ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Burnout Κορωνοϊός: Η εξάντληση είναι μια άλλη πλευρά της πανδημίας

Burnout Κορωνοϊός: Η εξάντληση είναι μια άλλη πλευρά της πανδημίας

Ψυχολογικά, έχουν σημασία «τρεις ποιοτικές διαστάσεις που είναι η συναισθηματική εξάντληση, ο κυνισμός και η αποπροσωποποίηση, η μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα και η προσωπική επιτυχία».

Burnout Κορωνοϊός: Οι άνθρωποι αισθάνονται κουρασμένοι, οι άνθρωποι αισθάνονται αναστατωμένοι, άλλοι είναι απογοητευμένοι. Αλλά το «burnout» είναι κάτι διαφορετικό. Περισσότερο από ένα γοητευτικό αίσθημα εξάντλησης, είναι κόπωση του σώματος και του νου. Το πρόβλημα είναι ότι, οι περιπτώσεις φαίνεται να αυξάνονται υπό την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια νέα έρευνα, η οποία αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις της εξουθένωσης έχουν σημειωθεί από το 87% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον μία φορά για μια περίοδο δώδεκα μηνών.

Φυσικά μέσα σε αυτό θα υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την «εξάντληση» και οι επιπτώσεις θα είναι είτε βραχείας διάρκειας είτε μακράς διαρκείας.

Ισχυρίζεται επίσης ότι τα αποτελέσματα είναι μια προέκταση μιας μικρής δημοσκόπησης, και τέτοιες έρευνες είναι δύσκολο να ομαλοποιηθούν σε γεωγραφία και δημογραφικά στοιχεία. Με την έρευνα, ο τίτλος «Ο αντίκτυπος του Burnout στην εργασία στη Βρετανία ». Διεξήχθη από την εταιρεία Kalms τον Φεβρουάριο του 2021 με 2.011 ερωτηθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα αποτελέσματα στάλθηκαν στο Digital Journal για αξιολόγηση.

Όσον αφορά τους λόγους για το συσσωρευμένο άγχος, οι βασικοί παράγοντες είναι οι οικονομικές πιέσεις, η έλλειψη ελέγχου της καθημερινής ζωής και η κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Όταν εκδηλώνονται με τρόπους που έχουν βαθύτερο ψυχολογικό αντίκτυπο, συμφωνούν με τον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ως «επαγγελματικό φαινόμενο, αντιληπτό από χρόνιο άγχος στο χώρο εργασίας». Ακόμη και με αυτόν τον ορισμό, το «burnout» δεν εμφανίζεται σε πολλές ιατρικές αξιολογήσεις.

Ψυχολογικά, έχουν σημασία «τρεις ποιοτικές διαστάσεις που είναι η συναισθηματική εξάντληση, ο κυνισμός και η αποπροσωποποίηση, η μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα και η προσωπική επιτυχία».

Σύμφωνα με τον Δρ. Elaine Cheung του Πανεπιστημίου Northwestern: «Η μέτρηση και ο ορισμός της εξάντλησης στη βιβλιογραφία ήταν προβληματικά και δεν είχε σαφήνεια, γεγονός που έκανε δύσκολη την αξιολόγηση και την ταξινόμησή της».

Ωστόσο, τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τη δουλειά, καθώς πολλοί έχουν προσπαθήσει να ζογκλάρουν το σπίτι και την επαγγελματική ζωή ή το σπίτι με την προοπτική της μη εργασίας.

Αυτό περιλαμβάνει επιπρόσθετα γονικά καθήκοντα στο σπίτι-σχολική εκπαίδευση, όπως δείχνει η έρευνα.

Η ανισότητα με τον καταμερισμό εργασίας στο σπίτι μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες έχουν βιώσει περισσότερα συμπτώματα εξάντλησης από τους άνδρες, με χαμηλό κίνητρο (55%), αυξημένη ευερεθιστότητα (50%) και χαμηλά επίπεδα ενέργειας (54%) πιο συχνά από ό, τι οι άντρες αντίστοιχα. Επιπλέον, η ηλικία ήταν ένας άλλος παράγοντας που άλλαξε την εμπειρία της εξάντλησης των ενηλίκων, με εκείνους που ήταν κάτω των 25 ετών να αποδίδουν υπερβολικό φόρτο εργασίας (37%) και άτομα ευχάριστα (26%) ως δύο από τα κύρια υποκείμενα ζητήματα.

Απαιτείται περαιτέρω μελέτη σχετικά με την εξουθένωση και τον αντίκτυπο που έχει σε άλλους, ειδικά σε περιόδους εθνικής αναταραχής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να ενισχύσετε φυσικά την ενέργειά σας και να αντιμετωπίσετε την κόπωση

Πώς να τα βγάλεις πέρα με το burnout

Γιατροί και νοσηλευτές στα όρια της εξάντλησης. Βοηθήστε μας "Μείνετε στο σπίτι"

Κοινωνική εξάντληση και αυτοπροστασία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Eurolife FFH: Έξι προγράμματα αστικής ευθύνης EurolifePartners

Η Eurolife FFH, που έχει δεσμευθεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό των ανθρώπων που την εμπιστεύονται, πελατών και συνεργατών, βελτιώνοντας συνεχώς τις υπηρεσίες που τους παρέχει, αναβαθμίζει το EurolifePartners, την πλατφόρμα για τους συνεργάτες της, προσθέτοντας 6 προτιμολογημένα προγράμματα αστικής ευθύνης.  Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων, γραφείων-ιατρείων, γυμναστηρίων-σχολών χορού-εκπαιδευτηρίων, καφέ εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων. Επίσης, εκτός […]

Οι γονείς πρέπει να εγκαταλείψουν το κολέγιο για να μπορέσουν τα παιδιά να ευδοκιμήσουν, λένε οι ειδικοί

"Όταν τους αφήνεις για το κολέγιο, δεν είναι αντίο για πάντα. Είναι "αντίο προς το παρόν". «Βγείτε έξω και αναζητήστε το καλύτερο και κρατήστε τον εαυτό σας σε υψηλό επίπεδο», έγραψε η μαμά Τρίσια Κόντε σε ένα από τα παιδιά της. «Πιστέψτε με ότι αν το κάνετε, θα πάρετε όλα όσα θέλετε», συνέχισε το σημείωμά της.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Οι πρώιμες σεξουαλικές εμπειρίες οδηγούν σε πιο υγιές σεξ αργότερα

Σεξουαλικό ντεμπούτο: Η υγιής σεξουαλική λειτουργία είναι κρίσιμη για τη σεξουαλική υγεία και θα πρέπει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών αποτελεσμάτων υγείας ενός πρώιμου σεξουαλικού ντεμπούτου.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Γιατί μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να μην βοηθήσει όλους να χάσουν βάρος;

Διατροφή: Ενώ η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε θερμίδες βοηθά στην απώλεια αυτών των επιπλέον κιλών, μπορεί να μην βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία που αντιμετωπίζεται δύσκολα να χάσουν βάρος και να το διατηρήσουν