Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση: Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης για την υγεία μας

Άσκηση: Τα πολλαπλά οφέλη της άσκησης για την υγεία μας

Άσκηση: Το σώμα μας υφίσταται προσαρμογές ως απόκριση στην άσκηση, όχι μόνο για να βελτιώσει τη σωματική απόδοση, αλλά και για να προκαλέσει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία.

Καθώς δεν απέχουμε πολύ από το νέο έτος, η άσκηση συχνά βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τους στόχους των ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Zhen Yan, του οποίου η έρευνα υπογραμμίζει τα οφέλη της άσκησης για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, η επιστήμη υποστηρίζει αυτή την επιλογή για κάτι περισσότερο από το να αποκτάς φόρμα.

Άσκηση και αύξηση του προσδόκιμου ζωής

«Η άσκηση είναι καλύτερη από την ιατρική», λέει ο Γιαν, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Ιατρικής Άσκησης στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας Fralin στο VTC. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πέρα από την παράταση της διάρκειας ζωής μας και να επικεντρωθούμε στην παράταση της διάρκειας της υγείας μας». Αναφέρεται σε εκείνη την περίοδο της ζωής απαλλαγμένη από χρόνιες ασθένειες, πόνους και αρρώστιες. Η έρευνα του Yan παρέχει επιστημονική υποστήριξη για το ρόλο της άσκησης και την επίδρασή της στα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι κρίσιμα για τη διατήρηση της υγείας. Ο Yan βρήκε συνδέσεις μεταξύ των δυσλειτουργικών μιτοχονδρίων και της καρδιαγγειακής νόσου, της μεταβολικής νόσου, του καρκίνου και της γνωστικής εξασθένησης.

Μεταξύ των ερευνητικών του ευρημάτων:

  • Η άσκηση μπορεί να προστατεύσει τόσο τους μύες όσο και τα νεύρα πριν από τη χειρουργική επέμβαση και να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος για ιατρικές καταστάσεις όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
  • Η τακτική άσκηση μπορεί να παράγει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, μια κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς με COVID-19.
  • Όσοι ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες των παιδιών τους να αναπτύξουν διαβήτη και άλλες μεταβολικές ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.
  • Η προπόνηση με αντιστάσεις οδηγεί σε λειτουργικές βελτιώσεις όπως η ισορροπία, η δύναμη, η κινητικότητα και ο μεταβολισμός της γλυκόζης μέσω της προσαρμογής των μυών, της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και του βελτιωμένου κυτταρικού κύκλου.

«Το σώμα μας υφίσταται προσαρμογές ως απόκριση στην άσκηση, όχι μόνο για να βελτιώσει τη σωματική απόδοση, αλλά και για να προκαλέσει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία», λέει ο Yan. «Η σωματική δραστηριότητα και η τακτική άσκηση είναι τα καλύτερα μέτρα που έχουμε για την προώθηση της καλής υγείας και την πρόληψη ασθενειών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

6 απλές συμβουλές προπόνησης για πολυάσχολες μαμάδες

Η άσκηση βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο Marfan

Η υγιεινή διατροφή μάς βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο

Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon