίδες καίτε, τόσο το καλύτερο. Αλλά το κύριο μήνυμα, είπε ο Lavie, είναι ότι «σχεδόν κάθε σωματική δραστηριότητα είναι καλύτερη από την αδράνεια».

Αυτά είναι καλά νέα, είπαν οι ειδικοί, για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης: Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε μια ρουτίνα τρεξίματος για να βελτιώσετε την υγεία σας. Και ακόμα κι αν κάνετε καθιστική ζωή για χρόνια, είπε ο Watts, ποτέ δεν είναι «πολύ αργά» για να κινηθείτε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προετοιμάστε το παιδί σας για τα αθλήματα εξωτερικού χώρου

9 Πράγματα που θα βελτιώσουν την αυτοφροντίδα σας χωρίς να ξοδέψετε χρήματα

Γιατί τα podcast είναι τόσο δημοφιλή για την αυτοβελτίωση και την ευεξία;

Τι είναι το SUP που γίνεται δημοφιλές και στην Ελλάδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μπορείτε να προστατέψετε την ιδιωτικότητά σας;

Απόρρητο: Εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν πιο ασφαλή και ιδιωτικό χώρο για χαλάρωση, διασφαλίζοντας ότι μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία ή την ψηφιακή σας ασφάλεια.

Κάνει καλό το χειμερινό μπάνιο;

Κολύμβηση: Η έκθεση στο κρύο νερό πιστεύεται ότι έχει πιθανά οφέλη για το ανοσοποιητικό σύστημα, την κυκλοφορία και τη διάθεση.

Τρόποι για να διατηρήσετε την κουζίνα σας καθαρή χωρίς μικρόβια

Κουζίνα καθαριότητα: Η κουζίνα σε κάθε νοικοκυριό είναι συνήθως το μέρος του σπιτιού που χρειάζεται πιο εντεταμένη καθαριότητα. Η σημασία της υγιεινής διατροφής επίσης δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ειδικά σε μια εποχή που οι γαστρονομικές μας προσπάθειες τείνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Πώς να κοιμηθείτε καλά και να απαλλαγείτε από την παράνοια;

Νυχτερινός ύπνος: Η παράνοια, που χαρακτηρίζεται από αδικαιολόγητα συναισθήματα συνεχούς απειλής, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική, κοινωνική και σωματική ευεξία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, δυσπιστία, αίσθηση θυματοποίησης και απομόνωση.