ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός παιδιά: Μελέτη αποκαλύπτει νέα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Μελέτη αποκαλύπτει νέα μακροπρόθεσμα οφέλη της άσκησης [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Η πρώτη μελέτη στον κόσμο με περισσότερους από 1200 συμμετέχοντες δείχνει πώς η φυσική κατάσταση των νέων και η παχυσαρκία επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία στη μέση ζωή.

Τα καλύτερα αποτελέσματα σωματικών τεστ συνδέονται με καλύτερη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή και μπορεί να προσφέρουν προστασία από την άνοια τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια μελέτη για τις επιδράσεις της άσκησης στην παιδική ηλικία και της παχυσαρκίας στη γνωστική λειτουργία στη μέση ηλικία. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν επηρεάζονται από την σχολική απόδοση, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην παιδική ηλικία ή τη χρήση τσιγάρου και αλκοόλ στη μέση ηλικία. Η πρωτοποριακή έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Jamie Tait και τον αναπληρωτή καθηγητή Michele Callisaya από το Peninsula Health και το Monash University της Μελβούρνης, καθώς και ερευνητές από το πρόγραμμα Childhood Determinants of Adult Health από το Menzies Institute for Medical Research στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Science and Medicine in Sport.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν συμμετέχοντας σε αθλήματα και άλλες σωματικές ασκήσεις έχουν καλύτερα αποτελέσματα υγείας μακροπρόθεσμα. Το υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης ενηλίκων συνδέεται επίσης με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Αυτή είναι η πρώτη σημαντική μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της αντικειμενικά μετρήσιμης φυσικής κατάστασης στην παιδική ηλικία με την γνωστική ικανότητα στη μέση ηλικία. Η θεωρία είναι ότι τα πρώιμα επίπεδα δραστηριότητας, η φυσική κατάσταση και η μεταβολική υγεία μπορεί να προστατεύουν από την άνοια στην τρίτη ηλικία. Πάνω από 1200 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από το 1985, όταν ήταν μεταξύ 7 και 15 ετών, έως το 2017–19.

Το 1985, 1244 συμμετέχοντες ηλικίας 7-15 ετών αξιολογήθηκαν για την φυσική τους κατάσταση (καρδιοαναπνευστική, μυϊκή δύναμη, μυϊκή αντοχή) και ανθρωπομετρία (αναλογία μέσης-ισχίου). Μεταξύ 2017 και 2019 (ηλικίας 39–50, μέση ηλικία 44 ετών), οι ίδιοι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όσον αφορά τη γνωστική τους λειτουργία χρησιμοποιώντας μια σειρά από ηλεκτρονικά τεστ. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Callisaya, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που καταδεικνύει μια σχέση μεταξύ των φαινοτυπικών προφίλ των αντικειμενικά μετρήσιμων μέτρων φυσικής κατάστασης και της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία με τη γνωστική ικανότητα της μέσης ηλικίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα καρδιοαναπνευστικής και μυϊκής φυσικής κατάστασης και την χαμηλότερη μέση αναλογία μέσης-ισχίου είχαν υψηλότερες βαθμολογίες μέσης ηλικίας σε τεστ ταχύτητας επεξεργασίας και προσοχής, καθώς και στην  γνωστική λειτουργία. Επειδή η μείωση της γνωστικής απόδοσης μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τη μέση ηλικία, και η γνωστική ικανότητα κατώτερης μέσης ηλικίας έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Callisaya δηλώνει ότι είναι σημαντικό να εντοπιστούν παράγοντες στην πρώιμη ζωή που μπορεί να προστατεύσει από τη γνωστική έκπτωση.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ισχυρή η αντικαταθλιπτική δράση της άσκησης

Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα & υγιή μακριά από τις οθόνες-Μελέτη

Τα οφέλη της άσκησης σε ένα χάπι; Ο στόχος μιας ομάδας ερευνητών

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία: #PameNaXasoume την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών - Κατανοώντας τις επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών: Η κατανόηση των επιπτώσεών του σε διάφορους τομείς, όπως ο μεταβολισμός, η ψυχική υγεία και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών.