ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Συνδέεται με καλύτερη γνωστική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: Συνδέεται με καλύτερη γνωστική υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή: «Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορείτε να τροποποιήσετε και μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μιας από τις βιολογικές οδούς που συμβάλλει στον κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η φλεγμονή στο ανοσοποιητικό τους σύστημα αυξάνεται, καταστρέφοντας τα κύτταρα. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μια αντιφλεγμονώδη διατροφή που περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και τσάι ή καφέ, είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του Neurology®, ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

«Μπορεί να υπάρχουν κάποια ισχυρά διατροφικά εργαλεία στο σπίτι σας για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής που θα μπορούσε να συμβάλει στη γήρανση του εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Νικόλαος Σκαρμέας, MD, PhD, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας. «Η διατροφή είναι ένας παράγοντας του τρόπου ζωής που μπορείτε να τροποποιήσετε και μπορεί να παίξει ρόλο στην καταπολέμηση της φλεγμονής, μιας από τις βιολογικές οδούς που συμβάλλει στον κίνδυνο για άνοια και γνωστική εξασθένηση αργότερα στη ζωή».

Η μελέτη εξέτασε 1.059 άτομα στην Ελλάδα με μέση ηλικία τα 73 που δεν είχαν άνοια. Κάθε άτομο απάντησε σε ένα ερωτηματολόγιο που αναζητούσε πληροφορίες για τις κύριες ομάδες τροφίμων που καταναλώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, των δημητριακών, των φρούτων, των λαχανικών, του κρέατος, των ψαριών, των όσπριων, που περιλαμβάνουν φασόλια, φακές και μπιζέλια, πρόσθετα λίπη, αλκοολούχα ποτά, διεγερτικά και γλυκά. Μια πιθανή βαθμολογία διατροφικών φλεγμονωδών μπορεί να κυμαίνεται από -8,87 έως 7,98, με τις υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν μια πιο φλεγμονώδη διατροφή, η οποία περιλαμβάνει λιγότερες μερίδες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και τσαγιού ή καφέ.

Ο κ. Σκαρμέας σημειώνει ότι πολλά θρεπτικά συστατικά σε όλα τα τρόφιμα συμβάλλουν στη φλεγμονώδη φύση της διατροφής ενός ατόμου. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ίσες ομάδες: εκείνη με τις χαμηλότερες διατροφικές φλεγμονώδεις βαθμολογίες, τις μέσες βαθμολογίες και τις υψηλότερες βαθμολογίες. Όσοι ανήκαν στην ομάδα με τις χαμηλότερες βαθμολογίες -1,76, υποδεικνύοντας μια πιο αντιφλεγμονώδη δίαιτα, έτρωγαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα 20 μερίδες φρούτων, 19 λαχανικών, τέσσερις μερίδες φασολιών ή άλλων οσπρίων και 11 καφέ ή τσάι ανά εβδομάδα. Όσοι ήταν στην ομάδα με τις υψηλότερες βαθμολογίες, από 0,21 και άνω, υποδεικνύοντας μια πιο φλεγμονώδη διατροφή, έτρωγαν κατά μέσο όρο την εβδομάδα εννέα μερίδες φρούτων, 10 λαχανικών, δύο μερίδες με όσπρια και εννέα μερίδες καφέ ή τσάι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε άτομο για κατά μέσο όρο τρία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 62 άτομα, ή το 6%, εμφάνισαν άνοια. Τα άτομα που εμφάνισαν άνοια είχαν μέση βαθμολογία -0,06, σε σύγκριση με όσους δεν εμφάνισαν άνοια που είχαν βαθμολογία -0,70.

Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και την εκπαίδευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα στη βαθμολογία των διατροφικών φλεγμονών συσχετίστηκε με 21% αύξηση στον κίνδυνο άνοιας. «Τα αποτελέσματά μας μάς φέρνουν πιο κοντά στον χαρακτηρισμό και τη μέτρηση της φλεγμονώδους φύσης της διατροφής των ανθρώπων», είπε ο κ. Σκαρμέας. «Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει στην δημιουργία πιο προσαρμοσμένων και ακριβών διατροφικών συστάσεων και άλλων στρατηγικών για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας».

Σημειώνεται ότι η μελέτη συνιστά μελέτη παρατήρησης και όχι κλινική δοκιμή. Συνεπώς, δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής αποτρέπει τη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια, δείχνει μόνο μια συσχέτιση.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όταν τα επίπεδα ύπνου σχετίζονταιμε γνωστικές λειτουργίες σύμφωνα με έρευνα

Η άνοια μπορεί να αποφευχθεί με την τακτική κατανάλωση ψαριών

Όταν η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μαγειρέψτε πάπια με μήλο και καταπλήξτε τα πλήθη

Πάπια με μήλο: Η πάπια είναι ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα. Το κρέας της είναι ελαφρώς λιπαρό και κοκκινωπό, αλλά πάρα πολύ γευστικό, ενώ σε συνδυασμό με φρούτα, η γεύση της απογειώνεται.

Η τακτική άσκηση είναι ευεργετική κατά της πνευμονίας

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Η νέα παραλλαγή Όμικρον φέρνει κατάθλιψη και αίσθημα απόγνωσης σε όλους

Όμικρον ψυχική υγεία: Αν και τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού έδωσαν την υπόσχεση μιας ανάκαμψης, η παραλλαγή Όμικρον από την Μποτσουάνα επηρεάζει και πάλι ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με την ψυχική υγεία,

20% περισσότερες γυναίκες στις ΗΠΑ επέλεξαν τον τοκετό στο σπίτι το 2020

ΗΠΑ τοκετός στο σπίτι: Ο αριθμός των γεννήσεων στο σπίτι αυξήθηκε κατά σχεδόν 20% από 38.000 το 2019 σε περισσότερες από 45.000 το 2020, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας ανάλυσης που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μύθοι γύρω από τα σνακ, οι οποίοι μπορεί να σας μπερδεύουν και να σας οδηγούν σε λάθος διατροφικές επιλογές

Προτιμήστε ανάλατους ξηρούς καρπούς, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με νάτριο, που αυξάνει την πίεση, και μην ξεχνάτε να περιορίζεστε στην ποσότητα της μιας χούφτας.

Το Viagra μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ερευνητές προβλέπουν ότι η προσέγγισή τους θα εφαρμοστεί για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων σε άλλες εκφυλιστικές νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον και η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig.

Οι δείκτες λιπιδίων στο αίμα προβλέπουν καρδιαγγειακά επεισόδια 20 χρόνια πριν

Υγεία καρδιάς: Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα εάν οι αναλογίες δύο μεταφορέων λιπιδίων στο αίμα μπορούν να προβλέψουν καρδιαγγειακά συμβάντα. Οι μεταφορείς λιπιδίων που μας ενδιαφέρουν ονομάζονται απολιποπρωτεΐνη Β (apoB) και απολιποπρωτεΐνη Α-1 (apoB1). Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα apoB και τα χαμηλότερα επίπεδα apoA-1 έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα από εκείνους με χαμηλότερες αναλογίες apoB προς apoA-1. Οι ερευνητές λένε ότι οι μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές που υπογραμμίζουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους λόγους apoB/apoA-1.

Τα κοχλιακά εμφυτεύματα οδηγούν σε περαιτέρω απώλεια ακοής;

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Το κοχλιακό εμφύτευμα επιτρέπει στους περισσότερους υποψηφίους να βελτιώσουν τρομερά την αντίληψη της ομιλίας σε σύγκριση με την ακοή τους (πριν), παρά την πιθανή παρουσία νέου σχηματισμού οστού.