Αυτοφροντίδα

Ανοσοποιητικό σύστημα βιταμίνες : Ενισχύστε τον οργανισμό  σας τον Χειμώνα

Ανοσοποιητικό σύστημα βιταμίνες : Ενισχύστε τον οργανισμό  σας τον Χειμώνα

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που προστατεύει το σώμα μας από εξωτερικούς παράγοντες όπως ιούς, βακτήρια και μύκητες σε καθημερινή βάση: κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς μας ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες χωρίς καν να το παρατηρήσουμε, χάρη στη συνεχή εργασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Επομένως, η υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος για να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του, αποτελεί μέρος μιας γενικής ευημερίας.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να χωριστεί σε:

  • Ενδογενές ή Έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Προσαρμοστικό ή επίκτητο ανοσοποιητικό σύστημα.

Και τα δύο αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και είναι σε θέση να συνεργάζονται στενά για να κάνουν ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα μια αποτελεσματική μηχανή.

Ωστόσο, παρά τη λεπτομερή ρύθμιση του, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι:

  • Μία διατροφή φτωχή σε μικροθρεπτικά συστατικά
  • Οι χαμηλές θερμοκρασίες, όπου για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα ο καιρός γίνεται πιο ψυχρός.

Η σημασία των μικροθρεπτικών συστατικών στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος

Η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος από τα μικροθρεπτικά συστατικά βασίζεται ιστορικά στην επάρκεια σε βιταμίνη C.

Έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος χρειάζεται μία ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων:

  • Οι βιταμίνες Α, D, C, E, B6, B12 και το Φολικό οξύ
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγγάνιο

Σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη των λειτουργιών του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν και τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως τα αμινοξέα, μεταξύ των οποίων η Γλουταμίνη που χρησιμοποιείται σε υψηλό ρυθμό από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και η Γλυκίνη που  μελέτες έχουν δείξει ότι  έχει ανοσορυθμιστική και κύτταροπροστατευτική δράση.

  • Τα θρεπτικά (-μίκρο και -μάκρο) αυτά συστατικά παίζουν ζωτικούς, συχνά συνεργιστικούς ρόλους σε κάθε στάδιο της ανοσοαπόκρισης.
  • Οι επαρκείς ποσότητες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας των φυσικών φραγμών και των ανοσοκυττάρων.

Ωστόσο, η καθημερινή πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού μπορεί να είναι χαμηλότερες από τις τρέχουσες Σ.Η.Π. (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη).Ορισμένοι πληθυσμοί έχουν ανεπαρκή διαιτητική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών, ενώ η ταυτόχρονη ύπαρξη καταστάσεων με αυξημένες απαιτήσεις (π.χ. λοίμωξη, στρες και ρύπανση) μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα αποθέματα του οργανισμού, δημιουργώντας μία κατάσταση κρίσιμη για το ανοσοποιητικό καθώς ακόμη και η οριακή ανεπάρκεια μπορεί να βλάψει την ανοσία και τις λειτουργίες της.

  • Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι μία διατροφή ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά με ρόλους που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Τα μικροθρεπτικά συστατικά με τα ισχυρότερα στοιχεία για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού είναι οι βιταμίνες C και D, καθώς και ο Ψευδάργυρος.

Τι συμβαίνει την περίοδο του Χειμώνα

Υπολογίζεται  πως κατά την περίοδο του Χειμώνα και της έξαρσης της εποχικής γρίπης, μπορεί να νοσήσει έως και το 15% του γενικού πληθυσμού.

Τα κρυολογήματα και η γρίπη είναι μεταξύ των πιο συνηθισμένων ανθρώπινων παθήσεων. Οι ενήλικες υποφέρουν από δύο ή τρία κρυολογήματα ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ τα παιδιά μπορεί να έχουν από δύο έως εννέα κρυολογήματα ετησίως.

Ευτυχώς, το σώμα μας έχει φυσικούς τρόπους για να καταπολεμήσει τους ιούς του κρυολογήματος και της γρίπης. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος προσφέροντάς του επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θωράκισε το ανοσοποιητικό σου με Sustenium Immuno

Η νέα καμπάνια της GSK Consumer Healthcare για την αξία της αυτοφροντίδας

Η Menarini Hellas επενδύει στην δερματολογία και αισθητική Ιατρική

Ήρθαν τα Sustenium Biorhythm 3 από την Menarini Hellas Consumer HealthCare

Menarini Hellas: Τιμητική διάκριση για συμβολή στην Ανάπτυξη & την Καινοτομία

Menarini Hellas:μία νέα εταιρία 25ετών με μεγάλη επιτυχία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε διαλογισμό

Διαλογισμός: Ο διαλογισμός αφορά επίσης την καλλιέργεια μιας πιο ήπιας, πιο συμπονετικής στάσης. Λέγεται συχνά ότι η πραγματική απόδειξη της αποτελεσματικότητας του διαλογισμού είναι όταν παρατηρείτε ότι έχετε γίνει λιγότερο αντιδραστικοί σε περισπασμούς στην καθημερινή ζωή, όταν δεν κάνετε διαλογισμό.

Η δύναμη των εναλλακτικών θεραπειών στην καθημερινότητά σας

Ρέικι: Το Ρέικι είναι μια τεχνική ενεργειακής θεραπείας που προάγει τη χαλάρωση, μειώνει το στρες και το άγχος μέσω του απαλού αγγίγματος και βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν ενεργειακά ισορροπημένοι σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά και πνευματικά. 

Απαλλαγείτε από τους πόνους της πλάτης με μερικά tips αυτοφροντίδας

Πλάτη πόνος: Όπως καταλαβαίνουμε η αυτοφροντίδα για πόνους στην πλάτη ακόμα και χρόνιους είναι μονόδρομος. Ξεκλέψτε πάντα λίγο χρόνο για τον εαυτό σας και φροντίστε τον όσο το δυνατόν καλύτερα για να αποκτήσετε μια ποιότητα ζωής που θα ζήλευαν πολλοί.

Η αυτοφροντίδα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών στις γυναίκες

Αυτοφροντίδα: Οι γυναίκες που είναι ευγενικές με τον εαυτό τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τις γυναίκες που δυσκολεύονται να φροντίσουν εαυτές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. 

Τι τρώμε και πίνουμε όταν είμαστε κρυωμένοι;

Αυτοφροντίδα κρυολόγημα: Όταν είστε άρρωστοι, το σώμα σας χρειάζεται θρεπτικές τροφές περισσότερο από ποτέ. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι η άμυνα του σώματός σας ενάντια σε εισβολείς.