ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άπνοια Ύπνου: Έρευνα τη συνδέει με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Άπνοια Ύπνου: Έρευνα τη συνδέει με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Στοχεύουν επίσης να εξετάσουν εάν οι τρέχουσες θεραπείες για την άπνοια ύπνου, όπως η CPAP, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άπνοιας ύπνου AFib. Τα ευρήματά τους μπορούν να ενημερώσουν μελλοντικές κλινικές δοκιμές για θεραπείες αναπνοής με διαταραχές ύπνου, όπως συμπληρωματικό οξυγόνο τη νύχτα.

Άπνοια Ύπνου: Νέα έρευνα από την κλινική του Κλίβελαντ εντόπισε μια σχέση μεταξύ της υπνικής άπνοιας και της ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, μιας κοινής διαταραχής του καρδιακού ρυθμού. Δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Journal of the American Heart Association, η μελέτη με πάνω από 42.000 ασθενείς διαπίστωσε ότι η σχετιζόμενη με τον ύπνο υποξία – ή τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου – σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι αυτός ο κίνδυνος παρέμεινε ακόμη και μετά τον υπολογισμό της πνευμονικής λειτουργίας, υποδηλώνοντας ότι η σχετιζόμενη με τον ύπνο υποξία αυξάνει ανεξάρτητα τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ξεχωριστά από οποιαδήποτε υποκείμενη πνευμονική νόσο. Η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί έναν ακανόνιστο και συχνά ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κακή ροή αίματος και επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπολογίζεται ότι 2,7–6,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ ζουν με άπνοια ύπνου AFib. Η μελέτη έδειξε ότι το 5% των ασθενών διαγνώστηκε με άπνοια ύπνου AFib μέσα σε πέντε χρόνια από τη μελέτη ύπνου, παρόλο που η κοόρτη ήταν αρκετά νεαρή (μέση ηλικία 51 ετών). Διαπίστωσε επίσης ότι για κάθε μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στον μέσο κορεσμό οξυγόνου, ο κίνδυνος άπνοιας ύπνου AFib αυξανόταν κατά 30%. Ο τακτικός έλεγχος και η θεραπεία της υπνικής άπνοιας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ειδικά σε εκείνους που ήδη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν μελλοντικές μελέτες για να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που συνδέουν τη διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, η οποία περιλαμβάνει την υπνική άπνοια και την υποξία που σχετίζεται με τον ύπνο, με την ανάπτυξη άπνοιας ύπνου AFib. Στοχεύουν επίσης να εξετάσουν εάν οι τρέχουσες θεραπείες για την άπνοια ύπνου, όπως η CPAP, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου άπνοιας ύπνου AFib. Τα ευρήματά τους μπορούν να ενημερώσουν μελλοντικές κλινικές δοκιμές για θεραπείες αναπνοής με διαταραχές ύπνου, όπως συμπληρωματικό οξυγόνο τη νύχτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι και πώς θεραπεύεται η κολπική μαρμαρυγή;

Νέα συσκευή ύπνου βελτιώνει τη ζωή των ατόμων με άπνοια

Η σχετιζόμενη με τον ύπνο υποξαιμία είναι ο καλύτερος δείκτης του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής

Το υπνοαπνοικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.