ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Πώς οι εξετάσεις αίματος βοηθούν στην θεραπεία για τον Covid-19;

Covid-19: Πώς οι εξετάσεις αίματος βοηθούν στην θεραπεία για τον Covid-19;

Covid-19: H καλύτερη πρόληψη κατά του μακροχρόνιου COVID εξακολουθεί να είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19.

Μια πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 268 ασθενείς, τόσο με όσο και χωρίς μακροχρόνια COVID-19, αποκάλυψε διακριτές ανωμαλίες στην ανοσολογική και ορμονική λειτουργία που μπορούν να εντοπιστούν μέσω εξετάσεων αίματος. Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει ελπίδα για μια βαθύτερη κατανόηση των μακροχρόνιων υποκείμενων αιτιών του COVID και των πιθανών θεραπειών.

Covid -19 και εξετάσεις αίματος

Ο μακροχρόνιος COVID-19, που χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που επιμένουν για εβδομάδες έως μήνες μετά την αρχική λοίμωξη από τον COVID-19, παρέμεινε μια περίπλοκη και προκλητική κατάσταση που πρέπει να κατανοηθεί πλήρως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια κόπωση, δυσκολίες στην αναπνοή, αίσθημα παλμών, νευρολογικά προβλήματα, πεπτικά προβλήματα, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, μεταξύ άλλων, και μπορεί να διαφέρουν ευρέως από άτομο σε άτομο.

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να εντοπίζουν μοτίβα και υποτύπους εντός του μακροχρόνιου COVID, όπως ομάδες συμπτωμάτων καρδιάς και νεφρών, αναπνευστικά συμπτώματα, πόνους στις αρθρώσεις και τους μύες και πεπτικά συμπτώματα. Αυτή η κατηγοριοποίηση βοηθά να ρίξει φως στους πιθανούς μηχανισμούς της πάθησης.

Σε αυτήν την τελευταία μελέτη, ερευνητές από τα νοσοκομεία Mount Sinai και Yale New Haven εξέτασαν δείγματα αίματος από άτομα με μακρά COVID-19, από αυτά που είχαν αναρρώσει πλήρως από τον COVID-19 και από αυτά που δεν είχαν ποτέ μολυνθεί. Βρήκαν αρκετούς διακριτούς βιολογικούς δείκτες στα δείγματα αίματος μακροχρόνιων ασθενών με COVID.

Αυτοί οι δείκτες περιελάμβαναν μειωμένη ανοσοποιητική λειτουργία, με μη φυσιολογική δραστηριότητα των Τ κυττάρων και την επανενεργοποίηση αδρανών ιών όπως ο Epstein-Barr και άλλοι ερπητοϊοί. Επιπλέον, ασθενείς με COVID-19 παρουσίασαν ορμονική δυσλειτουργία, όπως μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, μια ορμόνη απαραίτητη για τη ρύθμιση διαφόρων σωματικών λειτουργιών.

Αν και αυτοί οι δείκτες δεν αποδεικνύουν αιτιότητα, αυξάνουν την πιθανότητα να είναι παράγοντες που συμβάλλουν στον μακροχρόνιο COVID. Ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης μπόρεσε να διακρίνει ασθενείς με και χωρίς μακρό COVID-19 με ακρίβεια 96% με βάση αυτούς τους βιοδείκτες.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι, στο μέλλον, οι εξετάσεις αίματος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσαρμογή εξατομικευμένων θεραπειών για ασθενείς με χρόνια COVID-19, καθώς η μελέτη διαπίστωσε παραλλαγές στους βιοδείκτες αίματος μεταξύ των ασθενών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μπορεί να μην υπάρχει μια ενιαία λύση για μακροχρόνια COVID-19, δεδομένης της μεγάλης μεταβλητότητας στα συμπτώματα και τους δείκτες.

Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για τη διερεύνηση πιθανών θεραπειών για μακροχρόνια COVID, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης χρήσης αντιιικών φαρμάκων και της μη επεμβατικής διέγερσης του εγκεφάλου για γνωστικά προβλήματα.

Για όλους, η καλύτερη πρόληψη κατά του μακροχρόνιου COVID εξακολουθεί να είναι η ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης από τον COVID-19, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των κατευθυντήριων γραμμών για τη δημόσια υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια γρίπης και COVID-19 της φετινής περιόδου

Το τζίντζερ μπορεί να ανακουφίσει τις αυτοάνοσες ασθένειες

Οι αναρρωτικές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών

Έξι αριθμοί προβλέπουν την απειλητική για τη ζωή COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]