ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Απώλεια βάρους: Οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Απώλεια βάρους: Οι χειρουργικές επεμβάσεις μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Απώλεια βάρους: Το σωματικό βάρος, ειδικά αν κάποιος έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος, έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο

Το σωματικό βάρος, ειδικά αν κάποιος έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος, έχει άμεση σχέση με τον καρκίνο, ο οποίος είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η θανατηφόρα ασθένεια ευθύνεται για σχεδόν 10 εκατομμύρια θανάτους το 2020 ή σχεδόν έναν στους έξι θανάτους. Αλλά σκεφτήκατε ποτέ ότι χάνοντας βάρος και κρατώντας υπό έλεγχο τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), οι πιθανότητές σας να πάθετε καρκίνο μειώνονται. Λοιπόν, αν όχι, τότε πρέπει να σας πούμε ότι ισχύει για άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους και χάνουν τα επιπλέον κιλά τους, σύμφωνα με μια μελέτη.

Τι προκαλεί τον καρκίνο;

Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν πολλά φυσιολογικά κύτταρα μετατρέπονται σε κύτταρα όγκου, σε αυτό που γνωρίζουμε ως διαδικασία πολλαπλών σταδίων. Ξεκινά από μια προκαρκινική βλάβη σε έναν κακοήθη όγκο. Συνήθως, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται δραματικά με την ηλικία, λόγω της μειωμένης τάσης για μηχανισμούς κυτταρικής αποκατάστασης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο;

Ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού και του προστάτη είναι οι λίγοι συχνοί καρκίνοι από τους οποίους υποφέρουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Και σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από τις ασθένειες οφείλονται στην πραγματικότητα στη χρήση καπνού, στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, στην κατανάλωση αλκοόλ, στη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Νέα μελέτη συνδέει τον καρκίνο με τη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA, τα άτομα που έκαναν χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους για να ρίξουν το επιπλέον βάρος από το σώμα τους, στην πραγματικότητα είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο και 48% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εξαιτίας του σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν μετά από μια μακροχρόνια μελέτη σε 30.000 ασθενείς της κλινικής του Κλίβελαντ το 2004 και το 2017. Όλοι οι ασθενείς είχαν ΔΜΣ 25 ή μεγαλύτερο, που σημαίνει ότι ήταν μέτρια παχύσαρκοι.

Ομοίως, περίπου 5.000 ασθενείς ηλικίας 18 έως 80 ετών που έκαναν γαστρική παράκαμψη ή χειρουργική επέμβαση γαστρικού μανικιού, αξιολογήθηκαν επίσης και δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με καρκίνο. Όχι μόνο αυτό, τα άτομα είχαν επίσης χαμηλότερο κίνδυνο να αποκτήσουν ή να πεθάνουν από κακοήθειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και του παγκρέατος.

Τι είναι η βαριατρική χειρουργική;

Γαστρική παράκαμψη και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους , οι οποίες κάνουν αλλαγές στο πεπτικό σας σύστημα για να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, είναι συλλογικά γνωστές ως βαριατρική χειρουργική. Εκτελείται όταν η δίαιτα και η άσκηση δεν έχουν αποτέλεσμα στο σώμα και το επιπλέον βάρος βάζει το σώμα σας σε κατάσταση συνεχών προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, δεν είναι για όλους όσους είναι σημαντικά υπέρβαροι.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα υπέρβαρα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι άνδρες, διαπιστώνει μελέτη

5 τροφές που δεν θα σας παχύνουν παρά τα όσα πιστεύατε

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μειώνει τους θανάτους από παχυσαρκία

Και μόνο η θέα ενός γεύματος διεγείρει την ανοσοαπόκριση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Νιώστε σέξι ακόμα και μετά την εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη: Αγκαλιάστε τις αλλαγές στο σώμα σας, επικεντρωθείτε στην αυτοφροντίδα και δώστε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας κάνουν να νιώθετε αυτοπεποίθηση και σέξι.