Top News

Το υπνοαπνοικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Το υπνοαπνοικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής (AF), σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο ATS 2017.

Η OSA χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρηχής αναπνοής ή παύσης της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, που οδηγούν σε μείωση του επιπέδου του οξυγόνου στο αίμα (αποκορεσμό οξυγόνου) και σε διαταραγμένο ύπνο. Η AF είναι μία από τις πιο κοινές καρδιακές αρρυθμίες που χαρακτηρίζεται από ταχύ και ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και συναφή καρδιαγγειακά προβλήματα.

«Υπάρχει ισχυρή βιολογική αληθοφάνεια ότι η OSA μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης AF μέσω ενός πλήθους μηχανισμών,» είπε η επικεφαλής συγγραφέας Τatiana Kendzerska, MD, PhD, επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα στον Καναδά. «Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις από ζώα και μικρότερες μελέτες σε ανθρώπους ότι η OSA μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης AF μέσω οξειδωτικού στρες, αυξημένης συμπαθητικής δραστηριότητας, μεταβολικές ανωμαλίες, ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας και μεταβολής των καρδιακών διαστάσεων λόγω αλλαγών της ενδοθωρακικής πίεσης.»

Οι ερευνητές στον Καναδά μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 8.256 ενηλίκων (μέσος όρος ηλικίας 47 ετών) με υποψία OSA, αλλά χωρίς τυχούσες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 13 ετών. Κατά την περίοδο αυτή, σε 173 άτομα αναπτύχθηκε AF με αποτέλεσμα την εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δείκτες βαρύτητας της OSA, όπως το πλήθος των χρονικών διαστημάτων που το άτομο μερικώς ή πλήρως σταμάτησε να αναπνέει ανά ώρα ύπνου και του χρόνου ύπνου με κορεσμό οξυγόνου χαμηλότερο από το κανονικό (<90%) ήταν σημαντικοί προβλεπτικοί παράγοντες AF. Αυτοί που ανέπτυξαν AF είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, εν ενεργεία ή πρώην καπνιστές και να έχουν ένα πολλά συνοδά νοσήματα.

Μετά την προσαρμογή ως προς γνωστούς παράγοντες κινδύνου, οι συγγραφείς βρήκαν ότι ο αποκορεσμός του οξυγόνου στον ύπνο, αλλά όχι το πλήθος των χρονικών διαστημάτων που το άτομο σταμάτησε να αναπνέει, παρέμεινε ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της AF. Βρήκαν επίσης η σχέση μεταξύ αποκορεσμού του οξυγόνου και νοσηλείας για AF ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες από τους άνδρες. Η Δρ Kendzerska ανέφερε επίσης ότι «η OSA μπορεί να προκαλέσει άμεσα AF, χωρίς το ενδιάμεσο στάδιο της ανάπτυξης υπέρτασης.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το μαχαίρι του Σαλμάν Ρούσντι έρχεται 33 χρόνια μετά τον φετφά που εξέδωσε το Ιράν για τη ζωή του

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος που ήταν εκτός ελέγχου στην ατμόσφαιρα και σε φθίνουσα τροχιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της εγκατάστασης του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνομπίλ, εγείροντας ανησυχίες για ραδιενεργές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Το θερμικό φορτίο της δεξαμενής αποθήκευσης αναλωμένου καυσίμου και ο όγκος του νερού ψύξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ επαρκούν για την αποτελεσματική απομάκρυνση της θερμότητας χωρίς την ανάγκη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας σε δήλωση.

"Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία στην Καμπούλ" λέει ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γάνι

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Ανακαλύφθηκε το “αντίδοτο” στο χρόνιο πόνο

Μια τροποποιημένη μορφή τοξίνης αλλαντίασης παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση πόνου στα ποντίκια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και, με το χρόνο, θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα οπιοειδή φάρμακα ως ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου, σύμφωνα με έρευνα της UCL, του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του νοσοκομείου για τα αρρώστια παιδιά, το Τορόντο. Για τη μελέτη, […]