Επιστημονικά Νέα

Στρεπτόκοκκος: Νεογέννητα κινδυνεύουν από βακτήρια που συνήθως μεταφέρουν οι μητέρες

Στρεπτόκοκκος: Νεογέννητα κινδυνεύουν από βακτήρια που συνήθως μεταφέρουν οι μητέρες

Στρεπτόκοκκος: Ο στρεπτόκοκκος agalactiae (γνωστός ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Β ή GBS) είναι παρών στο γεννητικό σύστημα σε περίπου μία στις πέντε γυναίκες.

Ο στρεπτόκοκκος agalactiae (γνωστός ως στρεπτόκοκκος της ομάδας Β ή GBS) είναι παρών στο γεννητικό σύστημα σε περίπου μία στις πέντε γυναίκες. Προηγούμενη έρευνα από την ομάδα του University of Cambridge and Rosie Hospital, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust, εντόπισε GBS στον πλακούντα περίπου 5% των γυναικών πριν από την έναρξη του τοκετού. Αν και μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, εκτός και αν ελεγχθεί, οι γυναίκες δεν θα γνωρίζουν ότι είναι φορείς.

Το GBS μπορεί να προκαλέσει σήψη, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε λοίμωξη, στο νεογέννητο. Σε όλο τον κόσμο, το GBS ευθύνεται για περίπου 50.000 θνησιγενείς γεννήσεις και έως και 100.000 θανάτους βρεφών ετησίως. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, η ομάδα εξέτασε τη σχέση μεταξύ της παρουσίας GBS στον πλακούντα και του κινδύνου εισαγωγής του μωρού σε μονάδα νεογνών. Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου δεδομένα που ήταν διαθέσιμα από την προηγούμενη μελέτη τους με 436 βρέφη που γεννήθηκαν στη διάρκεια του χρόνου, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματά τους σε μια δεύτερη ομάδα 925 κυήσεων.

Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το GBS του πλακούντα συσχετίστηκε με διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής στη νεογνική μονάδα, με ένα στα 200 μωρά να γίνονται δεκτά με σηψαιμία που σχετίζεται με GBS – σχεδόν 10 φορές από την προηγούμενη εκτίμηση. Η κλινική αξιολόγηση αυτών των μωρών χρησιμοποιώντας την τρέχουσα διαγνωστική εξέταση εντόπισε GBS σε λιγότερες από μία στις πέντε από αυτές τις περιπτώσεις.

Στις ΗΠΑ, όλες οι έγκυες γυναίκες ελέγχονται τακτικά για GBS και λαμβάνουν αντιβιοτικά εάν διαπιστωθεί ότι είναι θετικές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες που είναι θετικές για GBS λαμβάνουν επίσης αντιβιοτικά — ωστόσο, μόνο μια μειοψηφία εγκύων γυναικών ελέγχεται για GBS, καθώς η προσέγγιση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να λαμβάνονται δείγματα μόνο από γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές ή με άλλους παράγοντες κινδύνου .

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ελέγχονται, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η ανίχνευση του GBS στη μητέρα δεν είναι πάντα απλή και ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία μωρών που εκτέθηκαν στα βακτήρια πιστεύεται ότι αρρωσταίνουν. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή ελέγχου για GBS για θεραπεία με αντιβιοτικά βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Δρ Francesca Gaccioli από το Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ είπε: «Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδοσιακά δεν ελέγχαμε μητέρες για GBS, αλλά τα ευρήματά μας – ότι σημαντικά περισσότερα νεογνά γίνονται δεκτά στη μονάδα νεογνών ως αποτέλεσμα της σηψαιμίας που σχετίζεται με το GBS από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως – αλλάζει βαθιά τη σχέση κινδύνου/οφέλους του καθολικού προσυμπτωματικού ελέγχου».

Για να βελτιώσουν την ανίχνευση, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα υπερευαίσθητο τεστ PCR, το οποίο ενισχύει μικροσκοπικές ποσότητες DNA ή RNA από ένα ύποπτο δείγμα για να ελέγξει την παρουσία GBS. Έχουν καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στην Cambridge Enterprise, το τμήμα μεταφοράς τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, για αυτή τη δοκιμή.

Ο καθηγητής Γκόρντον Σμιθ, Επικεφαλής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: “Χρησιμοποιώντας αυτό το νέο τεστ, συνειδητοποιούμε τώρα ότι οι κλινικά ανιχνευμένες περιπτώσεις στρεπτόκοκκου μπορεί να αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου των επιπλοκών που προκύπτουν από αυτή τη μόλυνση. Ελπίζουμε ότι το εξαιρετικά ευαίσθητο τεστ που αναπτύχθηκε από την ομάδα μας μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμες δοκιμές στο σημείο της φροντίδας για την ενημέρωση της άμεσης νεογνικής φροντίδας.”

Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τον ορό από τον ομφάλιο λώρο των μωρών, διαπίστωσαν ότι πάνω από το ένα τρίτο εμφάνισαν πολύ αυξημένα επίπεδα αρκετών κυτοκινών – αγγελιοφόρους πρωτεΐνης που απελευθερώνονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό υποδηλώνει ότι μια λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών» – μια ακραία ανοσοαπόκριση που προκαλεί παράπλευρη βλάβη στον ξενιστή – ήταν πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αβλαβές βακτηριακό μόριο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Το εμβόλιο μέσω της ρινικής οδού θα μπορούσε να είναι η νέα γραμμή άμυνας κατά του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους κατά του στρεπτόκοκκου Α με πιθανή νέα μέθοδο εμβολίου

Τα σάκχαρα στο μΤα σάκχαρα στο μητρικό γάλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεωνθα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των λοιμώξεων και στην πρόληψη των πρόωρων γεννήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε πραγματικά

Ο κακός ύπνος μπορεί να αυξήσει την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει πιο δύσκολη την απόλαυση της ζωής. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό οι χρόνοι του ύπνου των ανθρώπων να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος: Η συνεχής έρευνα για τα αίτια, την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και τη μείωση των επιπτώσεων αυτής της καταστροφικής ασθένειας στα άτομα και την κοινωνία στο σύνολό της.

Υπέρηχος Χαμηλής Έντασης: Μη επεμβατκός και αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου

"Το γεγονός ότι αντιμετωπίζει μια από τις πιο εξουθενωτικές ασθένειες, τον χρόνιο πόνο, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα σε αυτό το σημαντικό αναδυόμενο πεδίο της βιοϊατρικής έρευνας και παρέχει ελπίδα για καλύτερες θεραπείες που μπορεί να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις πολλών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου." είπε ο Friedlander.