Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιβιοτικά: Η αντιβιοτική αγωγή κατά τον τοκετό συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα στα παιδιά

Αντιβιοτικά: Η αντιβιοτική αγωγή κατά τον τοκετό συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα στα παιδιά

Η μελέτη χρησιμοποίησε εθνικά μητρώα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας (Kela) και τα Στατιστικά στοιχεία της Φινλανδίας, καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών υψηλής ποιότητας από τα νοσοκομεία της περιοχής OYS, τα οποία παρείχαν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της μητέρας σε αντιβιοτικά.

Αντιβιοτικά: Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν αντιβιοτική αγωγή κατά τη διάρκεια του τοκετού έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αυτοάνοσες ασθένειες σε σύγκριση με τα αντίστοιχά τους, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη βασισμένη στο μητρώο που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Oulu Φινλανδίας, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 46.000 παιδιά.

Τα πιο κοινά αυτοάνοσα νοσήματα στα παιδιά περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 1, κοιλιοκάκη και ρευματικές παθήσεις. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών κατά τον τοκετό δεν έδειξε σχέση με αλλεργικές ασθένειες ή άσθμα στο παιδί. Η αντιβιοτική θεραπεία που χορηγείται στις μητέρες κατά τον τοκετό προλαμβάνει αποτελεσματικά τις σπάνιες σοβαρές λοιμώξεις που προκαλούνται από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β στα νεογνά, μειώνοντας έτσι τη σχετική θνησιμότητα. Στη Φινλανδία, χορηγούνται αντιβιοτικά σε μητέρες κατά τη διάρκεια του τοκετού εάν ανιχνευθεί στρεπτόκοκκος της ομάδας Β στο κανάλι γέννησης πριν από τον τοκετό και σχεδόν μία στις τέσσερις γυναίκες που γεννούν κολπικά λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή. Τα ευρήματα της έρευνας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην αξιολόγηση των πιθανών μειονεκτημάτων της περιγεννητικής χρήσης αντιβιοτικών και στη διερεύνηση των υποκείμενων μηχανισμών των ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό. Προηγούμενες γνώσεις έδειξαν ότι τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στις μητέρες κατά τον τοκετό επηρεάζουν την ανάπτυξη της εντερικής μικροχλωρίδας του παιδιού. Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι μια φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη υγεία του παιδιού.

Η Sofia Ainonen, επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου και διδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Oulu, δηλώνει: «Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν καθιερώνει άμεσα μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των αντιβιοτικών που χορηγούνται στις μητέρες κατά τη διάρκεια του τοκετού και του παιδιού αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι μια στατιστική συσχέτιση που πιθανώς επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες». Σύμφωνα με τον καθηγητή Terhi Ruuska, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, τα ευρήματα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ακριβών μεθόδων πρόληψης για τις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Β. Μια πιθανή μέθοδος θα μπορούσε να είναι ένα εμβόλιο που χορηγείται σε μητέρες που δεν επηρεάζει τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του παιδιού. Η μελέτη παρακολούθησε παιδιά που γεννήθηκαν κολπικά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Oulu (OYS) και στο νοσοκομείο Oulaskangas στη Βόρεια Ostrobothnia της Φινλανδίας, μεταξύ 2007 και 2018. Η μελέτη χρησιμοποίησε εθνικά μητρώα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Φινλανδίας (Kela) και τα Στατιστικά στοιχεία της Φινλανδίας, καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών υψηλής ποιότητας από τα νοσοκομεία της περιοχής OYS, τα οποία παρείχαν ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση της μητέρας σε αντιβιοτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναίνεση Ασθενούς για τοκετό με Καισαρική τομή

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για τις τριχομονάδες

Βρετανική έρευνα: Αντιβίωση για την αποφυγή λοιμώξεων μετά τον τοκετό

Νεογέννητα κινδυνεύουν από βακτήρια που συνήθως μεταφέρουν οι μητέρες

Το εμβόλιο μέσω της ρινικής οδού θα μπορούσε να είναι η νέα γραμμή άμυνας κατά του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η υπερκαλιαιμία και πώς αντιμετωπίζεται

Υπερκαλιαιμά: Οι πιο κοινές αιτίες υπερκαλιαιμίας περιλαμβάνουν νεφρική νόσο, υπερβολική πρόσληψη καλίου και αφυδάτωση. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν ανεπάρκεια των επινεφριδίων, λοιμώξεις ή βλάβη των ιστών.

Πώς να φτιάξετε λιθρίνι και να τους εντυπωσιάσετε όλους;

Λιθρίνι φαγητό: Το λιθρίνι είναι ένα ευέλικτο και νόστιμο ψάρι που μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους μαγειρέματος, καθεμία από τις οποίες αναδεικνύει τις μοναδικές του γεύσεις και υφές.

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Πώς να φτιάξετε τον τέλειο ξιφία;

Μαγειρεύοντας ξιφία: Το μαγείρεμα του τέλειου ξιφία απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και μερικές βασικές τεχνικές για να διασφαλιστεί ότι παραμένει υγρό και γευστικό.

Νέο εργαλείο μπορεί να βοηθήσει να δοθεί προτεραιότητα σε βρέφη υψηλού κινδύνου για ανοσοποίηση RSV 

RSV: Ένα νέο εργαλείο που αναπτύχθηκε από ερευνητές μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να αξιολογήσουν καλύτερα τον κίνδυνο σοβαρής μόλυνσης από RSV σε μεμονωμένα βρέφη, επιτρέποντας στοχευμένες στρατηγικές ανοσοποίησης.

Close Icon