Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Προστατεύει & προλαμβάνει από τις επιπλοκές της καρκινικής καχεξίας [vid]

Αθλητισμός: Προστατεύει & προλαμβάνει από τις επιπλοκές της καρκινικής καχεξίας [vid]

Αθλητισμός: H άσκηση πριν από την εμφάνιση του όγκου φαίνεται να παίζει σημαντικό καρδιοπροστατευτικό ρόλο κατά την καρκινική καχεξία διατηρώντας την καρδιακή δομή και λειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει ένα ακόμη όφελος από τη διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας άσκησης. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση πριν από την εμφάνιση καρκίνου σχετιζόταν με πιο αργή ανάπτυξη του όγκου και βοήθησε στη μείωση των επιπτώσεων μιας επιπλοκής του καρκίνου που είναι γνωστή ως σύνδρομο καρκινικής καχεξίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Experimental Biology». Η καρκινική καχεξία είναι μια διαταραχή μεταβολικής απώλειας που επηρεάζει έως και το 80 τοις εκατό των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο και σχετίζεται με περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων από τη νόσο. Τα άτομα με καρκινική καχεξία βιώνουν σοβαρή προοδευτική μυϊκή απώλεια, μείωση της δομής και λειτουργίας της καρδιάς και γενικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

«Περισσότερη άσκηση, ειδικά η αερόβια άσκηση είναι εύκολα προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή», είπε η Louisa Tichy, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο του Traci Parry στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Greenboro. «Ως εκ τούτου, η συνεπής ενασχόληση με αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου και των επιπλοκών του», πρόσθεσε.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η άσκηση θα μπορούσε να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και μπορεί να επηρεάσει θετικά την καρκινική καχεξία επιβραδύνοντας την ανάπτυξή της και διατηρώντας την καρδιακή δομή και λειτουργία.

“Η προκλινική μας μελέτη έδειξε ότι η άσκηση πριν από την εμφάνιση του όγκου φαίνεται να παίζει σημαντικό καρδιοπροστατευτικό ρόλο κατά την καρκινική καχεξία διατηρώντας την καρδιακή δομή και λειτουργία”, δήλωσε η Tichy. “Βοήθησε επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη του όγκου, ακόμη και όταν τα ζώα δεν ασκούνταν κατά την περίοδο που έφεραν τον όγκο”, πρόσθεσε.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν ποντίκια που είτε ασκήθηκαν σε διάδρομο για οκτώ εβδομάδες είτε δεν έκαναν καμία άσκηση. Μετά τις οκτώ εβδομάδες, οι ερευνητές προκάλεσαν καρκίνο σε μερικά από τα ποντίκια που ασκούνταν και σε μερικά ποντίκια που έκαναν καθιστική ζωή, ενώ μερικά ποντίκια και από τις δύο ομάδες χωρίς καρκίνο λειτούργησαν ως ομάδα αναφοράς.

Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια με καρκίνο και καθιστικό τρόπο ζωής είχαν χειρότερη καρδιακή λειτουργία – όπως μετρήθηκε με ηχοκαρδιογραφία – από τα ποντίκια που ασκούνταν πριν από την εμφάνιση καρκίνου. Επίσης, τα ποντίκια στην ομάδα που ασκούνταν είχαν μικρότερο όγκο όγκου και 60 τοις εκατό μικρότερη μάζα όγκου από τα ποντίκια της καθιστικής ομάδας.

«Αυτά τα δεδομένα είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό της σημασίας της άσκησης και του καλύτερου χρόνου της άσκησης ως προστατευτικό και προληπτικό μέτρο έναντι των επιζήμιων επιπτώσεων της καρκινικής καχεξίας», είπε η Tichy.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσαν οι θεραπείες καρκίνου να θεραπεύσουν τη φυματίωση;

Η υψηλή πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

H άσκηση είναι ελιξίριο ευεξίας και νιότης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon