ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αυτοάνοσα: Ψωριασική αρθρίτιδα και νόσος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζονται μαζί

Αυτοάνοσα: Ψωριασική αρθρίτιδα και νόσος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζονται μαζί

Αυτοάνοσα: Με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοαντισώματα, που εσφαλμένα στοχεύουν τον ίδιο τον ιστό του ατόμου, ως μέρος της νόσου. Αλλά όσοι πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα δεν αναπτύσσουν αυτά τα αυτοαντισώματα.

Η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια φλεγμονώδης αρθρίτιδα των αρθρώσεων που εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα που έχουν ψωρίαση. Τόσο η ψωριασική αρθρίτιδα όσο και η ψωρίαση είναι αυτοάνοσες ασθένειες, που σημαίνει ότι προκαλούνται από την παραπλάνηση του ανοσοποιητικού συστήματος ενός ατόμου. Είναι γνωστό από καιρό ότι οι άνθρωποι που έχουν μια αυτοάνοση πάθηση είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν άλλες. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι ορισμένα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα αναπτύσσουν επίσης μια αυτοάνοση διαταραχή του θυρεοειδούς.

Προβλήματα με τον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού. Για ένα τόσο μικρό μέρος του σώματος, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή ο θυρεοειδής έχει πολλές κρίσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης των καρδιακών παλμών και του ελέγχου του πόσο γρήγορος ή υποτονικός είναι ο μεταβολισμός σας. Ακόμη και στον γενικό πληθυσμό, η νόσος του θυρεοειδούς δεν είναι σπάνια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ATA), περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν πάθηση του θυρεοειδούς. Αλλά επειδή τα συμπτώματα μπορεί να είναι μη ειδικά και δύσκολο να αποδοθούν απευθείας στον θυρεοειδή, έως και το 60 τοις εκατό των ανθρώπων δεν γνωρίζουν ότι το έχουν, λέει η ATA.

Όπως και άλλοι αδένες, ο θυρεοειδής εκκρίνει ορμόνες στο σώμα. Όταν αντλεί πολύ λίγο (υποθυρεοειδισμός) ή πάρα πολύ (υπερθυρεοειδισμός), ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται κουρασμένο ή ενισχυμένο και μπορεί να πάρει ή να χάσει βάρος. Άλλα κοινά συμπτώματα των προβλημάτων του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα και δυσκολία συγκέντρωσης από πολύ λίγες ορμόνες και νευρικότητα, αίσθημα παλμών και αϋπνία από υπερβολική ποσότητα. Οι αυτοάνοσες παθήσεις που επηρεάζουν τον θυρεοειδή περιλαμβάνουν τη νόσο του Hashimoto, που προκαλεί υποθυρεοειδισμό και τη νόσο του Grave, που προκαλεί υπερθυρεοειδισμό.

Με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτοαντισώματα, τα οποία εσφαλμένα στοχεύουν τον ίδιο τον ιστό του ατόμου, ως μέρος της νόσου. Αλλά όσοι πάσχουν από ψωριασική αρθρίτιδα δεν αναπτύσσουν αυτά τα αυτοαντισώματα, λέει ο Andrew Wang, MD, PhD, ρευματολόγος στο Yale Medicine και επίκουρος καθηγητής ανοσολογίας στο Yale School of Medicine στο New Haven του Κονέκτικατ. Είναι πιο συνηθισμένο για τα άτομα με ασθένειες αυτοαντισωμάτων να αναπτύσσουν επίσης αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα παρά για εκείνους με παθήσεις που δεν παράγουν αυτοαντισώματα, εξηγεί ο Δρ Wang. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό συνεμφάνισης μεταξύ αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς και PsA δεν είναι τόσο υψηλό όσο για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ψωρίαση και η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς συνδέονται

Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι PsA, τα ποσοστά θυρεοειδικής νόσου είναι υψηλότερα από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Μια μετα-ανάλυση από Κινέζους ερευνητές που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open τον Ιανουάριο του 2022 διαπίστωσε ότι τα άτομα με ψωρίαση έχουν υψηλότερο επιπολασμό της αυτοάνοσης νόσου του θυρεοειδούς, πιο συχνά του υποθυρεοειδισμού. Πολύ λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το ποσοστό της νόσου του θυρεοειδούς ειδικά σε άτομα με ΨΑ. Σε μια ανασκόπηση των δύο ασθενειών που δημοσιεύθηκε στο Cureus τον Ιανουάριο του 2021, οι ερευνητές της Καλιφόρνια βρήκαν μόλις 45 άρθρα υψηλής ποιότητας σχετικά με το θέμα.

Οι περισσότερες από τις μελέτες που εξέτασαν δείχνουν μια θετική συσχέτιση, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάποιος έχει μια πάθηση ήταν πιο πιθανό από το ευρύ κοινό να έχει την άλλη. Ωστόσο, έξι από τις μελέτες δεν έδειξαν αυξημένη σύνδεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύζευξη ήταν πιο συχνή σε άτομα που είναι παχύσαρκα. Σε ορισμένες μελέτες, οι νεαρές γυναίκες ήταν επίσης πιο επιρρεπείς, αλλά σε άλλες έρευνες αυτό δεν συνέβαινε. Τα άτομα που ανέπτυξαν ψωρίαση στη μέση ή αργότερα, γνωστή ως νόσος όψιμης έναρξης, είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πάθουν πάθηση του θυρεοειδούς από εκείνους με πρώιμη έναρξη.

Λόγω του μικρού αριθμού μελετών, ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δώσουν μια συγκεκριμένη εξήγηση για τη σύμπτωση των δύο συνθηκών. “Χρειάζονται περισσότερες προοπτικές και αναδρομικές μελέτες για την αξιολόγηση της συσχέτισης μεταξύ τους προτού καταλήξουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα”, έγραψαν. Τα καλά νέα είναι ότι ανεξάρτητα από τα φάρμακα που παίρνει ένα άτομο για να ελέγξει την ψωριασική του αρθρίτιδα, μπορεί να συνεχίσει να τα παίρνει ενώ υποβάλλεται σε θεραπεία για οποιαδήποτε πάθηση του θυρεοειδούς, λέει ο Δρ Wang. “Μεταξύ όλων των φαρμάκων, κανένα από αυτά δεν θα επηρέαζε τη θεραπεία της ψωριασικής αρθρίτιδας”.

Περιέργως, η ανασκόπηση Cureus βρήκε υποδείξεις ότι ορισμένες θεραπείες για τον θυρεοειδή μπορεί να βελτιώσουν πραγματικά τα συμπτώματα του PsA. Για παράδειγμα, το φάρμακο προπυλθειουρακίλη, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού, βρέθηκε σε αρκετές μελέτες για την εξάλειψη των ψωριασικών βλαβών. Και δύο μελέτες παρατήρησαν ότι μετά από μια θυρεοειδεκτομή (μια χειρουργική επέμβαση για τον υπερθυρεοειδισμό που αφαιρεί μέρος του θυρεοειδούς), υπήρξε αξιοσημείωτη βελτίωση στις ψωριασικές δερματικές βλάβες.

Επειδή τα συμπτώματα της νόσου του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ασαφή, οι γιατροί δεν σκέφτονται πάντα να ελέγχουν τον θυρεοειδή όταν παραπονιούνται οι ασθενείς με ΨΑ για πράγματα όπως η κόπωση, η αϋπνία ή η αύξηση βάρους, λέει ο Wang. “Είναι σημαντικό για τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα να βεβαιωθούν ότι ο γιατρός σας σας ακούει”, λέει. Εάν αντιμετωπίζετε νέα ή ασυνήθιστα συμπτώματα, “θα συνιστούσα να εξετάσει ο γιατρός σας τον θυρεοειδή”, λέει. Μια απλή εξέταση αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να αποκαλύψει εάν αυτή είναι η πηγή του προβλήματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα της ψωριασικής αρθρίτιδας

Τιμητική διεθνής διάκριση για τον Σύλλογο Επιδέρμια

Επιδράσεις της Ψωρίασης στη Σεξουαλική Υγεία των ασθενών

Συμβουλές αυτοφροντίδας για ασθενείς με ψωρίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αν η μυρωδιά της αναπνοής σας είναι φρουτώδης ίσως πάσχετε από διαβήτη

Οι κετόνες είναι υδατοδιαλυτά μόρια που παράγονται από το ήπαρ και σχηματίζονται από λιπαρά οξέα μέσα στο σώμα όταν δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη για να μετατραπεί η γλυκόζη σε ενέργεια.

Ο έγκαιρος εντοπισμός ψυχικών ασθενειών με την ανίχνευση του "γονιδίου της παρορμητικότητας"

Ελπίζεται ότι περιγράφοντας τη λειτουργία των γονιδιακών δικτύων που συνθέτουν τη βαθμολογία, η μελέτη θα υποκινήσει πρόσθετες έρευνες με στόχο την ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Σεξουαλική απόλαυση μετά τον τοκετό: Έχει σημασία ο τρόπος του τοκετού;

Συνδυασμοί βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ υπάρχει και ένα διαπροσωπικό στοιχείο που πρέπει να έχουμε κατά νου, σημείωσε η Rosen.

Τα παιδιατρικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για παιδιά με καρκίνο αποτελούν επιτυχία στα νοσοκομεία της Λατινικής Αμερικής

Σημειωτέον, ένα σχόλιο που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο CANCER συνοψίζει τις κορυφαίες εξελίξεις στον παιδιατρικό καρκίνο κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παγκόσμια Ημέρα Αμφιβληστροειδούς - Προσβασιμότητα για Άτομα με Προβλήματα Όρασης

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις συνέπειες της πανδημίας στην κοινότητα των Ατόμων με Προβλήματα Όρασης, η Retina International καλεί τις κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να δώσουν προτεραιότητα και να προστατεύσουν την ευημερία και την ένταξη όσων έχουν προσβληθεί από Σπάνιες Κληρονομικές, Εκφυλιστικές Παθήσεις του Αμφιβληστροειδή.

Αποκόλληση υαλοειδούς: Πόσο σοβαρή είναι;

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, μυγάκια ή συννεφάκια που κινούνται, τότε πιθανότατα να έχετε κάποια αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας.

Η κεταμίνη σε συνδυασμό με την παρακολούθηση χαμογελαστών προσώπων υπόσχεται πολλά για άτομα ανθεκτικά στη θεραπεία για την κατάθλιψη

Οι ασθενείς στη δοκιμή μας θα συνεχίσουν να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης για ένα ολόκληρο έτος μετά την έγχυση, επιτρέποντάς μας να αποκτήσουμε μια αρχική κατανόηση του πόσο ακριβώς μπορεί να διαρκέσει αυτό το όφελος.